Varkenshouderij

Foto & video

Polyesterbak voor luchtwasser

Clemens Jansen in Wehl (Gld.) laat de ruimte voor de luchtwasser bekleden met polyester zodat deze water- en zuurdicht is.

Foto

 • Bouwvakkers zijn druk met het water- en zuurdicht maken van de ruimte waar de biologische luchtwasser komt te staan. In de nieuwe stal van Clemens Jansen in Wehl (Gld.) voor 900 vleesvarkens komt een biologische luchtwasser (70 procent) te staan.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • De temperatuur in de ruimte moet minimaal 15 graden zijn, om de polyester te kunnen vastlijmen aan de houten vloer. In de ruimte zijn tijdelijk een plafond en zijkanten van hout gemonteerd zodat een luchtkanon de ruimte sneller kan verwarmen. De uiteindelijke ruimte maakt de varkenshouder van kunststofwanden.

 • De ruimte waar de luchtwasser komt te staan is 10 meter lang en 4 meter breed en wordt 4 meter hoog. Het aanbrengen van de polyesterlaag gebeurt in twee dagen. De eerste dag brengen de bouwvakkers op een polyestermat - een soort glasvezel - een lijmlaag, dit vormt samen een laag polyester.

 • Als de lijmlaag op de polyestermat is aangebracht, brengen de bouwvakkers de volgende dag een laag coating aan, over de matten heen. De coating zorgt ervoor dat de bak waterdicht blijft als er scheuren ontstaan door werking van het hout en polyester.

 • Voordeel van het aanleggen van deze polyesterlaag is dat er geen betonnen vloer gestort hoeft te worden om de luchtwasser te dragen. In deze polyesterbak waarin de horizontale biologische wasser komt te staan, hoeft maar een paar centimeter water te staan.

 • Terwijl de bouwvakkers de ruimte van de luchtwasser met polyester bedekken, gaat het afmaken van het centrale luchtkanaal gewoon verder.

 • Het plafond van het centrale luchtkanaal is van isolatieplaten.

 • De onderzijde is van hout. In de afdelingen zijn de houten planken met isolatie bedekt om vochtvorming tegen te gaan.

 • De tl-lampen in het midden van de stal komen met een ketting aan het plafond te hangen, zodat eventuele kapotte lampen eenvoudig te vervangen zijn. De stroomkabels lopen tussen de isolatieplaten en de golfplaten door en komen op de juiste plek door de isolatieplaten heen. De bouwvakkers monteren een houten lat waaraan de tl-lampen aan de zijkant van de stal gemonteerd worden.

 • Tussen de afdelingen komen kunststofwanden. Ook de hokinrichting is van kunststof. De montage van de stalinrichting voert Jansen zelf uit. Hiermee wil hij de kosten laag houden. Voor de voerbak monteert Jansen een roestvrijstalen mat om invreten van het beton tegen te gaan. “De roestvrijstalen mat is duurder dan een coating maar ook duurzamer”, zegt Jansen.

 • Er zijn veel schroeven en bouten nodig. Jansen verwerkt in de stalinrichting roestvrijstalen exemplaren.

 • Jansen krijgt hulp van zijn broer om de hokinrichting passend te maken. Per twee hokken is er een droogvoerbak met twee vreetplekken.

 • Terwijl de bouw binnen verder gaat, ligt door het koude weer de afbouw van de stal aan de buitenzijde tijdelijk stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.