Varkenshouderij

Foto & video 2712 x bekeken 3 reactieslaatste update:12 dec 2013

Structuur legt basis voor prima big

Leon en Lianne van Dijck produceren op hun SPF-subfokbedrijf in Oost-Duitsland volgens strakke protocollen Hypor-geltjes voor de vermeerdering.

Foto

 • In Düben, een dorpje in Oost-Duitsland, breidde familie Van Dijck uit van 900 naar 2.500 zeugen. Op dit SPF-subfokbedrijf liggen nu 1.750 Large White-zeugen voor de productie van Hypor-gelten en 750 F1-zeugen voor de productie van vleesbiggen. 
<br><BR>
<br><BR>
<br><i>Foto's: Ronald Hissink, tekst: Kees van Dooren </i>

  In Düben, een dorpje in Oost-Duitsland, breidde familie Van Dijck uit van 900 naar 2.500 zeugen. Op dit SPF-subfokbedrijf liggen nu 1.750 Large White-zeugen voor de productie van Hypor-gelten en 750 F1-zeugen voor de productie van vleesbiggen. <br><BR> <br><BR> <br><i>Foto's: Ronald Hissink, tekst: Kees van Dooren </i>

 • De F1-zeugen gaan plaats maken voor Large White-dieren. Van Dijck gaat zich volledig toeleggen op de subfokkerij, zoals hij al zes jaar doet op dit bedrijf. De gelten verkoopt fokkerijorganisatie Hypor onder de naam Libra. De dieren zijn vrij van Mycoplasma, APP en PRRS, allemaal zonder enten.

  De F1-zeugen gaan plaats maken voor Large White-dieren. Van Dijck gaat zich volledig toeleggen op de subfokkerij, zoals hij al zes jaar doet op dit bedrijf. De gelten verkoopt fokkerijorganisatie Hypor onder de naam Libra. De dieren zijn vrij van Mycoplasma, APP en PRRS, allemaal zonder enten.

 • Leon (42) en Lianne (37) van Dijck wonen met hun drie kinderen bij het bedrijf. Ze zijn goed geïntegreerd in Duitsland. Hun kinderen zitten daar op school en ze zijn allebei lid van een sportvereniging. De ondernemers kochten dit bedrijf in 2005.

  Leon (42) en Lianne (37) van Dijck wonen met hun drie kinderen bij het bedrijf. Ze zijn goed geïntegreerd in Duitsland. Hun kinderen zitten daar op school en ze zijn allebei lid van een sportvereniging. De ondernemers kochten dit bedrijf in 2005.

 • Binnen is alles klaar. Om de stallen moet nog veel werk gebeuren. Dat gaat ongetwijfeld goed komen. De stallen zelf zien er ook keurig uit en steken door de gekozen materialen mooi af in het landschap.

  Binnen is alles klaar. Om de stallen moet nog veel werk gebeuren. Dat gaat ongetwijfeld goed komen. De stallen zelf zien er ook keurig uit en steken door de gekozen materialen mooi af in het landschap.

 • Bij Van Dijck fokken ze gelten uit Large White-zeugen en een Landras-beer. Enkele technische resultaten: gespeende biggen per zeug per jaar: 29,4, worpindex: 2,54, percentage terugkomers 5,8 en de uitval van geboorte tot 6,5 maand is 11 procent.

  Bij Van Dijck fokken ze gelten uit Large White-zeugen en een Landras-beer. Enkele technische resultaten: gespeende biggen per zeug per jaar: 29,4, worpindex: 2,54, percentage terugkomers 5,8 en de uitval van geboorte tot 6,5 maand is 11 procent.

 • Van Dijck leidt zijn personeel zelf op. Hij komt ook iedere dag in de stal. Twaalf fulltime medewerkers doen het stalwerk.

  Van Dijck leidt zijn personeel zelf op. Hij komt ook iedere dag in de stal. Twaalf fulltime medewerkers doen het stalwerk.

 • Het werk wordt heel gestructureerd uitgevoerd. Per diergroep hangen er dagelijks nieuwe lijsten met de werkzaamheden voor die dag. Die klussen moeten af.

