Varkenshouderij

Foto & video

Varkenshouder met 60 buren

Het varkensbedrijf van Gijsbert en Marjan Meijers bevindt zich op 55 meter afstand van een nieuwbouwwijk. In april nodigden ze de hele buurt uit op hun bedrijf.

Foto

  • Gijsbert (49) en Marjan (41) Meijers hebben in Leersum (U.) een varkensbedrijf met 520 fokzeugen en 600 vleesvarkens. Daarnaast hebben ze 9 hectare land, waarvan 8 hectare mais- en 1 hectare grasland. Het varkensbedrijf van de Meijers bevindt zich op 55 meter afstand van een woonwijk.
    Tekst: Theo Brummelaar, foto's: Ton Kastermans

  • De familie Meijers heeft al generaties lang een boerenbedrijf in Leersum. In de jaren tachtig verrees aan de rand van het dorp een nieuwbouwwijk, pal voor het varkensbedrijf van Meijers. De nieuwbouw zette in combinatie met wet- en regelgeving een flinke rem op de bedrijfsgroei. Het contact met de bewoners van de wijk is echter altijd goed geweest.

  • Direct achter de bomenrij ligt de nieuwbouwwijk. In april nodigden Gijsbert en Marjan de hele buurt uit voor een excursie op hun bedrijf. Dat werd een succes. Van de 60 genodigden kwamen er maar liefst 55. „Het burencontact was altijd al prima en de buren gaven aan dat ze het leuk vonden om eens in de stallen te kijken. De meesten waren nog nooit in een varkensstal geweest. Ze vertelden dat ze soms wat roken. Ook hoorden ze wel eens varkens schreeuwen tijdens het laden. Klachten zijn er echter nooit geweest”, aldus Meijers.

  • De buren kregen tijden de excursie een rondleiding op het varkensbedrijf. Ze namen onder meer een kijkje in de kraamstal.

  • Alleen de weg scheidt het varkensbedrijf van de nieuwbouwwijk. De dichtstbijzijnde varkensstal staat precies 55 meter van het eerste woonhuis af.

  • In de papieren versie van Boerderij (nummer 45) meer over het contact dat de familie Meijers heeft met de omwonenden, de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt en de plannen voor de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.