Varkenshouderij

Foto & video 1253 x bekeken 1 reactie

TV-beer maakt zeugen gek

Varkenshouder Klaus Scheele in Noord-Rijnland-Westfalen bedacht een alternatief voor zoekberen vóór de zeug plaatsen tijdens het insemineren.

Foto

 • Klaus Scheele (51) heeft in Werther (Noord-Rijnland-Westfalen) een bedrijf met 60 hectare akkerbouw met gerst, tarwe en corn cob mix. Verder 110 zeugen (Topigs 20) en 860 vleesvarkensplaatsen.


  Foto's: Michel Zoeter, tekst: Martin ten Hooven

 • Het bedrijf ligt in Oost-Westfalen. De oude boerderij is geheel in vakwerkstijl opgetrokken. Vroeger stonden daar de koeien. Rechts de bijgebouwde varkensstallen.

 • Rechts naast de grote deur is de dekafdeling gemaakt. Dit is komt veel voor in Duitsland. Het past bij varkens houden met lage investeringen in gebouwen.

 • De dekafdeling bestaat uit 15 voerligboxen. De zeugen staan met de kop naar de muur. Enkele jaren geleden nog gerenoveerd door het plaatsen van inseminatieboxen. Verder zijn er twee hokken voor de Piétrain-beren, twee groepshokken voor opfokzeugen en zes voerligboxen voor terugkomers en gelten.

 • Scheele wilde niet investeren in een nieuwe dekstal om de beren vóór de zeugen te kunnen zetten voor het stimuleren van de berigheid of tijdens het insemineren. Wat deed hij in plaats daarvan? Hij filmde een beer die veel lawaai maakte en veel bewoog. De cd gaat in een flatscreen met dvd-speler. Om de tv gaat een plastic zak. Scheele spuit er vervolgens een spray met berengeur op.

 • De flatscreen zit aan een lange stang. Scheele plaatst het tv-scherm voor de kop van twee zeugen. De totale investering hiervoor bedroeg ongeveer €400.

 • De zeugen reageren direct op de beelden, het geluid en de geur. Ze snuffelen even aan het beeldscherm maar bijten er niet in. Het prikkelende geluid, de bewegende beelden en de berenlucht wekken de sta-reflex op.

 • Vervolgens plaatst Scheele een dekbeugel op de rug en in de flanken van de zeug. Ook deze helpt mee aan een goede sta-reflex van de zeug.

 • Aan de dekbeugel zit een metalen pen met aan het uiteinde een haakje. Als de inseminatiepipet is ingebracht, zet Scheele het slangetje achter het haakje. Het stevige slangetje komt zodoende omhoog te staan.

 • Door de goed opgewekte sta-reflex nemen de zeugen het sperma vlot op, want de spermatube wordt enigszins vacuüm gezogen.

 • De flatscreen verplaatst Scheele naar de twee volgende zeugen. Om 15 zeugen te insemineren was Scheele vroeger ongeveer een uur kwijt. Nu is dat nog een halfuur. Hij hoeft de zeugen nu niet uit de boxen te halen en voor de beren in het berenhok te zetten om de zeugen daar te insemineren.

 • Er zijn twee Piétrain-zoekberen op het bedrijf. De beer die heeft geacteerd voor de film, is niet meer aanwezig. Volgens Scheele maakte hij veel theater en kabaal, maar hij maakte bij de zeugen niks klaar. Scheele is van mening dat hij een goedkope en doelmatige oplossing heeft gevonden voor het feit dat hij geen beer voor de zeugen kan plaatsen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  H.S.L.

  Bij de volgende foto eerst even scheren s.v.p??

Of registreer je om te kunnen reageren.