Varkenshouderij

Foto & video 1358 x bekeken 1 reactie

De Schothorst breidt varkenstak uit (2)

Proefbedrijf Schothorst Feed Research in Lelystad is aan het bouwen. De afgelopen jaren zijn de pluimvee- en rundveestallen aangepakt. Nu is het tijd voor de varkensstallen. Boerderij.nl volgt de bouwwerkzaamheden op de voet.

Foto

 • De bouwwerkzaamheden op proefbedrijf De Schothorst verlopen volgens planning. Het heeft de bouwploeg de afgelopen weken meegezeten. Het werk werd niet gehinderd door vorst en regen. Alle bouwputten zijn uitgegraven. Op deze foto is te zien dat de spanten van de dragendezeugenstal staan.
  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Naast de dragendezeugenstal wordt de kraamstal uitgebreid. Het proefbedrijf groeit van 250 naar 350 zeugen en schakelt over naar een driewekensysteem. Daarvoor zijn extra kraamhokken nodig. Er komen 48 kraamhokken bij, zodat het totale aantal uitkomt op 112.

 • Op deze foto is de centrale mestleiding van de kraamstal zichtbaar. Mede op advies van stalinrichter Vereijken heeft het proefbedrijf gekozen voor het Delvris-systeem, met gescheiden water- en mestleidingen onder de kraamhokken. „Dit systeem is groenlabelwaardig”, zegt projectleider Christian Bruil.

 • Een overzichtsfoto van het bouwterrein. Op de achtergrond is een vrachtwagen zichtbaar. Die brengt de wanden van de dragendezeugenstal.

 • Het verleggen van diverse elektriciteitskabels is een flinke klus.

 • Een overzichtsfoto van de dragendezeugenstal. Deze wordt in de eerste volle week van december ingericht. De zeugen worden er straks gehouden in twee dynamische groepen. De dieren komen op 3 januari al in de stal. Ze krijgen tijd om te wennen aan de groepshuisvesting met voerstations. Het proefbedrijf acht het niet verstandig om meteen te beginnen met proeven voor externe klanten. „We hebben de zeugen altijd individueel gehuisvest. Dat was ideaal voor onze onderzoeken. Ook voor ons betekent de nieuwbouw straks een flinke omschakeling”, vertelt Rosemarijn Gerritsen, clusterleider varkens op het onderzoeksbedrijf.

 • Projectleider Christian Bruil kijkt de stal in. Via een groot ruit hebben klanten van het bedrijf straks de mogelijkheid om de zeugen te zien, zonder dat zij met de dieren in aanraking komen.

 • Op het bedrijf wordt een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd met 2.040 plaatsen. Deze stal wordt 114 meter lang en 25 meter breed. Voordat de stal wordt uitgegraven, moet een oude stal worden gesloopt. Voordat de sloop kan beginnen, moet asbest worden gesaneerd.

 • Na de asbestsanering kan het slopen beginnen. Deze klus is binnen anderhalve week gepiept.
  Terwijl volop wordt gebouwd in Lelystad, gaan lopende onderzoeken gewoon door. De onderzoeksplanningen sluiten naadloos aan op het bouwschema. „De laatste vleesvarkens waren nog maar net afgeleverd, toen de sloop van de stal al begon”, zegt Rosemarijn Gerritsen. „De dieren werden nog net niet de stal uitgekeken, haha.”

 • De stal is afgebroken. Op deze foto zijn de voormalige mestputten te zien. Het kostte enige tijd en moeite om de mestrestanten hieruit af te graven.

 • Het puin wordt afgevoerd. De afgelopen weken zijn er veel transportbewegingen geweest op het proefbedrijf in Lelystad. Bouwpuin werd afgevoerd, terwijl puin voor verharding werd aangevoerd. Daarnaast werd de afgegraven klei afgevoerd. Daar kwam weer zand voor terug.

 • Hier komt de nieuwe vleesvarkensstal.

 • Hier is te zien hoe de biggenstal wordt uitgegraven door Velthuis grond- en sloopwerken . „Over de hele linie hebben ze 1,40 meter kleigrond afgegraven”, zegt Christian Bruil.

 • De putten van de kraamstal zijn gestort. Het metselwerk van de putwanden kan beginnen…

 • … Daar is op deze foto een begin mee gemaakt. Links is de bestaande kraamstal zichtbaar. Hier wordt een gedeelte aangebouwd. Daartussen komt de centrale gang, die alle varkensstallen op het bedrijf met elkaar verbindt.

 • De kraamstal moet in april klaar zijn.

 • In de zeugenstal is in de laatste week van november begonnen met het plaatsen van plafondpanelen.

 • Het tempo zit er flink in. „Dat moet ook. Begin december komen de stalinrichters en worden de voerstations geplaatst. In de decembermaand vallen enkele dagen uit. Voordat we het weten moeten de zeugen al over”, vertelt projectleider Christian Bruil.

 • Het grote aantal silo’s verraadt de proefstatus van het bedrijf. Naast de dragende zeugenstal staan liefst 12 voersilo’s. Een hijskraan zet ze op de juiste plek.

 • De silo’s van de voormalige vleesvarkensstal worden niet meer gebruikt…
  De volgende reportage staat in januari 2012 op deze site. Bekijk hier de eerste reportage van de uitbreiding van het varkensproefbedrijf.

Eén reactie

 • no-profile-image

  vandy

  Mooie interesante reportage.
  succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.