Varkenshouderij

Foto & video 1870 x bekeken

Veel te doen op Dag van het Varken

Fokke en Sanny Steen organisserden afgelopen zaterdag de Dag van het Varken op hun zorgboerderij in Zevenhuizen (Gr.). Varkensras de Bonte Bentheimer stond centraal.

Foto

 • Op zorgboerderij De Steenhoeve van Fokke en Sanny Steen in Zevenhuizen (Gr.) werd afgelopen zaterdag 26 juni de Dag van het Varken georganiseerd. Deze dag stond in het teken van de Bonte Bentheimer. Fokke en Sanny staan er graag bij stil dat dit varkensras sinds 26 maart officieel wordt erkend als zeldzaam ras door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Op de foto zijn overigens drie Piétrains en één Wit Landvarken zichtbaar.
  Foto’s: Dennis F. Beek, tekst: Bouke Poelsma

 • Fokke en Sanny Steen houden op hun kleinschalige zorgboerderij verschillende diersoorten. Op het bedrijf lopen onder meer 15 Bonte Bentheimers, 3 Piétrains en 3 Witte Landvarkens. Vijf jaar geleden verkochten Fokke en Sanny hun varkensrechten. Ze hadden 650 vleesvarkensplaatsen en mestten op dat moment nog zo'n 300 varkens. Nadat ze de varkensrechten van de hand hadden gedaan, kochten ze enkele varkens van zeldzame rassen. „Ik vind het mooi om de varkens te promoten", aldus Fokke Steen, die zich onder meer inzette om het Witte Landvarken weer naar Nederland te halen.

 • Ondanks het warme zomerweer bezoeken ruim 600 belangstellenden De dag van het Varken. Fokke Steen is erg blij met deze opkomst: „Dat is natuurlijk super. De bezoekers komen overal vandaan. Dit willen we volgend jaar weer organiseren." De bezoekers konden het gewicht raden van het Witte Landvarken, dat zichtbaar is op de foto. Het dier weegt 200 kilo. De winnaar van de prijsvraag, die het varken net een paar kilo lichter schatte, ging met 2 kilo rollade naar huis.

 • Een Bonte Bentheimer met drie kleine biggen. Deze zeug heeft voor de eerste maal geworpen. „De Bonte Bentheimers-zeugen zijn erg zorgzaam voor hun biggen", legt Fokke Steen uit. „Het zijn daarbij erg rustige varkens, die langzaam groeien."

 • Ook de jongere bezoekers genoten zichtbaar van de wroetende viervoeters.

 • Met behulp van papa kan er zelfs even worden geaaid. De zeug op de foto moet eind juli werpen.

 • Deze twee zeugen worden door meerdere fotografen op de gevoelige plaat vastgelegd. Het dier links is een kruising tussen een Bonte Bentheimer en een Piétrain.

 • Naast het bekijken en knuffelen van de varkens is het op de Dag van het Varken ook mogelijk om oude, ambachtelijke plattelandsproducten te proeven. Bij dit kraampje van imker Rob de Niet (met pet, midden op de foto) zijn verschillende honing- en jamsoorten te koop.

 • Natuurlijk is het ook mogelijk om vlees te proeven. Fokke en Sanny Steen hebben zelf een kraampje, waarin onder meer varkensreuzel en varkensspek verkrijgbaar is.

 • Deze producten vielen ook bij de jongere bezoekers in de smaak.

 • De Stichting Zeldzame Huisdierrassen was ook aanwezig met een stand. De bezoekers konden hier veel informatie opvragen over diverse zeldzame huisdierrassen.

 • Ook de bijenkast van imker Rob de Niet was het bekijken meer dan waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.