Varkenshouderij

Foto & video

Meer werkplezier en meer tijd voor gezin

Huub en Merel Dresschers hebben een vrij klein vermeerderingsbedrijf. Merel doet bijna al het werk. Het rondzetten van het werk was nogal lastig.

Foto

  • Huub (48) en Merel Dresschers (35) hebben in Grathem (L.) een vrij klein vermeerderingsbedrijf met 225 Topigs 20-vermeerderingszeugen. Deze worden geïnsemineerd met een Top Pie-eindbeer. De biggen uit deze combinatie gaan naar Duitsland via een handelaar. Merel doet bijna al het werk. Huub werkt als specialist varkenshouderij 32 uur per week bij De Heus Voeders.
    Foto's: Marcel van Hoorn Fotografie, tekst: Martin ten Hooven

  • Op 6 april 2009 is de familie Dresschers overgeschakeld van eenweeksmanagement naar vierweeksmanagement. Het rondzetten van het werk was namelijk lastig. Ook enige gezondheidsproblemen waren aanleiding om over te schakelen. Daarnaast waren de kleine koppels biggen steeds moeilijker te plaatsen.

  • Elke vier weken levert Merel Dresschers rond 500 biggen af. Voor kwaliteit, gezondheid en koppelgrootte ontvangt het bedrijf een toeslag.

  • Iedere dekgroep heeft een aparte kleur zeugenkaart. Zo zijn de zeugen snel te vinden voor bijvoorbeeld het scannen of het uitvoeren van een enting.

  • De worpgrootte steeg van 13,7 naar 14,5 levendgeboren biggen. Voor een goede biestopname splitst Merel Dresscher tomen tijdelijk op in bakken.

  • Gespeende biggen zitten in groepen van rond 80 dieren. De biggen uit één kraamafdeling blijven bij elkaar. Grote groepen zijn niet optimaal voor streptokokken.
    Meer achtergronden en technische cijfers van het bedrijf leest u deze week in Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.