Varkenshouderij

Foto & video 1781 x bekeken 1 reactie

Veel volume voor goed klimaat

Familie Groote Wolthaar bouwt een nieuwe vleesvarkensstal. Grote afdelingen met flink wat volume moeten voor een goed klimaat zorgen.

Foto

 • Ton (46) en Karin (41) Groote Wolthaar hebben een gemengd bedrijf met melkvee en varkens in Haarle (Ov.). Na een uitbreiding met 1.664 plaatsen komt het aantal vleesvarkens op 3.200. Het melkquotum bedraagt 610.000 kilo.
  Foto's en tekst: Guus ten Hove

 • De nieuwe stal telt acht grote afdelingen met elk 208 varkens. Vanwege de grote afdelingen is de nieuwe stal breed en hoog geworden. Een alternatief zou een tweekapper zijn. Om flink wat volume in de afdelingen te hebben, wilde Groote Wolthaar dat echter niet.

 • De luchtwasser is bekleed met damwandprofiel. De varkenshouder vindt het belangrijk dat de stal er netjes uitziet. Zo heeft hij discussies met de gemeente en de welstandscommissie weten te voorkomen. Onder de luchtwasser zijn de deuren van de afleverruimte te zien.

 • Een degelijk hekwerk op de luchtwasser en een stevig trap naar de wasser toe zorgen ervoor dat de installatie veilig en gemakkelijk te betreden is.

 • Groote Wolthaar heeft gekozen voor een combiwasser van Agro Air Concepts. De combiwasser heeft als voordeel dat het watergordijn al veel stof wegneemt voordat de lucht het waspakket ingaat. Dat moet voor een schoon waspakket zorgen en lage energiekosten. Ook kreeg de varkenshouder subsidie op dit type wasser.

 • Groote Wolthaar heeft al een paar jaar ervaring met een luchtwasser. De chemische wasser die hij had, werd altijd snel smerig en was moeilijk schoon te maken. Vanwege deze ervaring heeft de varkenshouder gekozen voor een goed reinigbaar systeem. Deze makkelijk te reinigen filters gaan verstopping van het waspakket tegen.

 • Verschillende meters registreren de pH en de geleidbaarheid. Daardoor kan de ondernemer continu bijsturen in het proces.

 • De elektronische dataregistratie houdt bij hoeveel draaiuren de installatie maakt. Ook is het drukverschil af te lezen. Een oplopend drukverschil duidt op vervuiling van het waspakket.

 • De afleverruimte onder de luchtwasser met een volledige roostervloer. “Ik heb bedrijven gezien waar de afleverruimte een opslagruimte is geworden vanwege het ontbreken van roosters. Dit is makkelijk schoon te houden”, zegt Groote Wolthaar.

 • In en om de stal is veel aandacht besteed aan een goed klimaat. Een goed klimaat is volgens de varkenshouder de basis van goede resultaten. De lucht komt binnen via deze, vrij hoge, luchtinlaat met gordijn en geperforeerde damwand. Vanwege de flinke hoogte is de binnenkomende lucht goed te sturen met een gordijn.

 • Via de bolle vloer komt de lucht op de centrale gang. Om voldoende lucht naar de afdelingen te kunnen sturen zonder dat de luchtsnelheid te hoog wordt, bouwde Groote Wolthaar een 3 meter brede gang.

 • Via de deur stroomt de lucht de controlegang in. Om ook hier de lucht gecontroleerd en rustig bij de varkens te krijgen, is ook hier gekozen voor veel vierkante meters tussen de hokken. Bijzonder is dat er vloerverwarming ligt in de controlegang. Jongere vleesvarkens zijn zo makkelijk bij te verwarmen.

 • De fronten van de hokken worden verder in de afdeling steeds hoger. Dat zorgt ervoor dat de binnenkomende lucht gelijk wordt verdeeld over alle hokken.

 • De afdelingen hebben een enorm volume. Dit grote volume heeft een bufferende werking. Groote Wolthaar wil hiermee vooral in de zomer het klimaat op peil houden. In de andere stallen met plafondventilatie ziet hij te vaak een dip in de zomer.

 • Een simpele oplossing om te voorkomen dat condenswater van de waterleiding de voerbakken inloopt. Dat moet het klonteren van voer en verstoppingen tegengaan.

 • Elk hok heeft ruimte voor 13 varkens. Groote Wolthaar kiest voor de brijbakken van Verba, deze zijn volgens hem net iets breder dan de Groba-bakken. Daardoor kunnen makkelijker twee varkens tegelijk vreten.

 • Bijna de gehele overspanning van de stal doet dienst als centraal afzuigkanaal.

 • Via deze zware, roestvrijstalen deuren stroomt de verse lucht de afdeling in. Op de lamellen komt nog een geperforeerde plaat die de lucht voor 33 procent doorlaat. De netto-opening in de deur is 1,0 vierkante centimeter per maximaal te ventileren kuub lucht. Hierdoor ontstaat iets onderdruk in de afdeling ten opzichte van de centrale gang. Zo stroomt er minder snel lucht vanuit de afdeling naar de gang. Ook wordt de binnenkomende lucht zo beter gemengd, waardoor het minder koud is in de afdeling.

 • Het bovenste en onderste deel van de deur wordt afsluitbaar. Zo voorkomt Groote Wolthaar dat er bij opleg warme lucht via de bovenkant van de deur naar de centrale gang stroomt. Door ook het onderste deel bij opleg dicht te maken, stroomt minder koude lucht vanuit de centrale gang de afdeling in.

 • Boven elk hok is een tl-balk gemonteerd. Het grote aantal lichtpunten is nodig vanwege de flinke omvang van de afdeling.

 • Om deze kant van de stal ook wat te ‘breken’, is een driehoek van lichtgroen damwand gemaakt. Daardoor lijkt de 10,8 meter hoge stal wat minder fors dan hij in werkelijkheid is. Vanwege de omvang van de stal en steeds duurdere bouwmaterialen is de stal iets duurder dan oorspronkelijk begroot. De totale bouwkosten liggen op €435 per plaats.

 • Vrijdag 16 december organiseert familie Groote Wolhaar een open dag van 13.00 tot 16.00 uur aan de Haarlerveldweg 3 in Haarle (Ov.). De familie grijpt deze gelegenheid ook aan om geld in te zamelen voor een goed doel. Stichting www.dapperethijn.nl zet zich in om geld in te zamelen voor een gezin in Haarle van wie één van de kinderen ernstig ziek is. Financiële bijdrages moeten een behandeling in de Verenigde Staten mogelijk maken.

Eén reactie

 • no-profile-image

  marco

  mooie stal veel succes ermee ,maar wat me toch raakt is de actie voor thyn een prima doel ,ik hoop collega veehouders dat we hier gehoor aangeven en dit ventje mee steunen .

Of registreer je om te kunnen reageren.