Varkenshouderij

Foto & video 5267 x bekeken 2 reacties

Kinderen kijken varkens in Schijndel

Biggetjes knuffelen, melk geven en een kijkje bij geïnsemineerde zeugen. Vijftien kinderen deden dat 23 november bij varkenshouderij Botis in Schijndel. Goed voor het imago van de sector, vindt Jos Hoeven.

Foto

 • Jos en Yvonne Hoeven hebben een vrij omvangrijk varkensbedrijf aan de rand van Schijndel (N.-Br.). In 15 jaar tijd verviervoudigde het aantal zeugen naar ruim 2.000. Wekelijks worden ongeveer 1.000 biggen geboren. Op een locatie 4 kilometer verderop heeft Hoeven nog eens 8.400 biggenplaatsen. De Hoevens kennen de maatschappelijke weerstand tegen grote, intensieve veehouderijen.
  Afgelopen zomer stonden Jos en Yvonne met andere boerenbedrijven op de jaarmarkt van Schijndel, de Hartemert. Deze had als thema ‘Boeren van nu, boeren voor u’. Ze nodigden vooral kinderen uit eens kijkje te nemen op de varkenshouderij en ze zo te laten zien hoe een moderne varkenshouder werkt en zich ook inzet voor diergezondheid en dierenwelzijn.
  Foto's: Bert Jansen, teksten: Citaat

 • De groep van 15 kinderen uit Schijndel en enkele ouders werden met limonade ontvangen in de bedrijfskantine. Jos Hoeven legde in een praatje uit hoe het er in een moderne varkenshouderij aan toegaat.

 • Eerst gaan de laarzen aan, want hygiëne is belangrijk op een varkenshouderij.

 • Bij de rondleiding staat eerst een uitgebreid bezoek aan de kraamhokken op het programma. De kinderen moeten even wennen aan de warmte en de geur, maar al snel staan ze met een biggetje in hun armen.

 • Jos Hoeven heeft de kraamhokken zelf ontworpen. Het voordeel is dat de buizen waartussen de zeug ligt vrijdragend zijn. Daardoor kunnen biggen minder snel bekneld raken.

 • Deze meiden bekijken samen met Yvonne Hoeven of het aantal biggetjes klopt met het aantal dat op de lijst staat. Gemiddeld halen de zeugen van Hoeven 13 tot 14 biggen per worp. Wekelijks worden op zijn bedrijf rond 1.000 biggen geboren. Als ze 11 weken zijn en 25 kilo wegen gaan ze naar een varkensmesterij.

 • Yvonne laat zien dat op de lijst precies wordt bijgehouden hoe vaak de zeug heeft geworpen en hoeveel biggen er per worp waren. Gemiddeld werpen de zeugen bij Hoeven zeven tot acht keer voordat ze naar de slacht gaan.

 • De pers heeft veel belangstelling voor het bezoek dat de kinderen aan het varkensbedrijf brengen. Hier worden kinderen geïnterviewd voor de lokale omroep.

 • De kinderen mogen zelf melk aanmaken om de jonge biggen bij te voeren. Ze voeren keurig de instructie uit: één schepje poedermelk met zes schepjes water en dan flink schudden.

 • Door de biggen melk aan te bieden in een drinkbakje kunnen ze wennen aan drinken buiten de tepels. Geleidelijk aan komt er vast voer bij. Na vier weken worden de biggen gespeend. Hoeven fokt zelf de zeugen en biggen uit acht bloedlijnen. Hij haalt zodoende geen varkens van buiten. Hij zet ongeveer 10 procent van de zelfgefokte zeugen in om het zeugenbestand te vernieuwen.

 • Na het uitgebreide bezoek aan de kraamstallen gaan de bezoekers naar een inseminatiestal. De zeugen zitten hier eerst een paar dagen in kleine groepshokken om te wennen aan de overgang. Als ze berig worden, komen ze apart te staan.

 • De kinderen kijken vol ontzag naar deze beer. Hoeven heeft er een stuk of zeven rondlopen. Ze worden vooral gebruikt om de berige zeugen voor het insemineren in de stemming te brengen.

 • De inseminatie zelf spreekt niet zo tot de verbeelding bij de kinderen. In een minuut of twee is het gebeurd en veel meer dan wat heldere vloeistof die uit het zakje door een buisje stroomt zien de kinderen niet. In deze stal worden wekelijks rond 120 zeugen kunstmatig geïnsemineerd.

 • Een scan maken van de embryootjes vinden de kinderen wel heel interessant. De zwarte vlekjes op de scan zijn de kleine biggetjes, zo wordt ze verteld.

 • Na de rondleiding moeten de laarzen weer uit en wassen de kinderen hun handen. In de kantine praten ze nog wat na met limonade en borrelnootjes. Ze vonden vooral het biggetjes knuffelen mooi en waren erg onder de indruk van de grote zeugen.
  ‘Er zit heel wat tussen een biggetje en een hamlapje’ zegt een van de begeleidende moeders vol bewondering na de rondleiding. De ouders vertellen dat ze nu een veel beter beeld hebben van hoe het er op een varkensbedrijf aan toegaat. En dat het vooral heel hard en gestructureerd werken is. De missie van het echtpaar Hoeven is geslaagd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toekomstig boerke

  Ik vond het geweldig om te zien hoe goed deze varkens verzorgd worden! Ik ga hier later zeker werken!

 • no-profile-image

  Geert

  Wat leuk dat deze boer de kinderen de stal binnenhaalt. Zo wordt de kloof tussen boer en burger gelijk een stuk kleiner en kan men zien dat de boer serieus bezig is met zijn vak en zijn dieren !!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.