Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Verplaatsing en twee nieuwe stallen

Jos en Els Heijmans hebben hun varkensbedrijf verplaatst naar het landbouwontwikkelingsgebied in Elsendorp. Ze hebben een nieuwe zeugenstal gebouwd voor 850 zeugen. De vleesvarkensstal is nog in aanbouw.

Foto

 • Jos en Els Heijmans hebben hun bedrijf in Sint Oedenrode (N.-Br.) verplaatst naar het landbouwontwikkelingsgebied in Elsendorp (N.-Br.). Hier hebben ze een nieuwe zeugenstal gebouwd met 850 plaatsen. De vleesvarkensstal met 2.300 plaatsen is nog in aanbouw. De familie Heijmans hield in Sint Oedenrode 350 zeugen en 2.000 vleesvarkens. Hoewel de stallen zijn gesloopt, woont het gezin nog wel in Sint Oedenode, dat op 23 kilometer van Elsendorp ligt.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe zeugenstal is 100 meter lang en 45 meter breed en kostte €2.000 per plaats. In het dak van de stal zijn diverse ramen zichtbaar. Heijmans vindt het belangrijk dat er in de stal voldoende daglicht is. Niet alleen bespaart dat energiekosten, het is ook goed voor het werkplezier. De bouwwerkzaamheden zijn in november van start gegaan. De Topigs 20-zeugen komen aanstaande dinsdag 25 mei in de stal.

 • Een overzicht van het bedrijf, met rechts de zeugenstal en links de nog in aanbouw zijnde vleesvarkensstal. Die laatste moet over twee maanden klaar zijn voor gebruik. De vleesvarkensstal is 110 meter lang en 46 meter breed en kost €300 per plaats. De stal bestaat uit 12 vleesvarkensafdelingen en 14 biggenafdelingen. Uit hygiëneoogpunt heeft Heijmans er voor gekozen om de biggenafdelingen niet in de zeugenstal onder te brengen. „De gespeende biggen vormen de meest kwetsbare groep. Die wil ik niet bij de zeugen hebben. Daarom heb ik gekozen voor deze knik in het bedrijf”, aldus de varkenshouder.

 • Op de foto zijn twee betonnen platen zichtbaar. De plaat rechts op de foto is de weegbrug. De betonnen plaat linksvoor is voor de kadaverkoeling. De bouw daarvan kost €10.000. Heijmans heeft het er graag voor over, om eventuele overlast voor buurtbewoners zoveel mogelijk in te perken. „Wij komen hier niet vandaan, maar zetten hier wel een vrij fors bedrijf op. We willen er voor zorgen dat de mensen hier geen last van ons hebben", verklaart Heijmans.

 • In de zeugenstal is plaats gemaakt voor vier berenhokken.

 • Een overzicht van de dragende zeugenstal, waar in de boxen met uitloop plaats is voor 600 zeugen. De dekstal bevindt zich voor dit stalgedeelte. Tl-buizen zijn taboe in de nieuwe stal. Met het oog op extra lichtvoorziening heeft Heijmans gekozen voor natriumlampen. „De praktijk leert ons dat we jaarlijks veel tl-buizen moeten vervangen. De natriumlampen hebben veel meer branduren.”

 • In de stal komt veel daglicht binnen. „We gaan hier werken met drie personeelsleden. Voor hen is het straks ook plezieriger werken.
  Ik vind het belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft. Werk moet vooral leuk zijn. Dat komt uiteindelijk ook de resultaten ten goede."

 • Door de breedte van de dragende zeugenstal zijn aan beide zijden luchtinlaatventielen geplaatst (zie ook de vorige foto).

 • Het lijkt op een skybox, maar dit is toch echt het voorportaal van de luchtwasser.

 • De lucht wordt gewassen door gecombineerde wassers van Uniqfill. Op de foto zijn de lamellen zichtbaar.

 • De vier ventilatoren liggen nu nog buiten, maar worden op de wassers gemonteerd. Heijmans heeft er bewust voor gekozen om de ventilatoren niet voor, maar op de wassers te plaatsen. Dit kost €7.000 extra. Door deze opstelling van de ventilatoren moet de zure lucht, die uit de wassers komt, worden doorgetrokken. „Dit is het schoorsteeneffect. Met de stuwing van de lucht hopen we dat de buurtbewoners geen last hebben van de zure lucht", vertelt Heijmans.

