Varkenshouderij

Foto & video 7 reacties

Eén superbeer voor alle zeugen

Heinz Lütke Harmann was een van de eerste Duitse zeugenhouders met Deense zeugen. Eerst gebruikte hij ook de Deense Duroc als eindbeer. Zijn afnemers van biggen begonnen wat te klagen over de slachtkwaliteit. Nu gebruikt hij German Piétrain.

Foto

 • Heinz Lütke Harmann (40) heeft in Sendenhorst Albersloh in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen een bedrijf met 165 zeugen, 900 opfokplaatsen, 600 vleesvarkens en 50 hectare grond. Hiervan is 10 hectare gras voor tien pensionpaarden. De rest is voor graanteelt.

  Foto’s: Koos Groenewold, tekst Martin ten Hooven

 • Het bedrijf is een traditioneel degelijk Duits bedrijf. Maar wel met goede resultaten. De zeugen spenen gemiddeld 31 biggen per jaar, bij een worpindex van 2,6. De vleesvarkens scoren een groei per dag van 900 gram, bij een voederconversie van 2,6. De uitval bedraagt 1,5 procent.

 • Om de zeugen te stimuleren laat Lütke Harmann een zoekbeer tussen de gespeende zeugen en eersteworpszeugen lopen. De beer is een kruising tussen een Duroc en Piétrain. Alle zeugen worden gedekt door een German Piétrain van German Genetic.

 • In overleg met de coöperatieve ki-organisatie GFS Ascheberg is besloten om uit het aanbod German Piétrains één vaste beer voor het bedrijf van Lütke Harmann aan te wijzen. De nadruk voor de vererving van de beer moest komen te liggen op voederverbruik. De keus viel op Mirus. Deze beer heeft via nakomelingonderzoek 176 indexpunten behaald voor mest- en slachteigenschappen. Het gemiddelde is 100 punten. Bij minimaal 110 punten krijgt de beer het predikaat Top Genetik.

 • De biggen uit de combinatie German Piétrain en Danbred-zeug zijn spierwit. De biggen wegen bij de geboorte gemiddeld 1.200 gram. Maar de biggen zijn vaak wel direct actief en levendig en zoeken gelijk een speen. De zeugen werpen gemiddeld 15 levendgeboren biggen.

 • Omdat de zeugen zo enorm productief zijn, moet Lütke Harmann veel pleegzeugen maken. Dit doet hij door een toom zware biggen bij een kunstzeug te leggen. Pleegzeugen (Ammen) maakt hij niet.

 • Als de biggen volop melk krijgen, groeien ze goed door. Op drie weken bedraagt het gewicht gemiddeld 6,5 kilo. Dan is ook de invloed van Piétrain zichtbaar. • In de centrale gang hangt nog een Wienholts-zeugenkalender. Deze wordt elke week volop gebruikt. De kalender geeft een goed beeld van wat er aan controles bij de zeug moet gebeuren.

 • De gespeende biggen in zoals de Duitsers het noemen de Flat-deck. Er zitten 28 biggen in een hok. In de plaat langs de muur zit de verwarming. Als de biggen groot genoeg zijn, dient de plaat als onderkruip en is de verwarming uit. De biggen ogen gezond en zijn zeer actief.

 • De gespeende biggen krijgen het voer via een Schauer Spotmix-voermachine. De portie droogvoer wordt tot een rotatieverdeler geblazen. In de rotatieverdeler komt er een afgepaste hoeveelheid water bij en gaat het mengsel vervolgens naar de groepsfeeder.

 • Bij zware gespeende biggen is duidelijk de invloed van de Piétrain zichtbaar. De bespierdheid in ham en rug zijn prima. De biggen groeien tussen 6,5 en 30 kilo ongeveer 450 gram per dag.

 • Lütke Harmann controleert de vleesvarkens op gezondheid. Soms loopt hij ook de hokken in. De varkens zijn gezond. Ze zitten kort en glad in het haar en hebben een prima kleur. De uitval in de mestperiode is 1,5 procent.

 • De bevleesdheid spat van de zware vleesvarkens af. Best bespierde zware ham en gootjes over de rug. Gemiddeld scoren de varkens 1 indexpunt per kilo geslacht-gewicht. Lütke Harmann mest de ‘mindere’ biggen zelf af. Hij verkoopt per jaar ongeveer 3.000 biggen.

 • De vleesvarkens liggen op een volledig roostervloer, wat in Duitsland is toegestaan. De varkens zijn daardoor mooi schoon. De verse lucht komt via openingen in het plafond naar de voergang. De afzuiging gebeurt van onder de roosters.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verantwoord varkens houden

  Een worpindex van 2.6... Hoe kan je die halen met veel pleegzeugen en 3 weken spenen. En als dat dan wel klopt: 15 x 2.6 = 39 biggen levend geboren om er 31/2.6 = 11.9 te spenen. Zelfs bij een worpindex van 2.4: (31/2.4)= 12.9 gespeend per worp. Uitval is dus 2.1-3.1 per worp en doodgeboren waarschijnlijk ook nog rond 2.0.
  4-5 biggen dood binnen 3 dagen om er 31 te kunnen spenen. Is dat verantwoord varkens houden ???

 • no-profile-image

  guillaume

  Haast te mooi om te geloven,je haast weer beginnen,je was me voor,"verantwoord" gezien het eerste.Hoeveel uitval naar het spenen tot 30 k.g.Ik kom gezien dat hij 3000 biggen verkoopt, biggen tekort gezien de huisvesting wel erg ruim gezien de lange sanitaire leegstand.Uitgaande van 95 k.g geslacht,optimaal bij b.v."Westfleisch".De daggroei v.d vleesvarkens is v/d eigen vleesvarkens.Gezien het aantal mestplaatsen en ruime biggenopfok tot 30k.g. Wie is de afnemer, p.s2115 biggen voor eigen mesterij zonder uitval in de opfok.Wie is de afnemer?,deze biggen verkochte biggen zullen wel goude staartjes hebben.

 • no-profile-image

  john

  een dikke 20% uitval in het kraamhok dus. 1 piepbig + reguliere uitval van 2 biggen (12%) brengt het bedrijf naar die 12 gespeende biggen per worp. 14 goed levend geboren biggen met 10% uitval gaat net zo goed.

 • no-profile-image

  danbred

  worpindex 2.6 en vc 2.6 is toeval of een fout van de schrijver

 • no-profile-image

  miss piggy

  stelletje chagerijnen zijn jullie allemaal.Hoop dat deze man een boterham verdient met dit mooie bedrijf

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Dat doet hij zeker,vroeger kon je met zulke aantallen nog een boterham met beleg verdienen in Nederland.Deze meneer heeft zijn kringloop op zijn bedrijf in orde een voorbeeld voor Nederland met hun massa/kassa gedachte.Gezien zijn uitval zit hij ook niet de hele dag in de stal(lekker gevarieerd) de laatste big te redden.Daar valt nog wel iets te halen maar hij is ook geen Nederlandse boer,veel massa weinig kassa.Waar hij wel op voor moet letten dat hij gezien de uitval in de kraamstal wel de beste fokgelten krijgt van de subfokker,vaak krijgen kleine vermeerderaars altijd niet de beste fokgelten(uier),hij speent er wel 31 dankzij WI(best),de beste gaan vaak naar de grotere vermeerderaars.Ivm eerste keuze uit koppel.35 biggen is dan ook mogelijk in theorie.Maar als je al mooie tegels in het koh hebt is dat niet meer nodig.Die Duitsers doen het nog niet zo slecht.

 • no-profile-image

  it

  Zou je als boer zelf ook zo genaaid willen worden?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.