Varkenshouderij

Foto & video 2507 x bekeken

Zeugenstapel fors uitgebreid

De familie Tijs in Heeten (Ov.) bouwde een nieuwe zeugenstal. Ze groeien hiermee van 380 zeugen naar 900 zeugen. Daarbij hebben ze nu ook ruimte voor eigen opfok. Het bedrijf heeft plaats voor 2.900 vleesvarkens.

Foto

 • Remko (26, links op de foto) en Jo Tijs (58) hebben in Heeten (Ov.) een nieuwe stal gebouwd voor guste en dragende zeugen en ruimte voor eigen aanfok. Met de nieuwe stal breidt maatschap Tijs, waartoe ook moeder Gerda behoort, de zeugenstapel fors uit: van 380 naar 900 zeugen.  < Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Bouke Poelsma

 • De familie Tijs heeft gekozen voor een brede stal met twee kappen, om zo tot een goede inpassing in het landschap te komen. De stal is 75 meter lang en 43 meter breed.

 • Een overzichtsfoto van het varkensbedrijf van de familie Tijs. Links is de nieuwe stal zichtbaar. Uiterst rechts de vleesvarkensstal met 2.900 plaatsen. Tussen de nieuwe zeugenstal en de vleesvarkensstal wordt de gedateerde zeugenstal omgebouwd tot kraamstal. Op de voorgrond is het nieuw aangelegde asfalt zichtbaar. Vrachtwagens kunnen hier straks gemakkelijk een rondje rijden en hoeven niet te draaien en te keren.

 • Vader en moeder Tijs hebben een nieuwe woning gebouwd. Remko gaat samen met zijn vriendin Bea Hegeman wonen in het vroegere ouderlijk huis, dat wordt gerenoveerd. Op de achtergrond is de nieuwe zeugenstal zichtbaar, met tussen de beide kappen de combiwasser van Devrie.

 • Een overzicht van het stalgedeelte voor de dragende zeugen. De dieren worden gehouden in groepshuisvesting. Hier is ruimte voor 16 weekgroepen van ieder 42 zeugen. Het houden van zeugen in groepshuisvesting past de familie Tijs goed, vertelt zoon Remko, die in december 2009 is gestopt als voorlichter bij Arkervaart, waarvoor hij een kleine vijf jaar werkzaam was.

 • De frisse lucht komt tussen de betonnen afscheidingswanden door omhoog. Wat opvalt in de stal is de enorme hoeveelheid licht. „Belangrijk voor het welzijn van de dieren, voor het werkplezier in de stal, maar ook voor de punten van de Maatlat Duurzame Veehouderij”, vertellen Jo en Remko Tijs.

 • Alle weekgroepen hebben een Nedap voerstation tot hun beschikking.

 • Het voerstation is voorzien van een trogklep. Ook zeugen zonder voertegoed kunnen het voerstation betreden. Door de trogklep is het voer voor hen echter onbereikbaar. „Met ingangscontrole wil het nog wel eens gebeuren dat bazige zeugen zonder voertegoed voor de ingang van het voerstation gaan liggen en zo de doorgang voor de andere dieren blokkeren.”

 • Nadat de zeugen uit het voerstation komen, is het de bedoeling dat ze doorlopen naar de twee waterbakken.

 • Een overzicht van de dekstal. Dit stalgedeelte telt vier boxrijen met ieder 32 boxen, van 60 centimeter breed en ruim twee meter lang. In de vijfde rij zijn nog eens 20 boxen geplaatst voor de opfokzeugen. Deze boxen zijn iets smaller: 55 centimeter.

 • Frisse lucht komt binnen aan de zijkant van de stal. De lucht gaat onder de vloer door naar de dekstal en de opfokhokken.

 • In de dekstal zijn vijf berenhokken geplaatst. De topigs-20 zeugen die de stal straks gaan bevolken worden geïnsemineerd met een Piétrain-eindbeer.

 • De verse lucht voor de beren komt tussen deze dubbele wand door naar boven.

 • De familie Tijs maakt in de dekstal gebruik van de Date Gate, een systeem waarbij met een druk op de knop drie beren achter elkaar voor de guste zeugen langslopen. De beren lopen een vaste route langs de zeugen en moeten diverse poortjes door. Op de foto zijn twee van deze poortjes zichtbaar. Met sensoren in de dekstal wordt voorkomen dat de beren bij elkaar komen. „De Date Gate zorgt voor extra stimulatie bij de zeugen en bespaart de boer veel tijd”, zo vindt de familie Tijs.

 • De hekken zijn verstelbaar. Bij de inseminatie blijf het onderste gedeelte dicht en kan het bovenste gedeelte open. Als de inseminatie achter de rug is, kan de zeug alleen nog naar buiten, terug de box in is dan niet meer mogelijk.

 • Deze mestroosters kunnen gemakkelijk worden losgezet. De boxen in de dekstal blijven hierdoor een stuk schoner.

 • In de dekstal kunnen de opfokzeugen alvast kennismaken met het voerstation. Het voerstation is voorzien van een selectiepoort, zodat de dieren gemakkelijk apart gezet kunnen worden.

 • In de nieuwe zeugenstal zijn ook acht opfokafdelingen opgenomen. In een afdeling is plek voor 36 biggen, die in zes hokken afzonderlijke hokken worden gehouden. In de opfokafdelingen maakt de familie Tijs gebruik van een computergestuurde droogvoerinstallatie.

 • Een overzicht van de ventilatoren van de Devrie-combiwasser. Rechts is de brandwerende wand zichtbaar.

 • Een kijkje in de combiwasser.

 • Een van de twee luchtkanalen. De luchtkanalen komen uit in de brede ruimte waar de combiwasser zich bevindt.

 • De familie Tijs is erg tevreden over aannemer Veldman in Raalte. Zij hebben de stalbouw, de verbouw en de stalinrichting voor hun rekening genomen. „Zij zijn er stevig tegenaan gegaan.”
  De familie Tijs houdt op zaterdag 31 juli open dag aan de Heetensweg 9a. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur zijn bezoekers van harte welkom. Klik hier voor de uitnodiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.