Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

De Schothorst breidt ook varkenstak uit

Proefbedrijf Schothorst Feed Research in Lelystad is aan het bouwen. De afgelopen jaren zijn de pluimvee- en rundveestallen aangepakt. Nu is het tijd voor de varkensstallen. Boerderij.nl volgt de bouwwerkzaamheden op de voet.

Foto

 • Het onafhankelijke onderzoeksinstituut Schothorst Feed Research in Lelystad (Fl.) is aan het bouwen geslagen. Om ook in de toekomst aan alle welzijns- en milieueisen te voldoen, werd enkele jaren geleden een begin gemaakt om de stallen op het bedrijf te renoveren en/of te vervangen. Met het hele project is €9 miljoen gemoeid. Nu de pluimvee- en rundveestallen toekomstklaar zijn gemaakt, is het nu de beurt aan de varkensstallen op het bedrijf. Boerderij.nl gaat de bouw volgen.


  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Christian Bruil (39, links op de foto) is Hoofd Technische Dienst van De Schothorst. Hij is als projectleider verantwoordelijk voor de bouwwerkzaamheden op het complex. Rechts naast hem staat Bertus Meinten (58). Hij is als bedrijfsleider verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de varkensstallen. Achter beide heren is te zien dat er al een begin is gemaakt met de bouwwerkzaamheden. De putten van de dragende zeugenstal zijn gestort.

 • Bruil en Meinten poseren met de bouwtekening. De varkenstak wordt uitgebreid van 250 naar 350 zeugen. Met 3.500 vleesvarkensplaatsen wordt het bedrijf volledig gesloten. Op De Schothorst wordt onderzoek gedaan voor verschillende bedrijven in binnen- en buitenland. Onlangs werd bekend dat het onderzoeksinstituut een samenwerkingsverband is aangegaan met Topigs. De onderzoekstaak van het Topigs-proefbedrijf in Beilen (Dr.) vervalt en wordt overgenomen door Bertus Meinten en zijn collega’s.

 • Op deze tekening is goed te zien wat er gaat gebeuren. De donkergrijze vlakken staan voor de bij te bouwen staldelen. Het grootste donkergrijze vlak – uiterst rechts – is de nieuwe vleesvarkensstal. Deze stal wordt 114 meter lang en 25 meter breed. In de stal komen 17 reguliere afdelingen (met ieder acht hokken voor 15 varkens) en een afdeling met individuele huisvesting. De naastgelegen biggenstal krijgt 720 extra plaatsen en groeit naar een capaciteit van 1.500 plaatsen. De kraamstal krijgt zes extra afdelingen (acht zeugen per afdeling). In de dragende zeugenstal – uiterst links – is straks plaats voor twee dynamische diergroepen.

 • Dit schilderij in de kantine van De Schothorst geeft alle diersoorten op het bedrijf weer. De rundveetak bestaat uit 220 melk- en kalfkoeien en ruim 150 stuks jongvee. De pluimveetak bestaat uit 26.400 scharrelleghennen en 30.000 vleeskuikens. De varkenstak wordt gesloten met 350 zeugen. Op het onderzoeksbedrijf werken 61 mensen, waarvan drie in de varkensstallen. Na de uitbreiding komt daar nog een medewerker bij. „Wij hebben een andere insteek dan reguliere varkenshouders. Hoewel we goede resultaten willen behalen, hebben we door het onderzoek en de proeven meer arbeidskrachten nodig”, vertelt Bertus Meinten, die al 35 jaar voor De Schothorst werkt en naar eigen zeggen bij het meubilair hoort.

 • De putten van de dragende zeugenstal zijn gestort. De huidige dragende zeugenstal wordt omgebouwd tot een stal met een opfokafdeling, een quarantaineafdeling en de dekstal. In de nieuwe dragende zeugenstal gaat het proefbedrijf werken met Nedap-voerstations. Deze voerstations kunnen zes soorten voer verstrekken. „Dat is redelijk uniek”, vertelt projectleider Christian Bruil. In de stallen worden meerdere zeugen- en berenlijnen gehouden. Het bedrijf gaat werken met een drieweeks managementsysteem.

 • Tussen de bestaande stallen en de aan te bouwen staldelen komt een centrale gang. Die verbindt straks alle stallen inpandig met elkaar. „Op het gebied van diergezondheid en hygiëne kunnen we daardoor ook vooruitgang boeken”, aldus Bruil. De aan- en nieuwbouw wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Nap in Lunteren (Gld.).

 • Het duurt niet lang meer voordat deze grond wordt bebouwd. De bouwwerkzaamheden moeten voor de bouwvak klaar zijn. „Al met al zal het nog een jaar duren voordat alles operationeel is”, vertelt Bruil.

 • Hier komt de nieuwe vleesvarkensstal. De stal op de foto wordt gesloopt. De nieuwe stal grenst straks aan het parkeerterrein, dat op de achtergrond zichtbaar is.

 • Nu de bouw van de dragende zeugenstal van start is gegaan, is ook een begin gemaakt met de grondwerkzaamheden. „We moeten nog 5.000 kuub kleigrond uitgraven”, vertelt Meinten lachend.

 • Het nieuwe mestbassin heeft een opslagcapaciteit van 3.000 kuub.

 • Het aantal voersilo’s bij de vleesvarkensstal is imposant. Er staan liefst 24 silo’s. „Deze opstelling is een paar maanden geleden gemaakt”, vertelt Bruil. „In theorie is het mogelijk om een voermengsel te maken uit 24 verschillende silo’s.

 • Er werd speciaal een dakkapel in de stal gemaakt, zodat alle voerbuizen op één punt bij elkaar in de stal kunnen komen.

 • Deze silo’s staan bij de leghennenstallen. De polyester silo’s maken de stallen bijna onzichtbaar. „Als alle bouwwerkzaamheden straks achter de rug zijn, dan staan op dit complex liefst 120 voersilo’s”, vertelt Christian Bruil.

 • Het onderzoeksinstituut werkt met Hotraco-stalcomputers. „Dat bevalt uitstekend. Zij kunnen omgaan met onze capaciteit en ze voldoen aan onze wensen”, vertelt Bruil.

 • Een overzichtsfoto van het bouwterrein.

 • Tot slot een kijkje in de rundveestal, waar de dieren individueel worden gevoerd.
  Binnenkort meer foto’s van de vorderingen van de bouw.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim

  het mag wat kosten!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  waakhond varkensvandaag

  laat even een nieuw schidderij maken voor in de kantiene zeugen aan de riem is al 11 jaar veboden in nederland dom dom dom

 • no-profile-image

  Vingertje

  Onverdoofd castreren is ook verboden, net als zeugen opgesloten laten zitten in boxen (met) uitloop. Spreek eerst elkaar maar eens flink aan en dan een ander.

 • no-profile-image

  jdegroot

  Goed dat er nog bedrijven investeren in varkensonderzoek. Pluim voor de Schothorst!

 • no-profile-image

  Thomas

  mooi pjoject mannen, en het mag zeker wat kosten als je de toekomst in wil.. stil staan kost niks, dat klopt..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.