Varkenshouderij

Foto & video 1401 x bekeken

Spaanse varkenshouder groeit hard

De varkenshouderij in Spanje staat er beroerd voor. Lax Bautista probeert aan de misère te ontsnappen door voor eigen rekening en risico te boeren.

Foto

 • Lax Bautista heeft een bedrijf met 5.000 zeugen en 29.000 vleesvarkens op diverse locaties in Spanje. Alle bedrijven liggen binnen een straal van 100 kilometer rond het dorpje Caspe, circa 200 kilometer van Barcelona.
  Tekst en foto's: Guus ten Hove

 • Het nieuwste bedrijf met 2.500 zeugen.Varkenshouder Bautista is zeker geen typisch Spaanse boer. In tegenstelling tot zijn collega’s produceert hij het liefst voor eigen rekening en risico. Van het totale aantal dieren heeft de Spanjaard 2.500 zeugen en 7.000 vleesvarkens in eigendom.

 • De overige dieren zijn van Cincopor, de integrator met wie Bautista zaken doet. Het werken volgens het integratiemodel is gemeengoed in Spanje. Daarbij levert de integrator (voergeldverstrekker) de dieren, het voer en de veterinaire begeleiding. Circa 65 procent van de productie vindt op deze manier plaats. Als ook de coöperaties worden meegeteld, ligt het aandeel ‘niet vrije’-productie op ongeveer 80 procent.

 • Het bedrijf met 2.500 zeugen is drie jaar oud en ziet er keurig uit. Hygiëne en het voorkomen van ziekte-insleep staan hoog in het vaandel. Op een PRRS-infectie na lukt het Bautista nagenoeg alle andere kiemen buiten te houden.

 • De varkenshouder brengt gemiddeld 26 biggen per zeug groot. Dat is flink boven het Spaanse gemiddelde van 23. In Spanje wordt meestal gewerkt met een Piétrain-eindbeer.

 • Om de verspreiding van kiemen te voorkomen, bouwde de Spanjaard aparte stallen voor de opfok van biggen. Hierbij werkt hij zoveel mogelijk volgens de all in-all out-systematiek.

 • De zeugendouche voor het wassen van de zeugen. Dit gebeurt standaard op het bedrijf.

 • Als één van de weinige varkenshouders in Spanje, heeft Bautista al rekening gehouden met de toekomstige wetgeving. Door ruimte vrij te houden tussen de boxen, kan hij de zeugen eenvoudig uitloop geven. Dat is in 2013 verplicht.

 • Vanwege de hitte in Spanje, moet Bautista in de zomer flink ventileren. Dat is mogelijk met deze grote ventilatoren.

 • De Catalaan koelt de binnenkomende lucht door middel van ‘pad cooling’. Bij dit systeem stroomt de lucht door een plastic honingraatstructuur. Daarbij worden de pads bevloeid met water.

 • De biggen gaan in Spanje weg op een gewicht 15 tot 20 kilo. Vanwege dit lagere startgewicht blijft de daggroei in vergelijking tot Nederland achter. Het landelijk gemiddeld ligt op 643 gram.

 • In de toekomst wil Bautista alle bedrijven in eigen beheer gaan exploiteren. De integratie snoept dan namelijk niets af van zijn rendement. Bovendien kan hij dan zelf maximaal profiteren van de technische resultaten. De integratie beloont de goede resultaten bij de vleesvarkens en de zeugen namelijk niet met een toereikende toeslag.

 • Het niet belonen van goede technische resultaten is één van de grootste manco’s van de Spaanse varkenshouderij. De sector verkeert daarom in zwaar weer. Dat resulteert in een krimpende varkensstapel. Lees hier meer over in de Editie Varkenshouderij, aankomende week in Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.