Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Speenbiggen op tweede locatie

Om de gezondheid van de dieren te verbeteren, bouwde Jenniskens een aparte stal voor de speenbiggen.

Foto

 • Subfokker Cris Jenniskens in Overloon (N.-Br.) heeft een subfokbedrijf met 300 basis NL-zeugen voor de productie van de Topigs 20-zeug. Door de gestegen productie en enkele uitbreidingen heeft de Jenniskens in de loop der jaren steeds vaker aanpassingen moeten aanbrengen op zijn bedrijf. Het gevolg: de gespeende biggen zijn nu op drie plekken op het bedrijf te vinden. Dat is niet ideaal. Gespeende biggen zijn vaak vatbaar voor ziektes. Bovendien houden ze de cirkel van besmetting en verspreiding van kiemen in stand.

 • Om de ziektedruk te verminderen en de biggen meer ruimte te geven, bouwde Jenniskens een nieuwe biggenstal. De biggenstal is aan de stal voor opfokzeugen gebouwd, een paar kilometer van de thuislocatie. Op de volgende foto’s is te zien hoe de biggen naar hun nieuwe onderkomen worden vervoerd.

 • Het vervoeren van de biggen begint met het maken van groepen van 30 gelten of 30 borgen op de centrale gang van de thuislocatie. Om dit gemakkelijk te kunnen doen, monteerde Jenniskens wat hokafscheidingen in de centrale gang.

 • Vervolgens drijft medewerker Werner Hendriks de dieren op de aanhanger. De dieren zitten ook hier in groepjes van 30 bij elkaar.

 • De 170 speenbiggen kunnen in principe in één keer op de aanhanger. Om de groepen van 30 bij elkaar te houden, maakt Jenniskens er echter twee ritjes van.

 • Het ritje naar de opfokstal duurt een paar minuten. Jenniskens brengt alle biggen naar deze locatie. De beertjes blijven daar tot ze 25-30 kilo wegen. De opfokzeugjes gaan op een gewicht van 40 tot 50 kilo naar de naastgelegen opfokstal.

 • De biggen lopen vlot de nieuwe stal in. In de toekomst wordt dit ook de centrale gang voor de naastgelegen opfokstal. Op die manier zijn de looplijnen nog korter. De huidige centrale gang van de opfokstal gaat dan dienst doen als centraal afzuigkanaal voor de lucht.

 • De verse lucht komt via een kanaal onder de bolle vloer onder de controlegang. Vanaf daar trekt de lucht de afdeling in. Vanwege de kanaalventilatie is de binnengehaalde lucht momenteel 6 graden warmer dan de buitenlucht.

 • Op de voorgrond is ook nog het waterkanaal te zien. Er liggen blauwe plastic roosters op. Jenniskens heeft de stal nu voor de helft vol. De eerste indruk is goed. Jenniskens: „De biggen slaan goed aan en vreten volop.”

 • De grondhokken beschikken over een dichte bolle vloer, die goed is voor 55 procent van het totaaloppervlak. Achterin de stal ligt een metalen driekantrooster. Samen met het waterkanaal zorgt dat ervoor dat een luchtwasser niet nodig is.

 • Dit speeltje heeft Jenniskens zelf ontwikkeld: een ketting met daaraan een paar stukken van een haspelslang.

 • Over de gehele lengte van de stal liet Jenniskens een lichtstraat aanleggen. Daardoor ontstaat een natuurlijk dag- nachtritme in de stal. De bouwkosten van de stal komen op €200 per biggenplaats, inclusief alle inrichting en een computergestuurde droogvoerinstallatie.

Eén reactie

 • no-profile-image

  pieterswinkels

  Succes Cris.

Of registreer je om te kunnen reageren.