Varkenshouderij

Foto & video

Dierziekten bedreigen Vietnamese varkenshouderij

Ziekten en uitval zijn belangrijke risicofactoren in de Vietnamese varkenshouderij. Omdat Vietnamezen nog veel varkens bij huis houden, vormen PRRS en MKZ een groot probleem..

Foto

 • Een van de leden van een plaatselijke varkensstudieclub in het zuiden van Vietnam heeft een nieuwe varkensstal gebouwd. Tussen de bananenbomen zijn de varkensschuren te zien.
  We bezoeken deze stal vanwege een presentatie over het klimaat, de voeding en het gedrag van varkens.
  Foto's: Geert-Jan Camps, Fancom, tekst: Robert Prins
  Met dank aan Pigfarmersclub Ho Chi Minh (Saigon)

 • Hier is goed zicht op de nieuwe stal. De meeste leden van de studieclub hebben 100 tot 250 zeugen met vleesvarkens op hun bedrijf. De open stallen en de zorgeloosheid van ziekte-insleep is het eerste wat opvalt. Omdat Vietnamezen nog veel varkens bij huis houden, vormen ziekten als PRRS en MKZ een groot probleem.

 • Het duurt even voordat alle leden zijn gearriveerd. De tijd wordt opgevuld met overleg en thee drinken. De bijeenkomst wordt afgesloten met een uitgebreide lunch met onder meer geroosterd vlees en paling uit eigen kweek.

 • Een rondje langs de stallen. Daarbij wordt een toelichting gegeven over de nieuwe stal. Hoewel het klimaat en de omstandigheden niet te vergelijken zijn met die in Nederland, zijn er wel wat zaken voor verbetering vatbaar.

 • Hier een kijkje bij de opfokgelten. Rechts achter op de foto, achter de voerbak, staat een bak met water. Hierin kunnen de varkens zich met water afspoelen voor wat verkoeling.

 • De rondleiding wordt vervolgd met een wandeling langs de zeugen, die onder hetzelfde dak zijn gehuisvest. Het dak en de warmtestraling die de blikken platen doorgeven is één van de verbeterpunten. De altijd aanwezige warme en vochtige lucht hoeft niet extra verwarmd te worden door de golfplaten.

 • De zeugen liggen rustig in de boxen. Door het spoelen en schoonmaken kan de lucht dicht bij de afvoergoten vochtig blijven en gaan stinken. Bedrijven halen gemiddeld 16 biggen per zeug per jaar. De betere bedrijven scoren 18 tot 20 biggen.

 • De zeugenkaart.

 • Een kijkje bij de kraamafdeling met zeugen en al forse biggen in de hokken. Het gebruik van open ijzeren hekwerk valt op. Het grote voordeel van open hekwerk is de ventilatie. Zonder ventilatie wordt het veel te warm in de hokken.

 • Met Fancom als werkgever is er natuurlijk extra oog voor de ventilatie. Ook bij de zeugen, waar een ander systeem wellicht beter zou zijn. Een overdrukkoker zorgt voor meer wind bij de zeug en zo krijgen de biggen het niet te koud.

 • De biggen worden opgefokt op half betonnen, half ijzeren roosters. Dat de dieren niet wakker worden van bezoek blijkt wel. Bij de opzet van dit bedrijf lijkt nauwelijks gekeken te zijn naar de ligging van de stal ten opzichte van de zon.

 • In dit deel is dakisolatie aangebracht om de stralingswarmte tegen te houden.
  Kleden beschermen de dieren tegen de directe zon en de schaarse koude, regenachtige nachten.

 • Een aardige bijkomstigheid ligt onder de stal. In de tanks waarin mest en spoelwater terechtkomen, kweekt de varkenshouder palingen.

 • Uiteindelijk gaat het hierom. De prijzen voor de varkenshouder lopen uiteen van $2,30 tot $2,75 per kilo levend-gewicht.
  Risico’s zijn er ook voor de varkenshouderij. Ziekten en uitval zijn een groot probleem in Vietnam. Voor de ondernemer vormen de inflatie (circa 17 procent in september) en rente (tot 25 procent per jaar) een bedreiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.