Varkenshouderij

Foto & video 2490 x bekeken laatste update:12 okt 2012

Met nieuwe stal weer gesloten

Met de bouw van een nieuwe vleesvarkensstal voor 2.016 plaatsen is het bedrijf van Geert van Bussel weer gesloten.

Foto

 • Geert van Bussel (40) heeft in het Brabantse Asten een nieuwe vleesvarkensstal met 2.016 varkensplaatsen gebouwd. Met de nieuwe stal is het totale aantal vleesvarkensplaatsen uitgebreid naar 4.100. Op de thuislocatie in Ommel (N.-Br.), 2,5 kilometer verderop, houdt Van Bussel 420 Topigs 20-zeugen. Met de nieuwe stal is het bedrijf weer gesloten. „Tot de uitbreiding van de zeugenstapel, enkele jaren geleden, waren we altijd gesloten. Met de nieuwe vleesvarkensstal hebben we nu de schaalgrootte die we voor ogen hadden."
  Tekst: Bouke Poelsma. Foto’s: Bert Jansen

 • De stal is 75 meter lang en 33 meter breed en kostte zo'n €400 per plaats. In september 2009 werd gestart met de graafwerkzaamheden. Door de vorst lag de bouw een tijdje stil. De Topigs 20 x Tempo-biggen komen volgende week in de stal.

 • Op de thuislocatie is Van Bussel in januari gestopt met castreren. De varkenshouder gaat beren leveren aan het Duitse Tönnies Fleisch. „Ik ben blij met deze stap. Eigenlijk had ik dit veel eerder moeten doen. De sector had hier ook harder op in moeten zetten." Van Bussel is benieuwd naar de resultaten. „Op de thuislocatie is streptokokken mijn grootste aandachtspunt. Ik zie daar nu nog geen verschil in. In de voeropname zag ik echter al snel een verschil. De beren vreten minder. Ze kunnen het voer lang niet op."

 • De verse lucht komt via de zijkant de stal binnen. De inlaat wordt geregeld met een doek...

 • ...dat al wel aanwezig is op het bedrijf, maar nog niet is bevestigd.

 • De afleverruimte. Van Bussel moet nog een keuze maken over de manier waarop hij het erf wil verharden.

 • De luchtwasser, met rechts de spuiwatertank, bevindt zich aan de voorzijde van de stal. „Ik wilde de luchtwasser per se op de grond hebben. Ik heb op de thuislocatie ook twee luchtwassers. Deze staan wel boven. Ik vind dat niet praktisch."

 • Een kijkje in de chemische luchtwasser (95 procent reductie) van Inno+.

 • Een overzicht van het luchtkanaal.

 • Alle naden en kieren worden met pur luchtdicht gespoten.

 • Buiten staat een vrachtauto met pur. Via een raam in een van de afdelingen gaat de purslag naar binnen. In de afdeling gaat de slang vervolgens door een luchtkokergat naar boven.

 • De stal bestaat uit 14 afdelingen met 144 plaatsen. De afdelingen zijn 15,50 meter lang en 9,10 meter breed. De varkens hebben ieder 0,8 vierkante meter tot hun beschikking. Frisse lucht komt via de spleten in het voerpad naar boven.

 • De vloer is 40 procent dicht. De 1,20 meter diepe mestput biedt ruimte voor een klein jaar aan opslag.

 • De wipwap. Met dit speeltje denkt Van Bussel 3 punten voor de Maatlat Duurzame Veehouderij binnen te halen. „Per hok kunnen vijf varkens tegelijkertijd met de wipwap spelen. Het materiaal is daarbij bijtbaar en vormbaar. Wanneer in het linker hok gebruikt wordt gemaakt van dit speeltje, worden de varkens in het rechter hok gestimuleerd."

 • De varkens in de nieuwe stal krijgen droogvoer toegediend. De overige varkens op het bedrijf krijgen brijvoer. „Ik vind het financiële voordeel van brijvoer te klein. Daarbij vind ik het voeren van brijvoer, met inkopen en uitzoeken, een extra tak van sport. Het is niet mijn hobby. Mijn focus ligt bij de zeugen", aldus Van Bussel, die het afgelopen jaar 30 biggen per zeug grootbracht. Van Bussel is benieuwd naar het verschil in voerkosten. „De ene helft zit straks op droogvoer en de andere helft op brijvoer. Zo kan ik goed vergelijken."

 • „Ik heb bewust alle kranen bij elkaar gezet, zodat je precies ziet wat je doet. Hier kun je meteen alle afdelingen bedienen", aldus Van Bussel.

 • De afdelingen zijn voorzien van een sproeiinstallatie.
  Op zaterdagdagmiddag 1 mei houdt Geert van Bussel tussen 13.30 uur en 17.00 uur open dag aan de Busselseweg 3 te Asten.

Of registreer je om te kunnen reageren.