Varkenshouderij

Foto & video 2663 x bekeken 2 reacties

Stal voor 5.100 vleesvarkens (4)

Familie Bessembinder heeft een volledig nieuw bedrijf gebouwd in het landbouwontwikkelingsgebied Notter (gemeente Wierden, Ov.). De nieuwe stal biedt plaats aan ruim 5.100 vleesvarkens.

Foto

 • Coen (links) en Jos Bessembinder bouwen een nieuw vleesvarkensbedrijf in het LOG Wierden (buurtschap Notter). De stal biedt plaats aan ruim 5.100 vleesvarkens. Boerderij volgde de bouw van de stal. De stal is nagenoeg klaar.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Martin ten Hooven

 • De familie Bessembinder is al verhuisd van Holten naar Notter. Het woonhuis en de stallen staan enigszins van de straat af. Tussen stal en woning is ook veel ruimte. Het geheel zorgt voor een mooie uitstraling van een modern bedrijf.

 • Buiten de stal staan zes silo’s voor de opslag van drie tot vier verschillende voersoorten. Een silo wordt gevuld met extra afmestvoer en een silo is voor opslag van graan of bijvoorbeeld koekjesmix. Wat Bessembinder gaat gebruiken is nog niet bekend.

 • Er is in de voorgevel van de stal ruimte vrijgelaten om de eerste steen in te metselen. De bouwvakkers willen weten waar de steen blijft. Tijdens de open dag wordt deze geplaatst.

 • Bessembinder heeft geen aardgasleiding naar de woning en het bedrijf laten leggen. De investering was erg hoog. Er is gekozen voor winning van energie uit de stal en uit grondwater. Rechts op de foto staat de warmtewisselaar.

 • In het grote vat in het midden wordt het opgewarmde water opgeslagen. Dit water kan een temperatuur hebben van 45 graden tot eventueel 60 graden. De warmtewisselaar haalt de energie uit het door de zware varkens opgewarmde water in de vloerverwarming of uit de bron in de grond.

 • Voor de opslag van het opgewarmde water staat het rondpompsysteem voor water van en naar de stal. In de zomerperiode is het ook mogelijk om de vloer in de stal te koelen. De warmtewisselaar koelt dan het water via het grondwater met een temperatuur van 8 tot 12 graden. Het water uit de stal met een temperatuur van 20 tot 25 graden is terug te koelen naar 12 tot 20 graden.

 • Een enorme pomp zorgt voor het rondpompen van het water door de stal met een lengte van 115 meter.

 • Bessembinder pompt het water uit een eigen geslagen bron. De blauwe filters halen kalk, ijzer en mangaan uit het water. In de witte ton zit zout om de filters te kunnen reinigen.

 • In dezelfde ruimte staat ook een noodstroomaggregaat. In deze technische ruimte zijn op voorschrift extra brandwerende materialen gebruikt.

 • Bij elke afdeling is een kastje voor de aansturing van de verwarming en ventilatie. De centrale computer stuurt verwarming, koeling en verneveling aan. In het aanvoerkanaal van verse lucht zit een vernevelingsinstallatie die water kan koelen dat door de warmtewisselaar is gekoeld. Koeling is ook mogelijk door gekoeld water door de verwarmingsbuizen in de dichte vloer te pompen.

 • De centrale gang heeft een lengte van 115 meter. Links en rechts de afdelingen. In het midden van de stal zijn twee gangen naar buiten gemaakt. Er zijn verder nog een ziekenboeg en een restafdeling.

 • De hogedrukreiniger is vast opgesteld voorin de centrale gang. Deze moet straks wekelijks goed aan de bak om de afdelingen te reinigen.

 • De computergestuurde droogvoerinstallatie heeft een capaciteit om 1.000 varkens in een uur te voeren. Dagelijks zal deze dus ongeveer vijf uur moeten draaien om alle varkens van voer te voorzien.

 • Aan het eind van het centrale afzuigkanaal zitten 16 ventilatoren in de wand voor de drukkamer. Deze persen de lucht door de luchtwasser. • De chemische luchtwasser van Inno+ zuivert de afgevoerde stallucht voor 95 procent van ammoniak. Dit was een verplichting om de vergunning te verkrijgen.

 • In een afgeschermde ruimte staat de opslag van het zuur voor de luchtwasser. Er zit een douchekop in om direct te kunnen spoelen als personen per ongeluk in aanraking komen met het zwavelzuur.

 • Buiten de stal staat een silo met een inhoud van 50 kuub voor de opslag van het spuiwater van de luchtwasser.

 • Buiten de stal is een betonnen mestopslag met een inhoud van 2.600 kuub. Ook ‘de pet’ zit nu op de mestopslag.

 • Aan het eind van de stal is een verdiept laadbordes gemaakt. De vloer kan worden verwarmd in periodes met sneeuw of gladheid. Met de verdiepte laadbrug zijn twee lagen zonder klep te laden. Voor het bordes is een afleverruimte gemaakt.

 • Een beeld van een afdeling. Op zaterdag 19 november is er een open dag van 11.00 tot 15.30 uur. Adres: Burgemeestersdijk 5a, 7642LV in Notter, gemeente Wierden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Intense

  Waar is die gemeente mee bezig?
  Een schande in deze tijd van vervuiling en leed.
  Vergunningen geven aan Leed.
  Wie zou daar nu weer eens achter zitten?

 • no-profile-image

  sjaak frencken

  hallo greeny hieronder. dat jij niks in leven bereikt hebt, kunnen wij ondernemers ook niks aan doen. hou eens op met klagen en commentaar geven, als je zelf het lef en de capaciteiten niet hebt om te ondernemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.