Varkenshouderij

Foto & video

Nieuwe zeugenstal met houten spanten

Maatschap Jansen Holleboom bouwt in Raalte (Ov.) een nieuwe stal voor 700 zeugen.

Foto

 • Paul (42) en Ellen Jansen Holleboom (38) bouwen in Raalte (Ov.) een nieuwe stal voor 700 zeugen. De stal is 90 meter lang en 55 meter breed en heeft een oppervlakte van ruim 4900 vierkante meter. Hoewel de stal drie kappen heeft, bevinden de dieren zich onder een dak. De bouw is in september 2009 van start gegaan en moet medio maart worden afgerond. Jansen Holleboom weet op dit moment nog niet wat de precieze kosten per zeugenplaats zijn.


  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Maatschap Jansen Holleboom heeft meegedaan aan de zogenoemde Rood voor Rood-regeling. De nieuwe stal wordt gebouwd op een volledig nieuwe locatie, waar ook een woonhuis verrijst. Op het vorige bedrijf in Zwolle hield de maatschap 450 opfokzeugen. De maatschap heeft het nieuwe bedrijf zo ingericht dat er straks nog maximaal één volledige arbeidskracht nodig is om het bedrijf te runnen.

 • Door de vorstperiode heeft het buitenwerk enkele weken vertraging opgelopen. Nu de winter grotendeels achter de rug is, kunnen de metselaars weer verder.

 • Maatschap Jansen Holleboom heeft gekozen voor houtskeletbouw voor de wand- en dakconstructie. Volgens Paul Jansen Holleboom is dit niet alleen duurzaam, maar scheelde het ook flink in de kosten. De stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

 • Hier wordt de constructie met houten spanten goed zichtbaar. Het was volgens Paul Jansen Holleboom een hele klus om de bouw constructief goed rond te krijgen. „Bij het monteren merk je overigens wel dat het hout ook voordelen biedt", aldus de varkenshouder, die zelf ook meewerkt aan de bouw van de stal.

 • Frisse lucht komt aan de onderkant van een zijwand van de stal binnen.

 • Via grondkanalen wordt de lucht door de gehele stal gevoerd.

 • De dragende zeugen worden gehouden in ligboxen met uitloop. In totaal herbergt de stal 500 van deze boxen, in rijen van 50.

 • De boxen zijn 70 centimeter breed en 225 centimeter lang.

 • De dekstal is met 100 boxen ruim opgezet. De inrichting is afkomstig van de vorige locatie in Zwolle. „Hier mankeerde niets aan", aldus Jansen Holleboom. IJzeren roosters moeten de zeugen in de dekstal zo schoon mogelijk houden. Jansen Holleboom maakt voor de dekkingen overigens gebruik van een Piétrain-beer.

 • Via een luchtbuis, die onder het kraamhok doorloopt, krijgen de zeugen frisse lucht via het frisse neuzen systeem.

 • De biggen kunnen in het kraamhok gebruik maken van een extra drinknippel.

 • Alle kraamafdelingen zijn voorzien van twee mestkokers. Onder de stal bevindt zich een mestruimte van een meter diep.

 • De Topgis-20 zeugen krijgen droogvoer toegediend. Dit wordt door de computer automatisch gestuurd.

 • De stal is voorzien van 7,5 biggenafdelingen. De maatschap heeft er bewust voor gekozen extra ruimte vrij te maken voor de biggenopvang. „Sommige mesters hebben graag iets zwaardere biggen. Bovendien kunnen we zo ook grotere koppels leveren", aldus Paul Jansen Holleboom. Het gros van de biggen op het bedrijf gaat naar Duitsland.

 • Hier is het luchtkanaal te zien. Hiervoor bevindt zich een combiwasser van Uniqfill . Deze zorgt voor een ammoniakreductie van 85 procent. In totaal zijn er drie combiwassers geplaatst.

 • Aan de rechterzijde van de stal worden nog zeven droogvoersilo's geplaatst.

 • De stal en het woonhuis worden verwarmd met een nog te plaatsen houtkachel. De kosten hiervan bedragen ongeveer €37.000. Er is geen gas aanwezig op de locatie in Raalte. „Dat konden we wel krijgen, maar dat ging ook zo'n €15.000 kosten", aldus Jansen Holleboom.


  Op zaterdag 13 maart houdt maatschap Jansen Holleboom een open dag aan de Crismansweg in Raalte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.