Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Met nieuw brijrantsoen naar hogere groei

Sinds vorig jaar voert maatschap Ter Mors GrainPro in het brijrantsoen van de varkens. De zeugen zijn beter in conditie en de vleesvarkens groeien harder.

Foto

 • Wouter ter Mors (24) houdt samen met zijn ouders in maatschap 550 zeugen, 1.200 vleesvarkens en 30 melkkoeien in Buurse (Ov.). Vorig jaar hebben ze het rantsoen van de varkens aangepast en zijn GrainPro gaan voeren. Ze zijn erg enthousiast hierover.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • Twee jaar geleden is er een nieuwe zeugenstal voor de dragende zeugen gebouwd. Ter Mors wil het bedrijf, dat bijna tegen de Duitse grens aan ligt, nu verder uitbreiden met 80 kraamhokken, zodat het bedrijf dan rond de 800 zeugen kan houden. Naast de varkens zijn er ook 30 Jersey-melkkoeien met een melkproductie van 7.500 kilo.

 • De vleesvarkens (Topigs-50 x Pietrain) krijgen een rantsoen van stoomschillen, tarwezetmeel premium, GrainPro en aanvullend voer. Dit voert de varkenshouder nu ruim een jaar. GrainPro is in de plaats gekomen van voermelk en blend 10-50. Het rantsoen heeft 23 tot 24 procent droge stof.

 • Al meer dan 20 jaar krijgen de varkens al brijvoer; ook de koeien krijgen bijproducten. Voordelen van GrainPro vindt Ter Mors dat de dieren droger blijven en dat de voerkosten met 60 cent per 100 kilo product zijn gedaald.

 • De groei van de vleesvarkens is ten opzichte van vorig jaar gestegen met ruim 50 gram naar 857 gram. De spierdikte en de spekdikte zijn ook positief gewijzigd. "We krijgen nu meer uitbetaald per varken ten opzichte van vorig jaar", verteld Ter Mors, die dit mede aan het voeren van GrainPro toewijst.

 • De meeste biggen gaan naar een vaste mester en een gedeelte gaat de handel in. De mindere dieren legt de varkenshouder zelf op. Ter Mors kiest ervoor om verder uit te breiden in de zeugen en zich hiermee te specialiseren.

 • Twee jaar geleden is de nieuwe dragende zeugenstal in gebruik genomen. De zeugen zitten in een grote groep. De gelten en de pasgedekte zeugen hebben een eigen gedeelte met voerstation. De zeugen krijgen een rantsoen van stoomschillen, tarwezetmeel, GrainPro, visolie en aanvullend voer. Het drogestofgehalte zit rond de 19 procent. Een hoger percentage kan niet omdat dan de leiding naar het voerstation verstopt raakt.

 • Na het spenen komen de zeugen in groepshokken, waar ze handmatig brijvoer krijgen. Ter Mors heeft hier bewust voor gekozen: hij kan zo meteen controleren tijdens het voeren.

 • Elke stal heeft een eigen buffervat, waar een voervoorraad brij in zit. Elke diergroep heeft zijn eigen rantsoen. In het buffervat zit een sensor die tijdig opmerkt dat het voer bijna op is. Als dat het geval is, gaat via de computer de voerkeuken weer een nieuwe portie aanmaken.

 • Er zijn 113 kraamhokken op het bedrijf. Twee afdelingen van 20 kraamhokken zijn vijf jaar geleden vernieuwd. Ook de kraamzeugen krijgen, vier keer per dag, een portie brij. In totaal kunnen ze 7 kilo voer opnemen.

 • De Topigs 50-zeugen produceren 13,5 levend geboren biggen en spenen 11,5 biggen per worp met een worpindex van 2,41. Na het wijzigen van het rantsoen heeft Ter Mors het idee dat de biggen zwaarder ter wereld komen.

 • Het rantsoen van de kraamzeugen heeft 23 procent droge stof. Naast het aanvullend voer krijgen deze zeugen ook de bijproducten, stoomschillen, tarwezetmeel premium en GrainPro. "Met het nieuwe rantsoen is het werkplezier omhoog gegaan", zegt Ter Mors.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brok met water

  Mijn arbeidvreugde is gestegen door de bijprodukten uit het rantsoen te gooien van de zeugen. Verder veel succes met jullie bedrijf

 • no-profile-image

  geen grainpro

  het lijkt wel een reclamestunt voor grainpro

Of registreer je om te kunnen reageren.