Varkenshouderij

Foto & video 8 reacties

All-in all-out per stal

Martien van Kempen past all-in all-out toe per stal. In een stal met 3.000 en een stal met 1.250 plaatsen.

Foto

 • Martien van Kempen (37) heeft in Leunen (L.) een bedrijf met 4.250 vleesvarkens en 120.000 legkippen voor de productie van consumptie-eieren. Door een brand in een van de vleesvarkensstallen huurt hij nu in Helden een stal met 3.000 plaatsen bij.
  Foto's: Bert Jansen en tekst: Martin ten Hooven

 • De stal in Helden heeft 3.000 plaatsen. In twee weken legt een grote vermeerderaar de stal vol. Na lang zoeken heeft hij deze vermeerderaar gevonden om het principe van all-in all-out te kunnen toepassen. Vanuit de pluimveehouderij kent Van Kempen dit principe al jaren.

 • Medewerker Frank Bonants is bezig met de controle op gezondheid. Als de varkens eenmaal goed groeien, vergt de controle een half uur per keer. De eerste tijd na het opleggen is er meer tijd nodig om elk hok op de juiste voerhoeveelheid te krijgen.

 • De varkens zijn uit de combinatie TopPie x Topigs 20. Van Kempen betaalt de topprijs voor de biggen, ongeveer €10 meer dan een mester met 1.000 plaatsen. Maar dan heeft hij ook uniforme biggen, met een goede gezondheid en van bijna gelijke leeftijd. De hoge biggenprijs moet zich nu gaan vertalen in goede technische resultaten, maar vooral een goed saldo.

 • Bij de eerste levering gaat 10 procent van de kop naar de slachterij. Dat zijn ongeveer 300 varkens. Vervolgens in twee weken de rest. Dat is per levering ongeveer 1.350 varkens, oftewel zeven trailers vol. Dit levert de nodige arbeidseffectiviteit op.

 • In de koelkast staan wel geneesmiddelen. Door de goede gezondheid van de varkens heeft Van Kempen in 2010 ongeveer een half flesje ampicilline verbruikt. In feite dus niks. Er wordt géén koppelbehandeling toegepast.

 • Bijsturen op basis van informatie van de varkens is bij all-in all-out moeilijk omdat er geen vergelijkingsmateriaal is. Daarom weegt medewerker Frank Bonants elke week een paar borgen en zeugjes uit alle afdelingen. Zo ontstaat er een database om met volgende koppels het groeiverloop te kunnen analyseren.

 • Door elke week te wegen krijgt Van Kempen inzicht in de groei van de varkens, maar ook wanneer hij moet gaan afleveren. In de weegschaal staan vijf varkens. Totaalgewicht is 430 kilo, opleggewicht 22 kilo en een mestduur van 67 dagen. Dit betekent een groei per dier per dag van 955 gram.

  Volgende week meer over dit bedrijf in de papieren versie van Boerderij

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Goed systeem werk er zelf ook al jaren mee. Heeft het nog meegespeeld dat je kippen hield door deze strategie toe te passen? Als de varkens inderdaad 900 + groeien dan gaat je classificatie wel tegen vallen durf te wedden dat je niet onder de 17 mm spek komt. Je zult ze moeten temperen. Pietrain is namelijk niet geschikt om en snelle rondes en hoog saldo te draaien. Verder Succes met je bedrijf

 • no-profile-image

  Jan hertog

  Wel nuchter wegen aub, toch goed bezig!!!

 • no-profile-image

  Ronald

  Als je maar eenhalf flesje hebt gebruikt, waarom dan 9 flesjes op voorraad??

 • no-profile-image

  kees

  zal me zorgen maken dat de meer prijs voor biggen wel terug te verdienen is

 • no-profile-image

  Wim

  Een half flesje per jaar????? Haha! Dan doe ik toch iets fout.....

 • no-profile-image

  praktisch

  Heb ook een all in all out stal is bij mij maar bijzaak maar om de prijs te drukken koop ik vaak van 2 fokkers [zijn 2 stallen] past vaak gewicht niet mooi bij elkaar en met schoon spuiten is een groot karwij zodat leegstand ook langer is daardoor een lage bezettings graad.
  Gezondheids technisch werkt het wel goed ook al moet ik meer spuiten dan martien met minder varkens.

 • no-profile-image

  all in

  uitstekend systeem, hiermee kun je de beste technische resultaten behalen, maar volgens mij niet de meest economische. ik vind toch dat je hiermee een groot risico neemt, kweken in de hoop dat die maand wanneer je verkoopt de prijzen niet kelderen. dan zijn dure biggen voor niets geweest. met kleinere hoeveelheden per keer zou dit al een stuk beter zijn.

 • no-profile-image

  boerin

  wie is die lekkere blonde boer?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.