Varkenshouderij

Foto & video

Nieuwe stal met voerpadventilatie

Grobbink heeft een vleesvarkensbedrijf met 1.980 plaatsen. Hij breidt uit met een nieuwe stal voor 2.155 plaatsen en twee keer 400 ton graanopslag.

Foto

 • Alex Grobbink (39)heeft een vleesvarkensbedrijf met 1.980 plaatsen in Orvelte (Dr.). Hij breidt uit met een nieuwe stal voor 2.155 plaatsen en twee keer 400 ton graanopslag. Door een luchtwasser te plaatsen en met intern salderen voldoet het bedrijf met deze stap aan ‘2013’.

  Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

 • Alex Grobbink groeit mee met het zeugenbedrijf van zijn broer, waarvan hij de biggen betrekt. Door de uitbreiding naar ongeveer 4.000 vleesvarkensplaatsen kan straks hij meer Topigs 50 x TopPie biggen van hem plaatsen. In maatschap een andere broer is er tevens een akkerbouwtak.

 • De voerpaden in de afdelingen zijn 1,30 meter breed; Grobbink koos voor voerpadventilatie. De stal bestaat uit 16 identieke afdelingen met elk 144 plaatsen, daarnaast is er een restafdeling en een afleverruimte.

 • Vanwege de mestopslag koos Grobbink bewust voor voerpadventilatie. “Alle lucht wordt eenzijdig onder de bolle vloer door naar de centrale gang gehaald.” Er zijn dus relatief weinig luchtkanalen in de onderbouw bij dit systeem, in vergelijking met bijvoorbeeld grondkanaalventilatie. “Dat is van belang, want ik wou jaarrond mestopslag onder de stal houden.”

 • Vanuit de centrale gang komt de lucht via een gazen afdelingdeur op het 1,30 meter brede voerpad.

 • Met kunststof platen kan hij de luchtdoorlaat van de deur straks regelen.

 • Grobbink koos bewust voor een eenzijdige luchtinlaat aan de ongunstige kant van de stal. “Anders zou er bij vallende wind mogelijk afgewerkte lucht van de bestaande stal ingelaten kunnen worden.”

 • Daarom is de luchtinlaat aan de andere kant van de stal gemaakt. Aan de onderzijde wordt deze nog aangevuld.

 • De niet-regelbare luchtinlaat is voorzien van een winddrukkap.

 • Door te investeren in twee graanopslagsilo’s met een totale opslagcapaciteit van 800 ton kan de gerst van de akkerbouwtal op het bedrijf blijven. Daarnaast koop het bedrijf tarwe aan. “Ik zie graan als een zeer belangrijke component binnen het rantsoen.”

 • Via ondergrondse vijzels komt het graan in de voerkeuken met tussenopslag in de vorm van zaksilo’s.

 • De voerinstallatie bestaat uit een centrale vijzel in de lengte van de stal.

 • Per twee afdelingen takt daar een dwarsvijzel af die het voer naar de ventielen brengt.

 • “De Verba-bakken zijn voor een belangrijk deel van rvs, dat sprak me aan.” Om de roosters te beschermen werden de bakken op een grote kunststofplaat gemonteerd.

 • De afwerking in de stal ligt op hoog niveau. Zo zijn alle spantbenen bijvoorbeeld voorzien van rvs-beschermplaten.

 • De prefab-dichte vloerplaten met vloerverwarming liet Grobbink in het werk direct stralen en coaten.

 • De tl-verlichting hangt vrij boven de hokken voor een betere lichtval. Iedere afdeling is voorzien van een melkwitte lichtdoorlaat in het dak. Deze bestaat uit een geïsoleerde lichtplaat in het dak met daaronder een kunststofplaat in het plafond.

 • Ook aan de buitenkant ziet de stal er strak en compleet uit. Hier een detail.

 • Achter de stal staat een Devrie-wasser. Grobbink heeft op zich geen problemen met het investeren in de luchtwasser. “Het is een duur apparaat, zeker als je ziet wat het technisch eigenlijk voorstelt.” Aan de andere kant is het nu eenmaal de wetgeving, die uitbreiding van mijn bedrijf mogelijk maakt.

 • Grobbink heeft op vrijdag 28 oktober een open dag. Van 13.00 tot 17.00 uur is het bedrijf te bezoeken aan de Wezuperweg 1 in Orvelte.
  Bekijk hier de uitnodiging voor de open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.