Varkenshouderij

Foto & video 1309 x bekeken 12 reacties

Blokkade Vion door NVV

Leden van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) voerden 18 januari acties tegen de gedaalde varkensprijzen en het slechte rendement op de varkensbedrijven. Zij blokkeerden tegelijkertijd alle grote Nederlandse slachterijen.

Foto

 • Ongeveer 25 leden van de NVV-afdeling Salland verzamelen zich 18 januari om vijf uur in de ochtend in Raalte. Op een groot spandoek geven ze te kennen dat de slachterijen lang genoeg gegapt hebben van de boeren.
  Tekst: Martin ten Hooven, foto’s: Ronald Hissink

 • Vervolgens wordt de vestiging van Vion Food Group in Apeldoorn samen met leden van de afdelingen Veluwe en Noord geblokkeerd. Hun credo luidt: geen varkens erin en geen vlees eruit. Het Vion-personeel kan het terrein gewoon op.

 • Actieleider Willie Wolfkamp in gesprek met de korpschef van de politie Apeldoorn. De politie is met een flink aantal mensen uitgerukt om de actie in goede banen te leiden.

 • Een chauffeur van een lege veeauto wil graag het terrein verlaten. Het antwoord luidt nee. Even later weet hij via de achterkant het terrein te verlaten. Dit is tegen de gemaakte afspraken met Vion. Het zorgt even voor flinke commotie.

 • Een officier van politie (links) overlegt met twee medewerkers van Vion over het incident. Vion belooft dat het niet weer zal gebeuren. De kleine poort aan de achterkant van het bedrijf kan openblijven voor eventuele calamiteiten.

 • De stemming onder de deelnemers is goed. Een vuurkorf zorgt voor sfeer en een klein beetje warmte.

 • Het voorterrein van de slachterij is verlaten. Alle deelstukken worden in trailers geladen en op het terrein geparkeerd. De slachterij was de avond tevoren geïnformeerd. Zodoende kon zij maatregelen treffen.

 • Er hebben zich ongeveer 60 varkenshouders verzameld bij de poort. Naast Apeldoorn zijn ook de vestigingen van Vion in Groenlo, Druten, Boxtel en Helmond afgesloten. Compaxo in Zevenaar, Hilckmann in Nijmegen, Van Rooi Meat in Helmond en Westfort in Gorinchem ondergaan hetzelfde lot.

 • Voorzitter Wyno Zwanenburg staat al vroeg de verschillende media te woord. Hij benadrukt dat de prijsvorming niet meer van deze tijd is. Tevens zegt hij dat de slachterijen een betere prijs voor het vlees moeten behalen.

 • Ook Willie Wolfkamp ontkomt er niet aan om de plaatselijke, regionale en landelijke pers uitleg te geven over het waarom van de acties.

 • Vion zorgt voor de koffie en een warm saucijzenbroodje. Een meegebrachte barbecue zorgt verder voor de inwendige mens. De varkenshouders houden de moed erin, ondanks de vele regen.

 • Een vrachtauto met varkens probeert het terrein op te rijden. Hij wordt resoluut geweigerd. De chauffeur zegt dat hij niet op de hoogte is gesteld van de blokkade. Motoragenten begeleiden hem naar een parkeerplaats.

 • Wyno Zwanenburg bedankt de aanwezigen voor hun komst. Hij benadrukt nog maar eens het doel van de actie: de urgentie om te komen tot een andere manier van prijsvorming en natuurlijk hogere prijzen. ,,We ademden al door een rietje, maar nu wordt dat rietje ook nog eens dichtgeknepen”, aldus Zwanenburg.

 • Er wordt volop gediscussieerd over de slechte financiële situatie op de varkensbedrijven. De nood is bij menigeen hoog. Dat verklaart de grote actiebereidheid. Zo veel slachterijen tegelijk platgooien, is niet niks.

 • Op de achtergrond de laaddocks met de opleggers ervoor. De politie is de hele tijd met behoorlijke mankracht aanwezig.

 • Na twee uur slachten is de stal van de slachterij al voor twee derde leeg. Er komt geen enkel varken meer bij.

 • De auto’s met varkens blijven zich aan de poort melden. De meeste chauffeurs proberen toch om te kunnen lossen. Ze worden zonder pardon naar de wachtplaats verwezen.

