Varkenshouderij

Foto & video 3038 x bekeken 3 reacties

Hetzelfde geld met minder varkens

Jan van den Berg produceert voor Good Farming Star van Vion. Hij heeft de eerste ronde varkens geleverd.

Foto

 • Jan van den Berg (41) heeft in Zwolle een bedrijf met 770 Topigs 30-zeugen × Tempo-eindbeer en houdt daar 4.500 vleesvarkens. Op zijn tweede bedrijf in Broekland (Ov.) houdt hij 2.500 vleesvarkens. Als geheel zijn de twee bedrijven gesloten.
  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Kees van Dooren

 • De stal wijkt niet af van andere stallen die in Nederland verrijzen. Prefab wanden, grondkanaalventilatie en kunststof hokafscheiding. De computergestuurde droogvoerinstallatie vult de brijbakken. Als de varkens op een vierkante meter liggen, zijn de twee bedrijven in een keer gesloten. Van den Berg hoeft geen biggen aan te kopen. Dit is de belangrijkste reden voor de varkenshouder om te produceren voor Good Farming Star.

 • Vanaf de opleg heeft elk varken 1 vierkante meter leefruimte. De extra leefruimte leidt niet tot hokbevuiling bij pas opgelegde biggen. Gevolg van de extra ruimte is dat Van den Berg op zijn bedrijf in Broekland geen 9.000 varkens op jaarbasis levert maar circa 7.500.

 • Het castreermes blijft in de kast. Meer leefruimte, langere staarten, extra speelmateriaal en non-castratie vormen samen de belangrijkste voorwaarden om vleesvarkens te produceren voor Good Farming Star.

 • De staarten houdt Van den Berg wat langer dan hij voorheen gewend was. De varkenshouder vindt het mooi dat de dierenbescherming achter het concept staat en hij met minder dieren hetzelfde geld kan verdienen.

 • De uitbetaling bestaat uit drie elementen: een basisprijs voor varkens die aan de gewichts-, spek- en spiercriteria voldoen. Een vergoeding van de kostprijsstijging. Tenslotte levert een beer die aan de conceptvoorwaarden voldoet €4 bonus op en een gelt €7.

 • Hoeveel de kostprijs stijgt door op een vierkante meter op te leggen, wil Van den Berg niet kwijt. Dat is een stukje maatwerk dat speciaal voor zijn bedrijf is uitgerekend. Hoeveel hij extra beurt om de meerkosten te compenseren, blijft dus onbekend. Over dit deel van de betaling laat Van den Berg zich niet uit.

 • Voor de helft van de varkens beurt Van den Berg de concepttoeslag. Dat percentage wil hij omhoog brengen naar 80 procent. Hij erkent dat hij zichzelf nu tekort doet voor wat haalbaar is in de markt én met dit concept. Hij steekt daarvoor de hand in eigen boezem.

 • Jan van den Berg vervangt een strobriket. Bij het Good Farming Star-concept van Vion hebben varkens meer speelmateriaal dan wettelijk is vereist. In de hokken hangt tevens een ketting met een kunststof bal eraan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  hetzelfde geld minder varkens
  alleen wat de stal enzo kost verteld ie niet snap niet dat ze dat zo hier plaatsen
  vertel dan alles waar je collega,s ook wat aan hebben

 • no-profile-image

  HB

  Hetzelfde verlies met minder varkens bedoelt hij zeker?

 • no-profile-image

  arme varkensboer

  Volgens mij moet jan nog beter leren rekenen, mmar als je een keer weg gekocht word hoef je dat niet meer zo goed. Lees het stukje van frank steenbreker maar eens goed. En als je verplicht aan vion moet leveren zie ik de winst niet zitten. Ze rekenen voor wat de meerkosten zijn en betalen alleen dat maar niet meer marge deze nemen ze zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.