Varkenshouderij

Foto & video 1477 x bekeken

Zeugenstal met strenge hygiëne

Eef Onderdijk verplaatst zijn zeugenbedrijf naar het Duitse Südlohn. Daar probeert hij de gezondheid van de varkens op een hoog peil te houden.

Foto

 • Eef Onderdijk (54) heeft in Winterswijk (Gld.) naast een melkveebedrijf met 140 koeien een zeugenbedrijf van 270 zeugen samen met zijn broer en zoon. Nu verplaatst hij de zeugentak naar Südlohn, een plaats net over de grens in Duitsland. Daar breidt hij uit naar 400 zeugen. In de nieuwe stal heeft Onderdijk allerlei maatregelen getroffen om zo hygiënisch mogelijk te werken.

  Foto's en tekst: Judith Waninge

 • De vleesvarkens zaten al op deze locatie in Südlohn, op tien minuten rijden van het bedrijf in Nederland. Het is niet makkelijker om in Duitsland te bouwen, maar in Winterswijk is het onmogelijk om uit te breiden in verband met een Natura 2000-gebied en extensiveringsgebied. Drie jaar en een in dertienvoud bij de gemeente ingediend bouwplan heeft Onderdijk nodig gehad om te kunnen beginnen met de nieuwbouw.

 • Het dak van de stal heeft Onderdijk verhuurd voor zonnepanelen. Onderdijk heeft niet zelf de zonnepanelen geplaatst, daarvoor vond de varkenshouder de investering te groot. De stal staat ook niet goed op het zuiden, maar dat kon niet anders doordat de varkenshouder geen grond naast de bestaande stal heeft.

 • De stal is gebouwd van traditionele Duitse stenen, die goed isoleren. Onderdijk had liever Nederlandse stenen gehad. “Die zijn minder broos, maar je wilt je hier aanpassen aan de omgeving en dan kies je voor de Duitse stenen”, vertelt de ondernemer.

 • De vier silo’s voor de dragende, guste en kraamzeugen staan naast de stal. De zeugen en biggen hebben eigen circuit. De voerleidingen lopen over het plafond, waar ook de luchtinlaat is. De lucht komt binnen via het overstek van de stal.

 • Bij de biggen komt de lucht via een opening in het plafond van de centrale gang binnen en die gaat via roosters in de centrale gang onder het voerpad van de afdeling door en dan omhoog de hokken in.

 • Het voerpad is een roostervloer van beton, de hokken hebben volledig roostervloeren van kunststof en ook de hokafscheidingen en tussenwanden zijn van kunststof.

 • Elke biggenafdeling heeft een nooddeur en twee grote ramen om aan de Duitse norm van nooduitgang en natuurlijke verlichting te voldoen.

 • Voor elke twee biggenhokken is er een voerbak. Per bak kan via een ventiel een voersoort gedoseerd worden. Het voersysteem van Tewe heeft de mogelijkheid om vier voersoorten te voeren aan de biggen. Onderdijk is van plan om de eigen verbouwde CCM aan de biggen te voeren.

 • Elk biggenhok heeft een drinkbak met anti-lekbak. De biggen blijven tot ongeveer 40 kilo in de biggenafdeling, hiervoor heeft Onderdijk minder vleesvarkensplekken nodig. In Duitsland mag je de biggen tot 40 kilo op 0,4 vierkante meter houden en dat scheelt in de kosten van de vleesvarkensplekken.

 • Naast een inweeksysteem van sprinklers heeft elke biggenafdeling een aansluiting voor een hogedrukspuit.

 • Voordat de biggen naar de vleesvarkensstal gaan worden de dieren gewogen. Ook de vleesvarkens weegt Onderdijk voordat ze naar de slacht gaan. Zo kan hij straks de groei precies berekenen en tevens heeft hij een controle op het inslachtingspercentage, dat wel eens afwijkt van de norm bij de slachterij. De varkens gaan nu allemaal naar Westfleisch.

 • Tussen de zeugen en de biggenafdeling heeft de varkenshouder een hygiënesluis gemaakt.
  De biggen kunnen van de zeugenafdeling naar de biggenafdeling onder een luik doorlopen. Er is bewust een muur tussen de afdeling gebouwd, zodat de varkenshouder en medewerkers eerst andere overall en laarzen aan moeten trekken en handen wassen om van de een naar de ander afdeling te komen.

 • De nieuwe stal heeft zes afdelingen met 20 kraamhokken. Ook in de kraamstal is er een nooddeur aanwezig en grote ramen voor het daglicht.

 • In de kraamstal staan Europese kraamboxen, in een rechte opstelling. De boxen heeft de varkenshouder door het bedrijf TecoPor in Lichtenvoorde (Gld.) na laten maken van de oude boxen die Onderdijk in de kraamstal in de stal in Winterswijk heeft staan.

 • “De kraamboxen bevallen me zeer goed doordat je ze kunt opklappen en dan goed kunt reinigen”, vertelt de ondernemer.

 • De zeug ligt op gietijzer, met een dichte schouderplaat. De biggenplaats is van polymeerbeton, dat is sterker dan kunststof of beton en het slijt niet.

 • De ventilatie in de kraamstal gaat via het frisseneuzensysteem. De luchtkokers hangen boven de kop van de zeugen. Als er een draagbalk in de weg zit, dan is er een koppelstuk gebruikt om toch de frisse lucht boven de zeug te krijgen.

 • In de kraamstal ligt een dubbel voercircuit, waardoor de zeugen twee voersoorten kunnen krijgen. Onderdijk heeft hiervoor gekozen omdat hij ruim in de kraamhokken zit en hierdoor de zeugen ruim voor het werpen in de kraamhokken plaatst. De zeugen krijgen dan eerst nog drachtvoer verstrekt. De voerbak kan eenvoudig gekanteld worden zodat er geen oud voer in de bakken blijft staan.

 • De dragende zeugen zitten in boxen met uitloop. Hiervoor heeft Onderdijk bewust gekozen omdat hij met personeel werkt. “Vaak heeft het personeel moeite met de automatisering van groepshuisvesting met stations, en zeugen in boxen met uitloop zijn eenvoudig terug te vinden”, vertelt de varkenshouder.

 • In de dekstal en bij de dragende zeugen werkt Onderdijk met het Oolman-systeem. De flappen waardoor de lucht boven het voerpad naar beneden komt, kan de varkenshouder met haakjes dichter bij elkaar brengen, zodat minder lucht binnenkomt.

 • De energiekosten in Duitsand zijn hoger dan in Nederland, vandaar dat Onderdijk heeft gekozen voor stroomopwekking met een generator. Hierbij komt warmte vrij, die benut wordt voor het opwarmen van de kraamstallen en de verwarming van biggenstallen.

 • Voor elke afdeling, dragende zeugen, biggen en kraamstal, zijn aparte aan- en toevoerleidingen. Als het moet, kan Onderdijk ook de dragende zeugen verwarmen.
  Het bedrijf is te bezoeken op de open dag op donderdag 26 augustus aan Feld 11C in Südlohn-Oeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.