Varkenshouderij

Foto & video laatste update:9 jan 2014

Goed resultaat en lage gezondheidskosten

In oude stallen zonder strak gezondheidsplan realiseert Reinald Kwakernaak een hoge productie. Hij doet dat tegen lage gezondheidskosten.

Foto

 • Reinald Kwakernaak (37) in Zegveld (U.) behoort volgens Agrovision-cijfers tot de groep bedrijven met de laagste gezondheidskosten en de beste technische resultaten. Per zeug bedroegen de gezondheidskosten in 2013 €63 (voorlopig); in 2012 was dat over het hele jaar €54. In dat jaar was het gemiddelde van Agrovision €78 per zeug. De biggenproductie lag in 2012 op 31,0 biggen per zeug. Kwakernaak bewijst hiermee dat het niet per se nodig is om een nieuwe stal te bouwen om goede resultaten te behalen. De ondernemer blijft daar echter nuchter onder. “Ik ben er echt niet de hele dag mee bezig. Maar ik probeer het wel overal gewoon goed te doen.”

  Reinald Kwakernaak (37) in Zegveld (U.) behoort volgens Agrovision-cijfers tot de groep bedrijven met de laagste gezondheidskosten en de beste technische resultaten. Per zeug bedroegen de gezondheidskosten in 2013 €63 (voorlopig); in 2012 was dat over het hele jaar €54. In dat jaar was het gemiddelde van Agrovision €78 per zeug. De biggenproductie lag in 2012 op 31,0 biggen per zeug. Kwakernaak bewijst hiermee dat het niet per se nodig is om een nieuwe stal te bouwen om goede resultaten te behalen. De ondernemer blijft daar echter nuchter onder. “Ik ben er echt niet de hele dag mee bezig. Maar ik probeer het wel overal gewoon goed te doen.”

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De varkenshouder heeft een belangrijke troef: het bedrijf ligt in zeer varkensarm gebied. Volgens zijn dierenarts is de ziektedruk daardoor zeer laag, wat een basis is om gezond te kunnen produceren.

  De varkenshouder heeft een belangrijke troef: het bedrijf ligt in zeer varkensarm gebied. Volgens zijn dierenarts is de ziektedruk daardoor zeer laag, wat een basis is om gezond te kunnen produceren.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Strakke protocollen rondom bio security zijn op het bedrijf niet te vinden. Dat werkt volgens Kwakernaak hier niet, omdat de diercategorieën vanwege uitbreidingen niet bij elkaar staan. Wel respecteert de ondernemer een aantal basisbeginselen. Zo gaat iedereen door een hygiënesluis en blijven afdelingen na reinigen enkele dagen leegstaan. Daarmee verwacht hij het aantal kiemen in de afdeling, en dus tijdens de geboorte, te verminderen.

  Strakke protocollen rondom bio security zijn op het bedrijf niet te vinden. Dat werkt volgens Kwakernaak hier niet, omdat de diercategorieën vanwege uitbreidingen niet bij elkaar staan. Wel respecteert de ondernemer een aantal basisbeginselen. Zo gaat iedereen door een hygiënesluis en blijven afdelingen na reinigen enkele dagen leegstaan. Daarmee verwacht hij het aantal kiemen in de afdeling, en dus tijdens de geboorte, te verminderen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Koppels biggen blijven tot en met afleveren bij elkaar. De ondernemer werkt in de stal van jong naar oud.

  Koppels biggen blijven tot en met afleveren bij elkaar. De ondernemer werkt in de stal van jong naar oud.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een ander sterk punt van het bedrijf is de melkproductie en -opname door de biggen. Een rondje door de kraamstal leert dat de biggen hier weinig tekortkomen.

  Een ander sterk punt van het bedrijf is de melkproductie en -opname door de biggen. Een rondje door de kraamstal leert dat de biggen hier weinig tekortkomen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Enerzijds probeert Kwakernaak een maximale melkgift te krijgen door een goed voerschema en een luxe kraamstalvoer. Hij verstrekt de voergift over vier voerbeurten.

  Enerzijds probeert Kwakernaak een maximale melkgift te krijgen door een goed voerschema en een luxe kraamstalvoer. Hij verstrekt de voergift over vier voerbeurten.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Anderzijds let hij goed op of bij grote koppels de biggen allemaal wel voldoende kans krijgen om te drinken. Zo niet, dan houdt hij de grote dieren even apart. Ook heeft hij in een speciale ruimte twee Mambo’s voor kunstmelk staan. Daar gaan uniforme tomen biggen van minimaal negen dagen in, de moeder wordt dan pleegzeug.

