Varkenshouderij

Foto & video 3205 x bekeken 4 reacties

Vleesvarkensstal kost €400 per plaats

De familie Hardeman in Ederveen (Gld.) bouwde een nieuwe vleesvarkensstal voor 2.232 varkens. Het bedrijf is daarmee gesloten gemaakt op de thuislocatie.

Foto

 • Mieke (46), Jan (49) en Christian (22) Hardeman hebben in Ederveen (Gld.) een varkensbedrijf met 230 fokzeugen. Ze hebben hun bedrijf uitgebreid met een nieuwe vleesvarkensstal voor 2.232 varkens. Met de nieuwbouw kunnen ze afstand doen van de huur- en voergeldstallen. Het bedrijf is nu volledig gesloten op één locatie. Op vrijdag 10 december houdt de familie Hardeman van 13.00 tot 18.00 uur open dag aan de Onderweg 4 in Ederveen.
  Tekst: Bouke Poelsma, Foto's: Ton Kastermans Fotografie

 • De nieuwe stal is 76 meter lang, 32 meter breed en kostte ongeveer €400 per dierplaats. „Met de nieuwe stal hebben we alle varkens op één locatie. Dat is niet alleen veel overzichtelijker, we hebben ook geen transport meer nodig”, vertelt Jan Hardeman. De varkenshouder kocht de locatie in Ederveen in 1983. Een jaar later begon hij er met 100 zeugen. Tien jaar later verdubbelde hij het bedrijf. In 2004 groeide het bedrijf naar de huidige omvang.

 • De chemische luchtwasser (95 procent reductie) is aan de voorzijde van de stal geplaatst. „Zo hebben we alles aan een kant van de stal”, vertelt Mieke Hardeman, doelend op de hygiënesluis, de voerkeuken, de computerkamer en de inpandige opslag van het zwavelzuur. „We hoefden bovendien niet nog meer erf te verharden.”

 • Een overzicht van het bedrijf van de familie Hardeman. Links op de achtergrond is nog net een gedeelte van het woonhuis zichtbaar. De varkens worden gehouden in de drie rechterstallen. Naast de 230 fokzeugen en bijbehorende biggen, worden hier ook nog 100 vleesvarkens gehouden. De stal links op de voorgrond is voor de 10.000 vrije uitloop-kippen. • Op deze foto is de pluimveestal beter zichtbaar. De varkenshouders begonnen tien jaar geleden met vrije uitloop-hennen als tweede tak op het bedrijf.

 • De nieuwe vleesvarkensstal bestaat uit 15,5 afdelingen. In de twaalf hokken per afdeling is ruimte voor 144 varkens. Er is ook een restafdeling. Het daglicht in de afdelingen komt binnen via lichtstraten in de zijwanden van de stal. „We hebben zo veel daglicht in de stal. Dat werkt erg prettig”, vertelt Jan Hardeman. Verse lucht komt eveneens via de zijwanden de stal binnen. De Hardemans werken met grondkanaalventilatie. De verse lucht komt via het voerpad de afdelingen binnen.

 • De bolle vloer in de afdelingen werd niet gestort, maar bestaat uit harde, ruwe elementen. De familie Hardeman gaat beren mesten in de nieuwe vleesvarkensstal. Jan Hardeman stopte op 1 oktober met castreren. De dieren (Topigs 20 x Talent) worden via Varkenshandel Dijk afgezet in Duitsland. Hardeman werkt sinds een jaar met de Talent-beer. Daarvoor werden de zeugen geïnsemineerd met sperma van de Tempo. Volgens Hardeman veranderde er weinig. „De mest van de dieren is iets dunner.”

 • Voor alle voerbakken zijn drie stalen roosterplaatjes op de vloer aangebracht. „Een coatinglaag slijt en is na vijf jaar verdwenen. Deze plaatjes zijn van rvs en gaan langer mee”, vertelt Christian Hardeman, die tijdens de bouw volledig meewerkte op het bedrijf. Daarvoor werkte hij op een ander varkensbedrijf. „Tijdens de bouw gingen de andere werkzaamheden gewoon door. Het was belangrijk dat pa de focus op de zeugen niet verloor”, aldus Christian Hardeman.

 • Het afleidingsmateriaal in de hokken is al bevestigd. Onder de stal is ruimte voor 1.700 kuub mest. De put is onder de afdelingen 1,25 meter diep. Onder de centrale gang is de put 1,50 meter diep.

 • Vanuit de voersilo’s gaat het droogvoer via de vijzels naar de voerweger…

 • …de voerweger is geplaatst op de eerste verdieping. De droogvoerinstallatie werkt volledig computergestuurd. Een installateur is bezig met de laatste loodjes voor de open dag op vrijdag 10 december. De eerste biggen worden op maandag 13 december opgelegd.

 • De stallucht wordt per afdeling afgezogen door één ventilator.

 • De ventilatoren zijn aangesloten op het luchtkanaal.

 • Daar wordt de lucht vervolgens afgezogen door zes ventilatoren.

 • Het vooraanzicht van de ventilatoren. De drukkamer is goed geïsoleerd met pur.

 • De chemische luchtwasser. Over het houten balkje – rechtsonder op de foto zichtbaar – wordt nog een zeil bevestigd. „We hebben in andere stallen gezien dat er veel waswater in de drukkamer vrijkomt. Via het zeil, dat afloopt naar de wasser, hopen we het hier zoveel mogelijk schoon te houden”, vertelt Christian Hardeman.

 • In de gevel tussen het luchtkanaal en de drukkamer is naast de ventilatoren ook deze waterleiding bevestigd. Met een hogedrukspuit kan de drukkamer zo eenvoudig worden schoongespoeld.

 • De bolle vloeren in de afdelingen worden verwarmd door middel van een warmterondpompsysteem. De pomp is zichtbaar op de foto.

 • Dit straalkacheltje komt tijdens de vorstperiode goed van pas. Bouwlieden in de stal maken er graag gebruik van. Straks zorgen deze kacheltjes voor extra verwarming van de biggen. De dieren worden al op 19 kilo opgelegd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een bekende

  Mooie stal, doordachte details. Mooie reportage.

 • no-profile-image

  kees

  zeker een nette stal geworden , maar heb een vraag is die 400 euro voor de ruwbouw of compleet afgewerkt ik begrijp heus wel ex varkensrechten

 • no-profile-image

  jopiesnel

  Het water komt terug van de luchtwassers omdat de uniqfill luchtwassers veel te veel weerstand hebben en dan gaat de lucht wervelen,zorg maar dat je een extra deur krijgt om de overdruk kwijt te kunnen.

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Mooie stal, het allerbeste met de opstart fase !!

Of registreer je om te kunnen reageren.