Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Antibiotica terugdringen met zuur

Het varkensfokbedrijf van Frank Lavrijsen in Reusel (N.-Br.) gebruikt al vier maanden een mengsel van laurinezuur en monolauraat in het brijvoer. Zo heeft deze varkenshouder zijn antibioticagebruik 80 procent gereduceerd.

Foto

 • Frank Lavrijsen in Reusel heeft in totaal 3.000 zeugen en 15.000 vleesvarkens op drie locaties. Op de locatie in Reusel (N.-Br.) heeft de varkenshouder 1.500 zeugen en 8.000 vleesvarkens. Hier gebruikt hij sinds vier maanden een mengsel van laurinezuur en monolauraat in het voer van de gespeende biggen en zeugen, om streptokokken-problemen tegen te gaan en om daardoor het gebruik van antibiotica te verminderen. Het bedrijf Daavision produceert het mengsel van laurinezuur en monolauraat; Lavi Veevoeders en DAP Lintjeshof verkopen het mengsel in combinatie met organische zuren onder de naam Daafit Plus aan varkenshouders.

  Foto's: Bert Jansen, tekst: Judith Waninge

 • Daafit Plus is eerst in samenwerking met Dierenartspraktijk Lintjeshof bij meer dan 30 varkenshouders uitgeprobeerd. Na positieve resultaten is het product nu klaar voor de markt. Het mengsel van laurinezuur en monolauraat werkt goed tegen grampositieve bacteriën, zoals streptokokken, clostridium en stafylokokken. Het product is ook verkrijgbaar via de mengvoerleveranciers.

 • Lavrijsen heeft 16 afdelingen voor 320 biggen. Elk hok biedt plaats aan tien biggen. De afdelingen hebben plafondventilatie en de biggen krijgen brijvoer. De biggen (Topigs 20 x Duroc) speent de varkenshouder op vier weken. Tien dagen na het spenen krijgen de biggen 2 kilo Daafit Plus per ton voer in het brijvoer gemengd.

 • De gespeende biggen kregen voorheen na het spenen preventief antibiotica, en vanaf tien dagen na het spenen werden antibiotica ingezet in een schema van drie dagen wel en daarna vier dagen niet. Nu krijgen de biggen alleen de eerste tien dagen na het spenen antibiotica en daarna niet meer. Ze krijgen in plaats daarvan het mengsel van laurinezuur en monolauraat in het brijvoer.

 • Door met antibioticagebruik te stoppen vanaf tien dagen na spenen is het gebruik van antibiotica bij de biggen met 80 procent gedaald. Lavrijsen heeft ook geprobeerd om de antibiotica de eerste tien dagen na spenen weg te laten, maar dan komen de problemen met streptokokken weer terug. Daafit Plus is sinds begin 2010 op de markt, daarom is meer onderzoek nodig om de juiste dosering voor de gespeende biggen aan te geven.

 • Het bedrijf heeft 11 kraamafdelingen met plaats voor 32 zeugen per afdeling. De Topigs 20-zeugen hebben een productie van 28 gespeende biggen per zeug per jaar, met een worpindex van 2,38 en 13,2 levendgeboren biggen per zeug per jaar. De zeugen in de kraamstal krijgen ook het laurinezuurmengsel in het brijvoer verstrekt. Het voeradvies voor de zeugen is 1 tot 2 kilo mengsel per ton voer.

 • De pasgeboren biggen krijgen in de moedermelk extra laurinezuur verstrekt doordat de zeug dit via het voer opneemt. Doordat de ligplaats van de zeug met beton is verstevigd, krijgen de biggen veel kniebeschadigingen. Lavrijsen stelt dat bij de biggen het ontsteken van deze kniebeschadigingen na het gebruik van het laurinezuurmengsel sterk verminderd is.

 • De zeugen krijgen twee keer per dag een portie brijvoer. Dat bestaat uit aardappelpuree, visolie, kaaswei, Hamino-tarwezetmeel en aanvullend voer.

 • De brijkeuken bestaat uit drie mengketels met een restloos systeem. Elke diergroep (zeugen, biggen en vleesvarkens) heeft een eigen mengketel.

 • Het product Daafit Plus is in poedervorm beschikbaar in zakken van 22,5 kilogram. Via een droogvoerdosator kan het product in de juiste hoeveelheid in het brijvoer gemengd worden. Het kost €4,50 per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eenzaam

  als ze 28 biggen spenen dan moeten de andere zeugen er wel meer bij hebben want het hok lijkt zo heel erg leeg, en kapote knietjes van de biggen kan ook wel zijn heel weinig melk onder de zeugen.

 • no-profile-image

  kees

  hoezo weer een commercieel verhaaltje.... laurinezuur is een hype waar varkenshouders elkaar weer gek proberen te maken.

 • no-profile-image

  Jos Hoitink

  waar haal je die witte biggenbakjes die op afbeelding 6 van 10 staan

Of registreer je om te kunnen reageren.