 • Onder de luifel van de camper van Wolfkamp is de politiechef in een vriendelijk gesprek verwikkeld met varkenshouders. De barbecue is vanwege de hevige regenval onder de luifel gezet.

 • De blokkade duurt tot twee uur in de middag. De actiegroep zet gewoon door tot deze tijd, ondanks een verzoek van Vion om omstreeks 11.30 uur om weer auto’s met varkens toe te laten. In totaal staan tien combinaties geparkeerd in Apeldoorn. Wat de actie heeft opgeleverd, moet nog blijken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Ik vind het een goede actie, maar ik vind het schandalig dat ze die vrachtwagens vol met varkens buiten laten staan. Er moet ook aan dierenwelzijn worden gedacht!

 • no-profile-image

  varkensboer

  Vindt actie,s goed maar deze hebben geen zin gooi jumbo vegel bij de ingang maar dicht dan staat binnen een uur de hele weg tot den bosch en helmond dicht met vracht auto,s en doe dit bij alle supermarkten dan komen de winkels wel leeg.( let wel op veel materiaal en mensen tegelijk anders hou je het niet lang vol ) wanneer je dit gaat doen ga ik mee. Succes.

 • no-profile-image

  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  Mooie fotos ! Geeft de sfeer goed weer. Dicht gooien van de distributiecentra is de volgend stap, bij het begin beginnen he !!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eindelijk actie! Het is mooi om te zien hoe de boeren de handen ineen slaan en voor zichzelf opkomen. Niemand werkt voor niks, waarom krijgen de boeren dan zo weinig betaald voor hun product en kan het niemand wat schelen?
  Niet alleen de varkensboeren maar álle boeren zouden aan de actie mee moeten doen wanneer die supermarkten geblokkeerd worden!

 • no-profile-image

  Fair play

  @Willem Lith, er is door de NVV wel degelijk aan het welzijn van de varkens gedacht, alle slachterijen waren op de hoogte en ook de handelaar/transporteur. Bij hun moet je zijn als het gaat om dierwelzijn. De varkens waar het dierwelzijn in gevaar was zijn wel toegelaten tot de slachterij. Maar dat sommige handelaren zich heb laten gebruiken om de blokkade te breken heb ik geen goed woord over. wie zorgt ervoor dat je werk hebt en aan wie verdien je een inkomen?

 • no-profile-image

  boertje uut wehl!

  nvv leden,wat zijn jullie toch emotionele ziele pieten!!! dit heeft toch geen zin.om bij slachterijen te blokkeren.Ik wens wel iedereen betere tijden!

 • no-profile-image

  Bertus

  Als ik net Paul de Leeuw op tv, op een positieve manier, aandacht zie vragen voor de te lage prijs van varkensvlees, dan denk ik dat zulke acties wel nut hebben. Mits met verstand gevoerd. Als er niemand iets doet zal er ook niets veranderen. Aan de zijlijn staan, niets doen, en overal op zeiken kunnen we allemaal.

 • no-profile-image

  Staking

  Alleen jammer dat jullie al om 2 uur gestopt zijn !

 • no-profile-image

  jopie snel

  de macht van de europese retail is te groot t.o.v. de slachterijen. Aldi,lidl,Albert Hein e.d. spelen de slachterijen tegen elkaar uit.De distributiecentra in kaart brengen en plat leggen en niet voor 1 dag.Lidl en aldi blijven gewoon Duits vlees hier in de supermarkt verkopen.Alleen Tonnies heeft een kwalijk imago.Denk aan verwevenheid tussen Abramovich/Clemens Tonnies.De russen past `t goedkope varkensvlees wel

 • no-profile-image

  R.Stieglitz

  Eindelijk staat de Nederlandse landbouw op
  Nu moeten ook de andere boeren wakker worden want het duurt niet lang meer en
  dan zijn wij weer aan de beurt om uitgemolken te worden( of we spenen hebben of niet)

 • no-profile-image

  Tonie

  VOLHOUDEN JONGENS VOLHOUDEN VOLHOUDEN. de ptt staakt als er wat uitmoeten, die krijgen nog wel eea doorbetaald op een uitkering. varkenshouders worden uitgekomen, het geld gaat de andere/verkeerde kant op. het is nu RECHTVAARDIG om te staken. 1 dag staken daar wordt de vion niet koud of warm van dus volhouden.

 • no-profile-image

  Ronald

  Er stonden flinke jongens bij die de nacht ervoor varkens hadden geleverd! Flink hoor

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.