Varkenshouderij

Foto & video 1219 x bekeken 2 reacties

Op naar 28 biggen per zeug

Mede dankzij het Farm Fit Programma is de ziektedruk op het bedrijf van Hans Bekkers afgenomen. Hij wil nu naar 28 gespeende biggen per zeug per jaar.

Foto

 • Hans Bekkers (30) houdt samen met zijn vader en broer 360 zeugen en 3.500 vleesvarkens. Bekkers is verantwoordelijk voor de Topigs 20-zeugen. De Talent wordt gebruikt als eindbeer. Technische resultaten van de zeugen: worpindex 2,39; 14 levendgeboren biggen en 26,84 gespeende biggen per zeug per jaar.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Bouke Poelsma

 • De zeugen worden gehouden op een huurlocatie nabij Uden (N.-Br.). In de nabij toekomst wil de familie Bekkers op een van de andere locaties graag een nieuwe zeugenstal bouwen. „Ik zie het dan ook niet zitten om veel te investeren in deze locatie", vertelt Hans Bekkers. Om de resultaten op de huurlocatie toch te kunnen verbeteren, neemt Bekkers deel aan het zogenoemdeFarm Fit Programma van Cehave Landbouwbelang.

 • Samen met bedrijfsadviseur Ruud Beeks van Cehave bekijkt Bekkers de uitslagen van het Farm Fit Programma. Met behulp van deze bedrijfsscan zijn enkele belangrijke thema's op het bedrijf langsgelopen. Uit de scan bleek dat met name op gezondheidsgebied nog het nodige te winnen valt op het bedrijf. Zo is de uitval voor spenen op dit moment nog te hoog.

 • Na het uitvoeren van de scan heeft Bekkers de hygiënevoorschriften op het bedrijf flink aangescherpt. Met extra hygiënezones en andere looplijnen kan al veel resultaat worden geboekt. „Het is altijd goed om iemand van buiten naar jouw bedrijf te laten kijken. Dat houdt je scherp", zegt Bekkers.

 • Bekkers controleert de zeugen in de dekstal. Op de huurlocatie zijn de afgelopen decennia enkele stallen bijgebouwd. Mede hierdoor zijn de looplijnen niet ideaal. Bekkers ontkomt er niet aan om meerdere malen per dag van kleding en schoeisel te wisselen. Bekkers: „Met de bouw van de nieuwe stal is dit veel beter te plannen."

 • Vanuit de dekstal (rechts op de foto) moet Bekkers via een tussengang in de buitenlucht naar de kraamhokken en de gespeende biggen.

 • In deze ruimte is een extra deur geplaatst. Hierachter bevinden zich aan de rechterzijde de kraamhokken en aan de linkerzijde de gespeende biggen...

 • ...en met deze indeling zijn ook achter de deur extra laarzen noodzakelijk.

 • Het schoonhouden en desinfecteren van de laarzen is van belang om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

 • Het aantal laarzen op het bedrijf is na het uitvoeren van de scan flink gestegen. „Het vraagt veel discipline van de boer om na ieder bezoek aan verschillende diercategorieën steeds weer andere laarzen aan te trekken", stelt adviseur Ruud Beeks.

 • De medicijnen voor de verschillende diercategorieën worden gescheiden bewaard.

 • De hoofdoorzaak van het uitvalspercentage van 19 procent is Clostridium. Daarnaast heeft Bekkers veel last gehad van PPRS en diarree in de kraamhokken. De zeugenhouder is twee maanden geleden gestopt met castreren. Samen met zijn vader en broer wil Bekkers gaan leveren voor het nieuwe concept van Vion en Albert Heijn. „Ik heb nu al veel minder last van streptokokken", aldus Bekkers.

 • De zeugen worden gehouden in groepshuisvesting. Bekkers heeft hier goede ervaringen mee.

 • Bekkers heeft in het verleden veel last heeft gehad van ongedierte. Dit is nu onder controle. Op het bedrijf zijn diverse maatregelen getroffen...

 • ...om muizen en ratten te bestrijden.

 • De waterleidingen worden na medicijngebruik grondig gereinigd.

 • De binnendeur naar de quarantainestal is afgesloten. Niet zonder reden: Bekkers komt zo niet in de verleiding om even snel - en zonder omkleden - de dieren te voeren. In de huidige situatie verlaat hij de stal, kleedt hij zich om en loopt hij buitenom naar de quarantainestal.

 • De aanpassingen op het bedrijf, die relatief weinig hebben gekost, moeten leiden tot betere resultaten. Bekkers merkt na enkele maanden al dat de ziektedruk op het bedrijf flink is afgenomen. Bekkers: „Het doel is om per zeug jaarlijks 28 biggen te spenen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vogels

  Hoi Hans, leuke reportage, succes!

 • no-profile-image

  Tinus

  ALs je eerst in goed schoonspuit heb je al het halve werk klaar! Of is het een spinnen fokkerij?

Of registreer je om te kunnen reageren.