Varkenshouderij

Foto & video

Voordelig stoken met houtsnippers

Sinds twee jaar gebruikt de familie Dekker een houtkachel om de stallen te verwarmen. Daarmee bespaart ze jaarlijks €3.400.

Foto

  • Trijny, Gerbert en Henk Dekker hebben een gesloten bedrijf met 100 zeugen in Putten (Gld.). Daarnaast heeft de familie melkkoeien.

    Foto's: jan Willem Schouten, tekst: Guust ten Hove

  • Op de zolder van de varkensstal bij de familie Dekker-Pasman ligt een enorme voorraad houtsnippers. De snippers verdwijnen beetje bij beetje in de houtkachel die eronder staat. Zo wordt jaarlijks op het bedrijf 200 kuub houtsnippers verbrand. Als gevolg van het stoken op hout is het gasverbruik fors gedaald. Vóór de installatie van de kachel bedroeg de gasrekening €6.000 per jaar. Dat is nu nog maar €600.

  • Om op hout te kunnen stoken investeerde de familie in een kachel van €15.000, een versnipperaar van €10.000 en een droogzolder van €15.000. Vanwege het milieuvriendelijke karakter kreeg de familie 30 procent subsidie op de hele investering.

  • Bij een goede kwaliteit houtsnippers levert de kachel een rendement van 95 procent. Bij slechtere kwaliteit houtsnippers (vochtige snippers) daalt het rendement tot 80 procent.

  • Dagelijks controleert Gerbert de werking van de kachel. Deze kachel levert, via een ondergrondse leiding, ook warm water voor de verwarming van het woonhuis.

  • De versnipperaar wordt elk jaar tien dagen gebruikt. Ook leent de familie de machine gratis uit in ruil voor houtsnippers.

  • Het hout haalt de familie deels van eigen grond. Ook huurt Dekker nog van twee land goederen. Daarnaast mogen ze hout zagen op stukken grond van Natuurmonumenten. Al deze houtwallen liggen dicht bij de boerderij. De dikke takken gaan in de kachel in het woonhuis.

  • De kostprijs van het binnenhalen van de snippers raamt Dekker op €10 per kuub. Arbeid rekent hij daarbij niet. Met een verbruik van 200 kuub komen de kosten op €2.000 per jaar. Daar staat een €5.400 lagere gasrekening tegenover. De totale jaarlijkse besparing is dus €3.400 per jaar. De investering in de kachel, versnipperaar en droogzolder is in circa zeven jaar terugverdiend.

Of registreer je om te kunnen reageren.