Varkenshouderij

Foto & video

Sterfte tot spenen fors gedaald

Het aanbieden van een voedzame drinkyoghurt aan de biggen en kleine aanpassingen in de stal en het management kost vof Witte veel extra arbeid. Het levert echter ook flinke financiële voordelen op.

Foto

 • Het zeugenbedrijf van Hans Witte (45), met op de foto naast hem zoon Arie (19), in Borssele (Zld.) bestaat uit 500 zeugen. Op voergeldbasis heeft de vermeerderaar op een andere locatie nog 360 vleesvarkens liggen. Door het voeren van een drinkyoghurt met de naam Nuklo Spray en enkele managementmaatregelen heeft Witte de sterfte tot spenen terug weten te brengen van 16 naar 11 procent. De uitval na spenen daalde van 1,5 naar 0,9 procent.


  Foto's: Peter Roek, tekst: Dick van Doorn

 • Meteen als je de kraamafdeling binnenkomt, valt de rust in de stal op. Doordat de biggen meer verzadigd zijn, is het in de stal beter vertoeven dan voorheen.

 • De vermeerderaar was al lange tijd op zoek naar een aanvulling op de biest en de melk van de zeug zelf. Hij probeerde allerlei soorten kunstmelk, maar niets lukte. Tot hij via zijn mengvoervoorlichter en dierenarts op het spoor kwam van de drinkyoghurt. Hij probeerde het middel eerst een keer uit op een willekeurig toom vanaf de vijfde dag. Witte: ,,En warempel, door het aanbieden van die pap naast de biest/melk van de zeug zaten we na enige tijd op 11 procent uitval tot spenen in plaats van de gebruikelijke 16 procent.” Hij biedt de drinkyoghurt aan in een biggenkom.

 • Witte begint nu meestal vanaf de tweede dag met twee keer per dag 100 centiliter per toom. ,,En dat voeren we op naar twee keer per dag 200 centiliter per toom. Dit is overigens geen standaardregel. Als de zeug voldoende geeft, beginnen we pas na een week met de drinkyoghurt.”

 • Het zijn de kleine dingen die het verschil maken. Zoon Arie laat zien dat als je de drinkyoghurt hier neerzet, ze de pap veel minder drinken. Vlak naast het biggennest is de beste plek. ,,De biggen moeten ’s avonds de pap van die ochtend op hebben. Zo niet, dan krijgen ze pas de volgende ochtend weer wat. Hebben ze het de volgende ochtend nog niet op, dan wordt de biggenkom schoongemaakt en krijgen ze een kleinere hoeveelheid nieuwe drinkyoghurt.”

 • Van kapotte wangen bij de biggen, die vaak ontstaan door vechten bij de uier, heeft de varkenshouder sinds de introductie van de drinkyoghurt veel minder last. Omdat de biggen door de pap meer verzadigd zijn, zijn ook de spenen minder gauw beschadigd door biggen die melk tekort hebben.

 • De meeste biggen zien er nu zo uit. Geen enkele beschadiging.

 • Door aan de voorkant twee ijzeren strippen op het rooster van de zeugenbox te lassen, bracht Witte het aantal doodliggers verder omlaag. De zeug kan zich nu niet meer ongegeneerd onderuit laten glijden ten koste van haar kroost.

 • Om ziektes en ontstekingen te voorkomen bij de biggen wordt op het biggennest zaagsel en Stalosan gestrooid. Hierdoor drogen de biggen sneller. Bovendien heeft Stalosan een ontsmettende werking. ,,Dit werkt met name goed om ontstekingen aan de navelstreng tegen te gaan.”

 • Als de zeug weg is, laat de vermeerderaar zijn biggen een paar dagen in de kraamafdelingen liggen. Naar zijn idee slaan de biggen dan beter aan omdat ze het hok en de voerkom kennen.

 • De speendip is veel minder door de drinkyoghurt en de biggen zijn bij spenen gemiddeld 1 kilo zwaarder dan voorheen.

 • Zoon Arie voert de speenbiggen kruimelbrok van Agrifirm. ,,Vreten ze goed”, is zijn commentaar.

 • Met een laad/hefcombinatie brengt de familie Witte de biggen van de ene naar de andere stal of naar de biggenbungalows.

 • In de achterste afdeling zitten de eersteworpszeugen. ,,Die moeten nog leren hoe ze met het voerstation om moeten gaan. De luchtdrukventielen van het voerstation zet ik bij de eersteworpszeugen altijd wat lichter zodat de poort minder hard op hun neus klapt”, legt Witte uit.

 • Witte heeft zo zijn foefjes. ,,Ik strooi regelmatig wat stro op de mestgang. Dan blijft de mestgang droger. Vaak komen de dominante zeugen naar mij toe om te kijken wat er aan de hand is. De bangeriken zie je dan snel het voerstation induiken.”

 • In verband met te weinig ruimte zitten in totaal 200 biggen in vijf biggenbungalows. ,,Als ik de speenbiggen zou verkopen, ben ik meer gebonden aan de handelaar die er vervolgens minder voor vraagt. Dat doe ik dus niet”, aldus de vermeerderaar.

 • De Zeeuwse zeugenhouder heeft grote plannen. Van de 500 zeugen die hij nu heeft, wil hij eerst uitbreiden naar 650 zeugen en dan naar 1.000. In totaal komen er op termijn 80 kraamhokken en 1.200 biggenplaatsen bij.

 • Op deze dag voor kerst is de foto van het bedrijf net een kerstkaart. Over een jaar wordt het oude huis gesloopt en bouwt Witte voor de biggenstal een nieuw woonhuis. Op de plaats van het oude woonhuis komt de biggenstal. De zeugenstal wordt verlengd.

Of registreer je om te kunnen reageren.