Varkenshouderij

Foto & video 1292 x bekeken

Onderzoek tweedeworps-syndroom

Ontwikkeling van foetussen is maatstaf voor het probleem van het tweedeworps-syndroom.

Foto

  • Tweedeworpszeugen hebben vaak slechte reproductieresultaten, het zogenoemde ‘tweedeworps-syndroom.’ Dit uit zich in een lager afbigpercentage en/of een kleinere worp van tweedeworpszeugen. Om de oorzaak van dit probleem te achterhalen doet Animal Sciences Group van Wageningen UR onderzoek naar het fenomeen.
    Tekst: Guus ten Hove, foto’s: Bart Nijs Vakfotografie

  • Op de voorgrond is onderzoekster Lia Hoving van Varkens KI Nederland bezig om een baarmoeder van een tweedeworpszeug open te maken. Zo kan ze de ontwikkeling van de foetussen bekijken. Zo is, onder meer, te monitoren wat de invloed is van het voerniveau van de zeug op de ontwikkeling van haar nakomelingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met financiering van het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE), het productschap Diervoeder (PDV) en Varkens KI Nederland.

  • Door met een naald amnionvloeistof te verzamelen, kan gekeken worden wat het eventuele effect van de proefbehandeling op de kwaliteit van het vruchtwater is.

  • Een foetus ingekapseld in de baarmoeder. De bloedvaten die bloed naar het biggetje leiden, zijn goed te zien.

  • Vervolgens wordt de vrucht uit de vliezen geknipt, een karweitje dat met de nodige zorgvuldigheid uitgevoerd wordt. De foetussen ongeveer 35 dagen oud en daardoor nog erg kwetsbaar. De onderzoekers bekijken foetussen van twee proefgroepen. Per proefgroep wordt gevarieerd met de hoeveelheid voer.

  • Door alle foetussen te wegen, zijn conclusies te trekken over de invloed van het voerniveau op de ontwikkeling van de biggetjes in wording. Bekend is dat eersteworpszeugen die in een goede conditie de volgende worp ingaan, een grotere kans hebben op een grotere toom in de volgende worp.

  • Een foto van een van de twee baarmoederhoorns. De totale lengte van deze baarmoederhoorn is liefst 3,5 meter. Voldoende ruimte in de baarmoederhoorns is uiteraard essentieel voor een gezonde en grote toom biggen.

  • Een uitgespreide placenta. De placenta zorgt voor de toevoer van voedingstoffen van de zeug naar de foetussen. Beide uiteinden zijn niet doorbloed en daardoor donkerder van kleur.

Of registreer je om te kunnen reageren.