  Het werk wordt heel gestructureerd uitgevoerd. Per diergroep hangen er dagelijks nieuwe lijsten met de werkzaamheden voor die dag. Die klussen moeten af.

 • Het personeel noteert van elke big het tijdstip waarop het dier is geboren. Mocht tijdens het afbiggen iets misgaan, dan is uit de administratie mogelijk te achterhalen waar en wanneer dat gebeurde.

  Het personeel noteert van elke big het tijdstip waarop het dier is geboren. Mocht tijdens het afbiggen iets misgaan, dan is uit de administratie mogelijk te achterhalen waar en wanneer dat gebeurde.

 • Door gestructureerd te werken en veel informatie vast te leggen, weet iedereen wat van hem wordt gevraagd. En als er iets misgaat, is te herleiden hoe dat kwam. Van Dijck heeft zo grip op de bedrijfsvoering en stuurt op productiviteit en kwaliteit. Het doel is op jaarbasis 11 geltjes van 25 kilo per fokzeug te leveren.

  Door gestructureerd te werken en veel informatie vast te leggen, weet iedereen wat van hem wordt gevraagd. En als er iets misgaat, is te herleiden hoe dat kwam. Van Dijck heeft zo grip op de bedrijfsvoering en stuurt op productiviteit en kwaliteit. Het doel is op jaarbasis 11 geltjes van 25 kilo per fokzeug te leveren.

 • Circa driekwart van de geltjes verlaat het bedrijf op 25 kilo. Die gaan naar vier opfokbedrijven elders in Duitsland De selectie van F1-geltjes doet Van Dijck zelf. Dat moet hij wel secuur doen. Het afkeuringspercentage tijdens de opfok mag niet meer dan 20 bedragen.

  Circa driekwart van de geltjes verlaat het bedrijf op 25 kilo. Die gaan naar vier opfokbedrijven elders in Duitsland De selectie van F1-geltjes doet Van Dijck zelf. Dat moet hij wel secuur doen. Het afkeuringspercentage tijdens de opfok mag niet meer dan 20 bedragen.

 • De selectie van de Large White-zeugen voor de eigen aanfok doet een medewerker van Hypor. Ook selecteert de medewerker Large White-beertjes voor het fokprogramma van Hypor.

  De selectie van de Large White-zeugen voor de eigen aanfok doet een medewerker van Hypor. Ook selecteert de medewerker Large White-beertjes voor het fokprogramma van Hypor.

 • Het restproduct gaat doorgaans weg als 25 kilo big voor de slacht. Gemiddeld over het jaar beurt Van Dijck €1 per kilo levend-gewicht voor het bijproduct. Voor dat geld raakt hij het bijproduct op tijd kwijt.

  Het restproduct gaat doorgaans weg als 25 kilo big voor de slacht. Gemiddeld over het jaar beurt Van Dijck €1 per kilo levend-gewicht voor het bijproduct. Voor dat geld raakt hij het bijproduct op tijd kwijt.

 • De gespeende biggen krijgen drie soorten voer in de batterij. De eerste drie dagen na spenen wordt doorgevoerd met pre-starter. Vervolgens gaan ze aan de speenkorrel. Vanaf een gewicht van 18 kilo krijgen de biggen startkorrel.

  De gespeende biggen krijgen drie soorten voer in de batterij. De eerste drie dagen na spenen wordt doorgevoerd met pre-starter. Vervolgens gaan ze aan de speenkorrel. Vanaf een gewicht van 18 kilo krijgen de biggen startkorrel.

 • Gemiddeld is de daggroei in de biggenstal 450 gram per dag. Hoger is niet goed, aldus Van Dijck. Dat vormt met name een risico voor het beenwerk van de biggen. Met de voersoort stuurt hij op groei .

  Gemiddeld is de daggroei in de biggenstal 450 gram per dag. Hoger is niet goed, aldus Van Dijck. Dat vormt met name een risico voor het beenwerk van de biggen. Met de voersoort stuurt hij op groei .

