Varkenshouderij

Foto & video

Volume in de vleesvarkensstal

Henk den Boer bouwt in Dongen (N.-Br.) aan een nieuwe vleesvarkensstal met 2.200 plaatsen en ruimte voor 1.200 speenbiggen. De hoge bouw valt op.

Foto

 • Henk Den Boer (44) bouwt in Dongen (N.-Br.) aan een nieuwe vleesvarkensstal met 2.200 plaatsen en ruimte voor 1.200 speenbiggen. De locatie ligt op enkele honderden meters van zijn bestaande bedrijf met 450 zeugen en 600 vleesvarkens.

  Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

 • De stal is in de laatste fase van de afbouw.

 • De stal met dubbele nok meet 67 bij 51 meter. Aan de voorzijde (tot aan de deur in de zijgevel) bevinden zich de afdelingen voor speenbiggen. Aan de voorzijde rechts is de voerkeuken. Silo's staan net buiten beeld om de hoek.

 • In de voerkeuken is veel ruimte, maar nog weinig installatie. De mengweger voorziet de drie voercircuits met tien lijnen van het rantsoen. Den Boer reserveerde alvast ruimte omdat hij plannen heeft om op termijn CCM of tarwe bij te gaan mengen.

 • Het gedeelte waar de speenbiggen gehuisvest zijn, is redelijk gescheiden van de vleesvarkens. De biggen worden aan de voorzijde van de stal gelost. Slachtrijpe varkens verlaten de stal via een dwarsgang door de eerder genoemde zijdeur. De dwarsgang doet tevens dienst als klaarzetruimte.

 • Bij de speenbiggen koos Den Boer voor een verlaagd plafond.

 • Via een bypass kan extra lucht de afdeling in.

 • Verwarming en kunststof roosters maken het de biggen comfortabel.

 • De speenbiggen hebben vloerverwarming, die aangesloten is op de verwarmingsketel. Bij de vleesvarkens is dit een rondpompsysteem.

 • De tien vleesvarkensafdelingen met ieder tien hokken zijn met krap 25 meter niet alleen vrij diep, maar vooral erg hoog.

 • De uitzonderlijke nokhoogte van 9 meter komt volledig ten goede aan het luchtvolume in de afdeling. Zelfs rundveehouders met een stal uit de jaren tachtig zouden hier niet ontevreden mee zijn. De dakisolatie is weer afgewerkt met houten latten. Den Boer had eerder een slechte ervaring met de speciaal hiervoor ontwikkelde profielen, vandaar dat hij koos voor de traditionele oplossing.

 • De afwerking van de stal ligt op een hoog niveau. "Het is de ervaring dat juist dit belangrijk is. Kleine details hebben later grote invloed."

 • Ook een aannemer met ervaring is van belang. "Bijvoorbeeld bij het plaatsen van de prefab-geveldelen. De aannemer plaatste deze bewust enkele centimeters los van de onderbouw. Later kon dit degelijk afgedicht worden met specie. Op deze manier kan nooit ongedierte in de stal komen, iets wat wel mogelijk is wanneer de geveldelen (hoe nauwkeurig ook) direct op de onderbouw gezet worden.

 • De luchtinlaat is verdiept en op afstand van de gevel, om windinvloeden uit te sluiten.

 • Bouwvakkers werken nog volop aan de afwerking van het luchtkanaal. Hier nogmaals een beeld van de hoogte.

 • Achter de stal wordt een dezer dagen de biologische DeVrie-luchtwasser geplaatst.

 • De loonwerker vult de stal aan terwijl de aannemer binnen nog volop werkt.
  Op zaterdag 10 december is er een open dag.-->Bekijk hier de uitnodiging  Lees meer details en achtergronden over deze stal in Boerderij nummer 10, op dinsdag 6 december.

Of registreer je om te kunnen reageren.