Varkenshouderij

Foto & video 2354 x bekeken 3 reacties

Rantsoen leunt zwaar op CCM

Varkenshouders Johan en Martijn Vorkink vervangen een flink deel mengvoer door CCM. Kostprijsverlaging is hun belangrijkste drijfveer. Ze oogsten jaarlijks 350 hectare maïs voor CCM.

Foto

 • Martijn (26) en Johan (52) Vorkink hebben in Holten (Ov.) een gesloten bedrijf met 450 Topigs-20 zeugen en 4.500 vleesvarkensplaatsen. Als eindbeer wordt de Meister-Piétrain gebruikt. De uitbreiding van het bedrijf van 330 naar 500 zeugen is bijna afgerond.
  Tekst: Kees van Dooren, foto's: Henk Riswick • Om en tussen de sleufsilo’s is alles verhard. Sjorbanden vervangen sinds vorig jaar zand om de kuil luchtdicht af te sluiten. Overlast van ongedierte speelt nu geen rol meer, legt Martijn Vorkink uit. Een ander voordeel: hakken tijdens vorstperioden behoort tot het verleden.

 • In een mum van tijd heeft Martijn Vorkink een meter kuil bloot liggen. De CCM wordt bewaard onder twee lagen plastic met daarover een afdekzeil. De CCM steekt nergens meer dan 25 centimeter boven de keerwanden uit. Dan is de kuil goed aan te rijden, waardoor de conservering verbetert.

 • Met een 7-tons shovel met voerdoseerbak in de giek, neemt Martijn Vorkink een flinke hap CCM uit de kuil. Vorkink heeft vier silo’s voor elk 400 ton CCM. Daar komt binnenkort een vijfde silo bij, zodat er voor 2.000 ton opslagruimte is.

 • Het streven is de CCM met 60 tot 62 procent droge stof in de kuil te krijgen. Droger is nadelig voor de conservering, mengeigenschappen en verteringseigenschappen van het product. De CCM wordt geanalyseerd. Naast de voederwaarde wordt ook gekeken naar het percentage mycotoxinen (gifstoffen die schimmels op de maïsplant achterlaten; red.).

 • Het gewicht wordt op de eigen, geijkte weegbrug vastgesteld. De weegbrug wordt tevens gebruikt om de aangevoerde maïs te wegen. Het bedrijf is volledig ingericht om CCM te voeren.

 • Drie keer per week vult Vorkink de voormenger. Het water om een vloeibaar mengsel te maken komt uit de eigen bron en wordt eerst ontijzerd.

 • De biggen krijgen naast CCM, Bondatar plus aanvullend voer. Het aandeel CCM in het biggenvoer bedraagt 35 procent.

 • Naast 35 procent CCM bevat het afmestvoer voor de vleesvarkens 7,5 procent Bivamix (snoep, koek en zuivelproducten), 8 procent DA-meel, een product uit de aardappelindustrie, 11 procent Bondatar en aanvullend voer.

 • Vorkink voert in de eerst plaats CCM om de voerkosten te drukken. Daarin slaagt hij. De voerkosten bedroegen vorig jaar €0,491 per kilo groei (de varkens gaan op 118 kilo naar de slachterij). Per varken is vorig jaar €46 uitgegeven aan voer. In de AutoFom-classificatie van de Duitse slachterij Tummel, scoren de varkens 1,016 indexpunten per kilo geslacht-gewicht.

 • Met de twee jaar oude Claas-maaidorser wordt jaarlijks 350 hectare CCM geoogst. Daarvan is 150 hectare voor eigen gebruik, 100 hectare voor de verkoop en nog eens 100 hectare wordt voor derden geoogst. Voor derden wordt ook ieder jaar 100 hectare graan geoogst.

 • De maalinstallatie kan 20 ton mais per uur aan. In de voorraadbak past 16 ton mais. Genoeg om een kipper in een keer te legen.

 • Het transport vindt ook in eigen beheer plaats. Familie en vrienden helpen bij de oogst.

 • De mechanisatiegraad is hoog voor een varkensbedrijf. De ruime loods kan in geval van een calamiteit zoals een dierziekte dienen als noodopvang voor de varkens.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  jullie hebben een fijn bedrijf alle gereedschap mooie dikke vette varkens zie er goed uit mooie kleur en zo heel veel geluk met jullie bedrijf het ga jullie goed grt henk

 • no-profile-image

  henk

  hier weer met mijn ik heb vroeger nog varkens gemest van 180 a 190 kg voor italie voor de parma ham die hebben ze graag in italie waren wel erg zwaar die varken ze groeien gemiddel 1000 gram per varken nu ben ik weg veel geluk jullie grt henk

 • no-profile-image

  Twan

  Wat ik mis in dit verhaal zijn de kosten van de mechanisatie.

  Met alleen het kengetal voerkosten kun je (als lezer) niet zoveel, het is interessanter om de totale kosten per kilo groei te weten; met daarin meegenomen de besparing vanwege CCM maar ook de extra mechanisatiekosten.


  Graag reactie van betrokkenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.