 • Een bovenaanzicht van de kraamhokken. De hokken zijn 1,80 meter breed en 2,60 meter lang. Frisse lucht komt via de zijwand onder het voerpad de afdelingen in. Wanneer het buiten te koud is, wordt de frisse lucht via een ventilator met stallucht gemengd. Bij hoge buitentemperaturen wordt de lucht gekoeld.

 • In de kraamhokken wordt computergestuurd gevoerd. Heijmans heeft ervoor gekozen om voor twee kraamafdelingen een voercircuit te plaatsen. Dit beperkt niet alleen het aantal leidingen, maar zorgt er ook voor dat de slijtage en de trekkracht van de voerinstallatie wordt beperkt.

 • Het voer komt via de wand uit het voercircuit van de naastgelegen afdeling.

 • Het rvs van de troggen loopt iets door naar boven. Heijmans: „Een nette en duurzame afwerking."

 • De kraamhokken zijn voorzien van mestkleppen. De mestkelder onder de stal is een meter diep. Genoeg voor driekwart jaar opslag.

 • Aan beide kanten van de zeug wordt de vloer verwarmd. De onderkant van de beugel is open. De onderste stang is door Heijmans bewust weggelaten. „Je ziet vaak dat de zeugen met hun geslachtsorgaan op de onderste stang liggen en pijn lijden. Bovendien kunnen we zo gemakkelijker geboortehulp verlenen."

 • Links op de voorgrond wordt gewerkt aan de ruimte waar de spuiwatertank wordt geplaatst. Op de achtergrond de vleesvarkensstal...

 • ...daar zijn bouwlieden druk bezig met het dak van de stal.

 • Een overzicht van de nieuwe vleesvarkensstal. Op de foto is de betonnen vloer van de vleesvarkensafdelingen zichtbaar. De biggenafdelingen krijgen kunststofvloeren. In de toekomst wil Heijmans naast deze stal nog een vleesvarkensstal bouwen voor 5.300 plaatsen om het bedrijf weer gesloten te maken. „Maar eerst maar weer even sparen", lacht de varkenshouder.

 • Langs de zijwand van de vleesvarkensstal wordt een laadhal gebouwd. „Zo kunnen we de varkens binnen laden en produceren we ’s nachts minder geluid", legt Heijmans uit. De varkenshouder en zijn vrouw spraken voor de bouw uitvoering met buurtbewoners, om hun plannen en bedoelingen uit te leggen. „Wij willen absoluut niet de varkensbaron uithangen, integendeel", vertelt Heijmans, die de spandoeken tegen de bouwplannen snel zag verdwijnen en verder weinig hinder ondervond bij het bouwtraject.

 • Heijmans poseert samen met medewerker Mike van der Ven. De andere twee medewerkers op het bedrijf wonen in Elsendorp. De catering op de open dag wordt ook verzorgd door een bedrijf uit de omgeving. „Hier hebben we bewust voor gekozen, om zo ook de omgeving bij het bedrijf te betrekken."
  De familie Heijmans houdt op vrijdag 21 mei tussen 13.00 uur en 18.00 uur open dag aan de Keizerberg 39 in Elsendorp.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  huub

  Mooi om te zien dat mensen zich zo bescheiden en betrokken bij de buurt opstellen. Daar kunnen veel andere verhuizers wat van leren!

 • no-profile-image

  Paul van Olffen

  Beste heer,

  Ik zie in de Volkskrant een foto van uw nieuwe varkensstal. Als ik dat zie, dan kan ik haast niet geloven dat dit waar is.
  Ik vind het werkelijk vreselijk om te zien.
  Hoe kunt u hiertoe overgaan?
  Ik vind het een vorm van hoogmoed om de varkens zo op te sluiten, als een soort productieslaven.
  Dat dit in deze tijd mogelijk is vind ik verbijsterend.

  Paul van Olffen

 • Godelieve

  Red de dieren van de beesten!

 • Godelieve

  Heer van Olffen,

  Ik ben het helemaal eens; het is gewoon walgelijk en onbegrijpelijk, deze 'boerderij' ziet er uit als een Tweede Wereldsoorlog concentratiekamp. Doe mee in deze aktie: http://www.wezijnhetmegazat.nl/ ga geen vlees meer eten, en red de dieren van de beesten!

  Godelieve
  voor de dieren

Of registreer je om te kunnen reageren.