Varkenshouderij

Foto & video 958 x bekeken

Geen last van hittestress

De vleesvarkens van Peter Tielemans hebben geen last van de zomerse temperaturen. Door grondkoeling is de inkomende lucht nooit warmer dan 19,5 graden.

Foto

 • Peter Tielemans (63) heeft in het Brabantse Wintelre een gesloten varkensbedrijf met 425 zeugen en 3600 vleesvarkens. Hij runt zijn bedrijf met twee medewerkers, waarvan één parttime. Tielemans heeft geen last van hittestress bij zijn varkens. Sinds de ingebruikname in 2006 is de stal voorzien van grondkoeling. Dit op basis van positieve ervaringen in andere stallen.
  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Guus Queisen

 • De varkens in de stal van Peter Tielemans hebben geen enkele last van de zomerse temperaturen. Zelfs op de heetste dagen komt de temperatuur van de inkomende lucht in de vleesvarkensstal niet boven de 19,5 graad uit. Sinds 1991 houdt Tielemans zijn stallen koel met koud grondwater.

 • Een pompinstallatie haalt, afhankelijk van de actuele buitentemperatuur, tussen de 8 en 40 kuub grondwater met een druk van 2 atmosfeer naar boven. Heeft de inkomende lucht een temperatuur van onder de 16 graden, dan werkt de installatie niet. Daalt de buitentemperatuur onder de 8 graden, dan gaat de installatie verwarmen.

 • De 13 koelunits brengen de temperatuur van de warme inkomende lucht terug tot een temperatuur van 16 tot 18 graden. Tijdens de afgelopen warme zomerdagen, toen de temperatuurmeter buiten 35 graden aangaf, kwam de temperatuur van de inkomende lucht in de vleesvarkensstal niet boven 19,5 graden uit. Het nemen van extra verkoelingsmaatregelen was niet nodig.

 • Op zijn computer stelt Tielemans de gewenste temperatuur in van de inkomende lucht.

 • Op een display ziet Tielemans in één oogopslag de buitentemperatuur, de temperatuur van de lucht vóór de koelunit en erna, en het aantal kuub water dat wordt op- en teruggepompt van en naar een diepte van 40 meter.

 • De koele lucht komt via roosters in de voergang in de afdelingen terecht. Elk volwassen vleesvarken van 110 kilo beschikt over maximaal 35 kuub verse lucht per uur.

 • Van hittestress of groeivertragingen hebben de varkens geen last. De voorlichter van Tielemans, Martien Maton van mengvoercoöperatie Brameco Zon, verstrekt aan varkensbedrijven nu volop hittestressadviezen. Maar bij Tielemans hoeft hij deze niet te geven.

 • De varkens (kruising van Topigs met Piétrain) groeien in zomer en winter gemiddeld 800 gram per dag.

 • Tijdens benauwde dagen met een hoge luchtvochtigheid scheidt de installatie veel condenswater af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.