Varkenshouderij

Foto & video 6 reacties

Beurs staat ter discussie

Tijdens de Landbouwvakbeurs in Den Bosch van 12 tot en met 14 oktober toonden veel bedrijven hun producten en diensten.

Foto

 • De Brabanthallen waren niet tot de nok gevuld met standhouders. Nogal wat bedrijven hadden zich afgemeld. Bedrijven vonden de beurs te duur of kozen voor het in hun ogen beter passende concept van Venray (L.) of Hardenberg (Ov.).  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Guus ten Hove en Martin ten Hooven

 • Agrifirm presenteerde zich na de fusie met Cehave Landbouwbelang voor de eerste keer als één bedrijf op de beurs. Het had groot uitgepakt om de vele klanten te kunnen ontvangen.

 • Standhouders doen er alles aan om belangstellenden naar de stand te trekken. Bij Abab Accountants stond een kop van jut.

 • Schippers Bladel toonde het Biza-concept: een behandelkar met naaldloos ijzer injecteren, couperen en het inbrengen van UBN-nummers. Over belangstelling had het bedrijf niet te klagen. De kosten voor varkenshouders zijn €0,195 per big. Schippers levert dan de kar en het bedrag is inclusief ijzervloeistof en UBN-blikken.

 • Firma Jovas heeft de zogenoemde Welstand-stal voor vleesvarkens ontwikkeld. In de bestaande put komt een kunststof mestpan en erboven composietroosters. De stal is dan emissiearm. Volgend voorjaar komt het concept op de markt. Het is met name geschikt voor kleine(re) stallen.

 • Weda toonde de ‘gele zeug’. Dit is een opvang voor overtallige biggen die vervolgens met Birthright-melk worden opgefokt vanaf drie dagen na de geboorte. In de gele zeug komt dan een toom zware biggen.

 • Bij de gele zeug hoort een mengtank om de kunstmelk in klaar te maken, een regelpaneel en een membraampomp. Een opstartset van vier gele zeugen en het hiervoor genoemde kost €5.290.

 • Het Pro Dromi-kraamopfokhok ondergaat steeds meer ontwikkelingen en aanpassingen. In het project werken Leenders Roosters, Vereijken Hooijer, Verbakel en de netwerkgroep ‘Wat liggen ze er mooi bij’ samen. In het voorfront is de aanvoer van verse lucht naar de kop van de zeug geïntegreerd. De betonnen vloer van het biggennest heeft vloerverwarming.

 • In het Pro Dromi-kraamopfok is het mogelijk de zogende zeug meer bewegingsvrijheid te geven door de box op te klappen. Een van de afscheidingswanden is deels opklapbaar, waardoor een onderkruip voor biggen onstaat.

 • De betonnen vloer met de leidingen voor de vloerverwarming. Ook zijn de kunststof lamellen zichtbaar om het biggennest af te sluiten.

 • Volgens Nooyen maakt dit zeugentoilet het handmatig weghalen van mest overbodig. Op het moment dat de zeug staat, valt de mest via enkele spleten de put in. Als de beweegbare vloer zakt, drukt het schuin staande rooster de biggen achter de zeug weg

 • Jelte Reesink richt zich met KI-Mobiel op zeugenhouders die gebruikmaken van bedrijfs-ki. Hij komt met een aanhanger met daarin apparatuur bij de zeugenhouder aan huis. Met de apparatuur meet hij de kwaliteit van het sperma, verdunt het en vult het af voor de varkenshouder.

 • Het interieur van de aanhanger zit vol met apparatuur. Ook zit er een douche in om te gebruiken wanneer de mensen van KI-Mobiel de stal in gaan.

 • Coppens Stalinrichting ontwikkelde een elektronisch voermanagementsysteem voor de kraamstal. Met het systeem is het mogelijk kraamzeugen exact op de voercurve te voeren. Dat kan doordat de hoeveelheid voer exact wordt afgepast in de kraamstal zelf. Ook is het mogelijk de voercurve bij te stellen met een handterminal. De verzorger hoeft het hok daardoor niet in.

 • Vereijken Hooijer heeft een krat ontwikkeld om biggen op te sluiten voor een behandeling. Na het instellen kunnen biggen wel het krat in, maar niet weer terug. Dit scheelt in de tijd die nodig is om de biggen te vangen.

 • Stalinrichters Van Osch en Nooyen hebben samengewerkt bij de ontwikkeling van Pimco-Housing. Dit concept is er volledig op gericht de biggen een betere start te geven. Dat begint met de geboorte in een luxe kraamhok. Vervolgens gaan de biggen één week na het werpen samen met de zeug naar een ‘free-range-hok’ van Coppens, waar ze vrij kunnen bewegen. De biggen blijven daar tot 30 kilo. Zo verlopen voerovergangen waarschijnlijk soepeler. Schippers werkt ook mee aan Pimco-Housing met slimme warmtelampen en een biggendroger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  noordhollander

  jammer dat de levende have van ki samen er niet op staat......

 • no-profile-image

  Jan

  Staat niet meer ter discussie, was gewoon de laatste keer. Inderdaad een redelijk aantal veehouders, een paar verdwaalde varkenshouders en een enkele alcoholist, verder was het uitgestorven.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Het viel veel bezoekers op dat de beurs veel kleiner was dan voorgaande jaren . En dat er veel minder bezoekers waren . De formule van HAL is in Venray goed aangeslagen . En zal als Den Bosch hier niet op inspringt en zijn prijzen voor standhouders niet verlaagd ,veel bedrijven doen afhaken . En dan €7,00 voor parkeren is ook niet mis voor een steeds kleiner wordende beurs . Over ruim 3 maanden weer een beurs in Venray zal veel mensen hebben doen besluiten om maar niet meer naar Den Bosch te gaan bij deze iedere keer kleiner wordende beurs . Als Venray deze keer goed aan slaat kan Den Bosch zijn beurs wel vergeten .

 • no-profile-image

  alex

  Waren er ook mestverwerkers??

 • no-profile-image

  boer

  Wat kost het meest 1 beurs per 2 jaar of ieder jaar 2 beurzen?

 • no-profile-image

  Jansen

  Prijs / kwaliteit Den Bosch is slecht. Het ene jaar Hardenberg en het andere jaar Venray is ook meer dan genoeg. Standhouders alleen nog voor de ruimte laten betalen en bezoekers 20 euro entree laten betalen. Die het dat niet waard is blijft lekker thuis.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.