Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Vleesvarkensstal met kanaalventilatie

De familie Hutten heeft in Radewijk (Ov.) een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd met 1.440 plaatsen.

Foto

 • Stefan, Jan-Hendrik en Jenny Hutten (op de foto, v.l.n.r.) houden in Radewijk (Ov.) 200 Topigs 40-zeugen en 450 vleesvarkens. Omdat Stefan in de toekomst het bedrijf graag over wil nemen, is er een nieuwe vleesvarkensstal met 1.440 plaatsen bijgebouwd. Hiermee is het bedrijf gesloten gemaakt. „We hebben een echt gezinsbedrijf. Wij zoeken het niet in grootte”, aldus Jan-Hendrik Hutten.
  Tekst: Bouke Poelsma, Foto's: Jan Sibon en Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 23 meter breed en 75 meter lang en heeft zeven afdelingen met 192 vleesvarkensplaatsen. Een afdeling in de stal telt 96 plaatsen en wordt deels gebruikt voor de eigen aanfok. De stalbouw is eind augustus van start gegaan. Door de strenge winter lag de bouw bijna drie maanden stil. „Eigenlijk iets te lang, maar toe maar. Het is niet anders”, vertelt Stefan Hutten, die naast de werkzaamheden op het eigen bedrijf nog als zzp’er buiten de deur werkt.

 • Jan-Hendrik en Stefan Hutten hebben zelf meegebouwd aan de stal. Ze regelden ook zelf het beton en de stenen, beide afkomstig uit Duitsland. Ze weten nog niet wat de precieze kosten per vleesvarkensplaats zijn. „De stal is nog niet helemaal af. We werken met een open begroting”, aldus Jan-Hendrik Hutten.

  Het staldak lijkt uit golfplaten te bestaan. Schijn bedriegt. Het gaat om sandwichpanelen in de vorm van golfplaten.

 • De achterzijde van de stal is nog open. De biologische luchtwasser van Devrie (85 procent reductie) moet nog worden geplaatst. De familie Hutten vond in de gemeente Hardenberg een meewerkende vergunningenverstrekker. „Daar zijn we tevreden over. Grote ondernemers met nieuwe bedrijven willen ze hier niet hebben. Bestaande boeren krijgen daarentegen wel de ruimte om uit te breiden”, legt Jan-Hendrik Hutten uit. • Dit is de ruimte waar de luchtwasser wordt geplaatst. Vader en zoon Hutten willen de wasser graag binnen de stalmuren ‘wegwerken’. Jan-Hendrik (midden) overlegt hier met twee bouwlieden. Op de achtergrond is het maisland van de familie Hutten zichtbaar. Om het bedrijf ligt 19 hectare. De mais wordt gebruikt voor CCM, die de Huttens in de nieuwe stal gaan bijvoeren.

 • Een overzichtsfoto van het luchtkanaal. De zeven volledige afdelingen zijn ieder met twee luchtkokers aangesloten op het luchtkanaal.

 • De gemotoriseerde aansturing van de kokerkleppen is in het luchtkanaal wegwerkt. „Hier gaan de motoren langer mee dan in afdelingen”, aldus Jan-Hendrik Hutten.

 • Een bovenaanzicht van een van de afdelingen.

 • Wat opvalt is de grote hoeveelheid licht in de afdelingen. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de afdelingen komt licht binnen via twee ramen.

 • De hokken zijn voorzien van een ruime mestspleet. „Zo blijven de hokken en de dieren een stuk schoner”, vertelt Jan-Hendrik Hutten. De stal is volledig onderkelderd. De mestput is 1,40 meter diep. Hutten: „Per varken heb ik een kuub opslag. Dat moet genoeg zijn voor bijna een jaar.”

 • De Huttens werken met kanaalventilatie. Op drie plekken komt verse lucht via roosters de stal binnen.

 • De verse lucht komt via enkele roosters het gangpad binnen. „Het ruikt hier straks niet naar varkens”, aldus Jan-Hendrik.

 • In het gangpad naast de afdelingen wordt nog druk gewerkt. Op de achtergrond is een installateur van Nijenkamp zichtbaar.

 • Op het bedrijf staan drie varkensstallen. Tussen de nieuwe stal (links) en de bestaande vleesvarkensstal uit 1998 is een doorgang gemaakt. De zeugenstal dateert uit 1983.

 • Net als de achterzijde moet ook de voorzijde van de stal nog worden dichtgemaakt. Rechts is de opvangbak voor de CCM zichtbaar. Via deze bak gaat de CCM met een vijzel naar de voerweger. Stefan Hutten is positief over het bijvoeren van CCM: „Daardoor zien de varkens er beter uit. Ze groeien ook beter.”

 • Links is de voerweger zichtbaar, naast de polyester voersilo’s.

 • De droogvoerinstallatie werkt computergestuurd. In het gangpad van de stal hangt de uitgebreide computerkast.

 • De ‘halve’ afdeling is voorzien van troggen met een voerverdeelunit.

 • Buiten liggen de lamellen van de biologische wasser.

 • Voor de stalbouw hebben Jan-Hendrik en Stefan Hutten een shovel aangeschaft. De machine heeft zijn waarde al bewezen. „De shovel is ideaal, een echte aanrader”, aldus Hutten.
  Meer over de samenwerking tussen vader en zoon Hutten en de taakverdeling op het bedrijf dinsdag 14 juli 2010 in de papieren versie van Boerderij.Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jopiesnel

  Op afb. 6 is `t plafond nog niet afgewerkt tegen de hoeveelheid stof die daar zal neerslaan,zou `t wel doen met bv underlaimentplaten zodat je met een vloerentrekker af en toe de stof kunt verzamelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.