Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Vaccinatie vergroot uniformiteit

Varkenshouder Rob Hilkens ent sinds anderhalf jaar tegen circo. De varkens groeien sindsdien minder uit elkaar zodat de gemiddelde daggroei stijgt.

Foto

 • Rob Hilkens heeft in Herkenbosch (L.) een gesloten bedrijf met 400 Topigs 20-zeugen en eigen aanfok. Bij het bedrijf hoort 90 hectare grond. Op 55 hectare teelt hij mais voor CCM voor zijn eigen varkens.
  Foto's: Marcel van Hoorn, tekst: Kees van Dooren

 • De carréboerderij stamt uit 1743. Aan weerszijden van de hoeve staat een stal. De ene stal is voor de zeugen, de andere voor de biggen en vleesvarkens.

 • Het bijvoeren van de biggen start in de eerste levensweek. Dan verstrekt Hilkens een handje CCM gemengd met luxe biggenkruim. Als de biggen iets groter zijn, krijgen ze de kruim in de voerbak. Hilkens loopt dan met de voerschep door de afdelingen om de biggen in de kraamstal ook nog wat CCM te geven.

 • In de tweede levensweek vaccineert medewerker Sander Niessen de biggen. Een klus die aandacht krijgt en niet even tussendoor wordt gedaan.

 • Op het moment van spenen zijn de biggen gemiddeld 27 dagen oud. Voorheen werd een paar dagen eerder gespeend. Hilkens: ,,Als de darmen zich iets verder ontwikkelen en gezond zijn, komen de biggen gemakkelijk door de speenperiode heen. Dan stomen ze vlot door.” De biggen zijn dus ook al aan vast voedsel gewend.

 • Bijvoeren in het kraamhok en later spenen werkt goed: de levensgroei van de biggen zit rond de 400 gram per dag. De biggen gaan met 28 kilo naar het mesthok. In de opfokhokken is per 3,5 big een vreetplek.

 • De varkenshouder vermoedt dat juist de achterblijvers profiteren van de vaccinatie. Die groeien beter zodat het hele koppel uniformer is. De gecorrigeerde groei steeg van 780 gram per dag in 2008 tot 816 gram vorig jaar. Als de daggroei over 2010 tussen de 830 en 840 gram uitkomt, is Hilkens dik tevreden. Het zit over de eerste vijf maanden van dit jaar zelfs nog wat hoger. De uitval daalde 0,5 procent. De vaccinatie kost ongeveer €1,40 per big.

 • De varkens prikken in Duitsland 56 procent mager vlees. Naar Nederlandse maatstaven is dat minstens 57,5 procent. De spekdikte is 16,5 millimeter en de dikte van de spierlaag varieert tussen de 62 en 63 millimeter.

 • Na de oogst gaat de mais als volledige korrel de silo in. Er is opslag voor 600 ton mais in de silo. Met een hamermolen in de gecombineerde biggen-vleesvarkensstal wordt de CCM gemalen voor de varkens.

 • Opvallend detail. Het metselwerk en voor een deel ook de bouw van de stallen is zoveel mogelijk in harmonie met de stijl van de carréboerderij van de familie Hilkens.
  Meer informatie over dit bedrijf in Boerderij nr. 40, Editie Varkenshouderij pag. E6 en E7.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vervaeke geert

  Graag wat meer uitleg over de ccm opslag en hamermolen.
  Waarvoor dank.

 • no-profile-image

  .

  Je kijkt er mooi op in deze bouwstijl, ziet er super uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.