Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Met voeraanpassing biggenuitval verlagen

Foto

 • Peter Vosters (38) houdt in Hapert (N.-Br.) 435 Topigs 20-zeugen. De zeugen zijn geïnsemineerd met een Tempo-beer. De biggen worden geleverd aan een vaste mester in Moergestel. Vosters doet het werk grotendeels alleen. Vader Jan (73) springt af en toe bij in de kraamstal.
  Foto's: Bert Jansen, tekst: Janet Beekman

 • Vosters heeft de biggenuitval in het kraamhok verlaagd door zijn zeugen aan het eind van de dracht en in het begin van de lactatie rustiger te voeren. In de tweede helft van 2009 was het sterftepercentage nog 10,4 procent, het eerste halfjaar van 2010 lag dit percentage op 8,9 en in juni 2010 stierf nog 7,3 procent van de biggen in het kraamhok. Landelijk is de uitval in het kraamhok 12,8 procent (Agrovision 2009).

 • „Ik zag vorig jaar veel verschillen in grootte tussen de biggen en vond de sterfte met ruim 10 procent te hoog. Mijn biggen kwamen tekort, niet omdat de zeugen te weinig melk gaven, maar juist te veel”, aldus Vosters.
  Bij het voeren van de zeugen worden biggen van 1 of 2 dagen oud opgesloten om doodliggers te voorkomen.

 • De biggen liggen aan uiers met de juiste spanning. Dankzij verandering van voeding van de zeug nemen de biggen weer voldoende melk op.

 • Peter Vosters stelt de voerdosator in. De zeugen krijgen nu rondom het werpen minder voer. Op de voorgrond voeradviseur Rudy Tegels met het nieuwe voerschema.

 • Vosters werkt met een weeksysteem. Wekelijks gaan 224 biggen naar de mester. Elke donderdag en vrijdag werpen circa 20 zeugen.
  Meer over het aangepaste voerschema van Vosters en de technische cijfers op zijn bedrijf leest u deze week in de papieren versie van Boerderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hellebuyck Jan

  Door dat ik vroeger veel bij de boeren heeft gaan werke , van kinds been af heb ik inorme interesse in en over jullie werk die je dagelijks doet en dat dit ngeen te onderschatten arbeid is.

  Vele groetjes vanwege,

  Jan.

 • no-profile-image

  ..

  mooie resultaten zeker met deze arbeid, of je moet dag en nacht werken succes voor de toekomst

 • no-profile-image

  Twan Dirks

  Leuke reportage Peter. Knap vakwerk zo'n lage uitval. Succes met je bedrijf

Of registreer je om te kunnen reageren.