  Anderzijds let hij goed op of bij grote koppels de biggen allemaal wel voldoende kans krijgen om te drinken. Zo niet, dan houdt hij de grote dieren even apart. Ook heeft hij in een speciale ruimte twee Mambo’s voor kunstmelk staan. Daar gaan uniforme tomen biggen van minimaal negen dagen in, de moeder wordt dan pleegzeug.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Voor een hoge melkgift is een goede conditie van de zeugen een must. Dat valt niet altijd mee. De dragende zeugen staan in een strostal in dynamische groepen met voerstations. Een aantal zeugen heeft in die groep moeite om voldoende voer te vreten. Juist bij deze zeugen ziet de ondernemer zwakke biggen en daardoor een hogere uitval. De uitval in de eerste drie dagen na de geboorte is daarom nog een zorgpunt. Een mobiele biggenblazer helpt het aantal doodliggers weliswaar verminderen, maar nog te vaak valt een zwakke big uit.

  Voor een hoge melkgift is een goede conditie van de zeugen een must. Dat valt niet altijd mee. De dragende zeugen staan in een strostal in dynamische groepen met voerstations. Een aantal zeugen heeft in die groep moeite om voldoende voer te vreten. Juist bij deze zeugen ziet de ondernemer zwakke biggen en daardoor een hogere uitval. De uitval in de eerste drie dagen na de geboorte is daarom nog een zorgpunt. Een mobiele biggenblazer helpt het aantal doodliggers weliswaar verminderen, maar nog te vaak valt een zwakke big uit.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De uitval na spenen bedraagt 0,6 procent, tegenover ruim 2 procent op het gemiddelde bedrijf. De hoge weerstand van de biggen is volgens Kwakernaak een belangrijke basis. De biggen hebben voor het spenen al een goede voeropname en na het spenen krijgen ze drie dagen een melkkruimel, naast een speenkorrel.

  De uitval na spenen bedraagt 0,6 procent, tegenover ruim 2 procent op het gemiddelde bedrijf. De hoge weerstand van de biggen is volgens Kwakernaak een belangrijke basis. De biggen hebben voor het spenen al een goede voeropname en na het spenen krijgen ze drie dagen een melkkruimel, naast een speenkorrel.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Speendiarree komt mede daardoor nauwelijks voor. Wat daar ook aan bijdraagt, is het gebruik van kraamopfokhokken. De biggen blijven na het spenen nog tien tot twaalf dagen liggen en gaan dan naar de opfokstal. Zodoende is er minder stress tijdens het spenen, wat de kans op speenproblemen verkleint.

  Speendiarree komt mede daardoor nauwelijks voor. Wat daar ook aan bijdraagt, is het gebruik van kraamopfokhokken. De biggen blijven na het spenen nog tien tot twaalf dagen liggen en gaan dan naar de opfokstal. Zodoende is er minder stress tijdens het spenen, wat de kans op speenproblemen verkleint.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de opfokafdelingen houdt Kwakernaak de bezetting in de gaten. De biggen gaan met gemiddeld 21 kilo van het bedrijf. Dat voorkomt een te hoge bezetting met alle problemen van dien. De biggen zien er gezond uit en het ontbreekt ook hier duidelijk aan darmproblemen. Ook voor de longen hoeft de varkenshouder nauwelijks in te grijpen.

  In de opfokafdelingen houdt Kwakernaak de bezetting in de gaten. De biggen gaan met gemiddeld 21 kilo van het bedrijf. Dat voorkomt een te hoge bezetting met alle problemen van dien. De biggen zien er gezond uit en het ontbreekt ook hier duidelijk aan darmproblemen. Ook voor de longen hoeft de varkenshouder nauwelijks in te grijpen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Medicijnen hoeft hij nauwelijks in te zetten. In 2012 bedroeg het aantal dierdagdoseringen 4. In 2012 was dit aantal voor het gemiddelde zeugenbedrijf 10.

  Medicijnen hoeft hij nauwelijks in te zetten. In 2012 bedroeg het aantal dierdagdoseringen 4. In 2012 was dit aantal voor het gemiddelde zeugenbedrijf 10.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Kwakernaak vaccineert tegen parvo, vlekziekte, mycoplasma, Coli/clostridium en sinds afgelopen voorjaar een PRRS-uitbraak door de varkensstapel ging, ook strak tegen PRRS. Gezondheid blijft voor een deel ongrijpbaar, beseft de varkenshouder.

  Kwakernaak vaccineert tegen parvo, vlekziekte, mycoplasma, Coli/clostridium en sinds afgelopen voorjaar een PRRS-uitbraak door de varkensstapel ging, ook strak tegen PRRS. Gezondheid blijft voor een deel ongrijpbaar, beseft de varkenshouder.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.