 • De eigen opfokstal telt 3.200 plaatsen. In deze stal liggen de zuiverelijnszeugen voor de eigen aanfok. Daarnaast is ruimte voor F1-zeugen of incidenteel wat bijproduct. Om op groei te sturen voert Van Dijck in de opfokstal volledig mengvoer in brijvorm uit een lange trog.

  De eigen opfokstal telt 3.200 plaatsen. In deze stal liggen de zuiverelijnszeugen voor de eigen aanfok. Daarnaast is ruimte voor F1-zeugen of incidenteel wat bijproduct. Om op groei te sturen voert Van Dijck in de opfokstal volledig mengvoer in brijvorm uit een lange trog.

 • Tot vier weken na inseminatie liggen de zeugen in boxen. Dat staat de Duitse wet toe.

  Tot vier weken na inseminatie liggen de zeugen in boxen. Dat staat de Duitse wet toe.

 • De drachtige zeugen zitten in groepen van acht en krijgen droogvoer uit een lange trog. Tweemaal daags krijgen de zeugen tegelijk voer. Van Dijck koos voor dit systeem omwille van de goede mogelijkheid om diercontrole uit te voeren.

  De drachtige zeugen zitten in groepen van acht en krijgen droogvoer uit een lange trog. Tweemaal daags krijgen de zeugen tegelijk voer. Van Dijck koos voor dit systeem omwille van de goede mogelijkheid om diercontrole uit te voeren.

 • Op het hele bedrijf wordt geventileerd via het Oolman-principe. Bij extreem koud weer komt frisse lucht via het geïsoleerde plafond, in de stal. In het nieuwe gedeelte zit het geperforeerde plafond op 3,20 hoogte. Zodoende is er veel volume in de afdelingen.

  Op het hele bedrijf wordt geventileerd via het Oolman-principe. Bij extreem koud weer komt frisse lucht via het geïsoleerde plafond, in de stal. In het nieuwe gedeelte zit het geperforeerde plafond op 3,20 hoogte. Zodoende is er veel volume in de afdelingen.

 • De bouwkosten bedragen €1.900 per zeugenplaats. Naast de aannemer hebben drie van de eigen personeelsleden zich volledig aan de bouw gewijd. Er zit dus nogal wat eigen arbeid in. Zodra om het bedrijf ook alles in orde is, gaan deze drie medewerkers in de stal aan de slag.

  De bouwkosten bedragen €1.900 per zeugenplaats. Naast de aannemer hebben drie van de eigen personeelsleden zich volledig aan de bouw gewijd. Er zit dus nogal wat eigen arbeid in. Zodra om het bedrijf ook alles in orde is, gaan deze drie medewerkers in de stal aan de slag.

 • Boeren in Duitsland biedt een aantal voordelen. De mest raakt Van Dijck kwijt zonder een euro te betalen. Varkensrechten bestaan niet in Duitsland en de boer hoefde ook niet in luchtwassers te investeren. Een uitgebreide reportage met van dit bedrijf met veel achtergronden staat deze week in &lt;i>Boerderij&lt;/i>, editie Varkenshouderij, pagina E6.

  Boeren in Duitsland biedt een aantal voordelen. De mest raakt Van Dijck kwijt zonder een euro te betalen. Varkensrechten bestaan niet in Duitsland en de boer hoefde ook niet in luchtwassers te investeren. Een uitgebreide reportage met van dit bedrijf met veel achtergronden staat deze week in <i>Boerderij</i>, editie Varkenshouderij, pagina E6.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boereke

  Ziet er netjes uit, twee grote voordelen van duitsland zijn zeugen 4 wkn in box en volledig rooster zie hoe zuiver het is

 • no-profile-image

  varkens

  Tot mijn verbazing zie ik op afbeelding 17 een varken met een kromme neus.
  Sprekend een varken met snuffelziekte.
  HOE ZIT DAT?

 • no-profile-image

  jantje beton

  haha, klopt ook nog. Geen Hypor gelten kopen dus, deze hebben snuffel

Of registreer je om te kunnen reageren.