Varkenshouderij

Foto & video 1192 x bekeken

Gesloten én 2013-proof

Door de bouw van een stal met 3.800 plaatsen maakte varkenshouder Ton van Gerwe zijn bedrijf weer geheel gesloten.

Foto

 • Ton van Gerwe (48) heeft op meerdere locaties zeugen en vleesvarkens. In Schaijk (N.-Br.) heeft hij 780 zeugen en, na een uitbreiding met 3.800 plaatsen, 5.700 vleesvarkens. In totaal houdt Van Gerwe op drie locaties 1.380 zeugen. Verder heeft hij 14.000 vleesvarkens, waarvan de helft in pachtstallen.

  Foto’s: Bart Nijs, tekst: Martin ten Hooven

 • Op de locatie in Schaijk stonden al vijf stallen op een rij. Ze eindigden allemaal op gelijke hoogte. Om de uitbreiding met 3.800 vleesvarkensplaatsen mogelijk te maken, moest Van Gerwe de ammoniakuitstoot voor het hele bedrijf aanpassen aan de eisen van 2013. Een luchtwasser was de oplossing.

 • Uitgangspunt van Van Gerwe was om vanuit één centrale computer de luchtwassers en de pompen voor het zuur te kunnen aansturen. Achter elke bestaande stal werd een drukkamer gebouwd. Op de foto de gemaakte openingen in de eindgevel en de ventilatoren.

 • In de drukkamer van de nieuwe vleesvarkensstal bekleden bouwvakkers de vloer met een polyester laag. Die moet het beton beschermen tegen invreten door het zuur van de luchtwasser. Er komt een combiwasser op het bedrijf. De biologische wasser is uitgevoerd met wortelstokken.

 • Hier zijn de vloer en de goten voor het spuiwater al bedekt met polyester. In het voorste kanaal is de opening smal. Dit om te voorkomen dat bij brand het vuur via het kanaal overslaat naar de andere stal.

 • Via drie kanalen staan de goten voor het spuiwater van alle stallen in verbinding met elkaar. Zo is een kanaal ontstaan van 117 meter. Van Gerwe ontving subsidie van de EU voor de gecombineerde luchtwasser. Buiten die subsidie bedraagt de investering in de luchtwassers €20 per vleesvarken en €85 per zeug.

 • Uitgangspunt bij de bouw van de nieuwe vleesvarkensstal was plafondventilatie. Via het dakovertrek in de voorgevel komt de verse lucht boven de afdelingen.

 • De kopgevel staat ongeveer 50 centimeter van de muur af. Zo ontstaat de inlaat voor de verse lucht. Voor de inlaatopening komt nog windbreekgaas.

 • Om altijd onderdruk in de stal te houden, is vóór de inlaat ter hoogte van de muurplaat een computergestuurd rolgordijn van kunststof doek gemaakt. De klimaatcomputer stuurt het gordijn.

 • Boven de afdelingen ligt 10 centimeter dikke deken van glaswol. Ter hoogte van de scheidingswanden van de afdelingen is onder de glaswoldeken 2 meter belegd met plastic. Op die manier trekt de verse lucht richting de voergang.

 • De onderkant van het plafond is bedekt met houtwolcementplaten. Om kosten te besparen heeft Van Gerwe hiervoor gebruikte platen aangeschaft. ,,Hout wordt niet door de stallucht aangetast”, zegt Van Gerwe. Het plafond bevindt zich op een hoogte van 3,20 meter, waardoor veel inhoud ontstaat.

 • Het centrale afzuigkanaal met de meetsmoorunits van de afdelingen. De nieuwe vleesvarkensstal bestaat uit twee afzonderlijke stallen. Elke afdeling telt 24 hokken voor in totaal 288 varkens.

 • Zes ventilatoren trekken de lucht uit de afdelingen en duwen deze door de luchtwasser. Er is een flinke overcapaciteit, wat een besparing geeft op de energiekosten.

 • Een kijkje door een van de ventilatoren. Op de achtergrond is een van de kanalen voor het spuiwater zichtbaar.

 • Onder de nieuwe stal is een opslagcapaciteit voor 6.000 kuub mest. Dat is voldoende voor ruim een jaar opslag. De gehele stal is onderkelderd met veel kanalen. Bij elk kanaal is een schuif geplaatst met een grote opening. Dat moet ervoor zorgen dat alle mest uit het kanaal naar de 2,5 meter diepe put onder de centrale gang stroomt.

 • In de stal is een computergestuurde droogvoerinstallatie aangelegd. Het transport van het voer naar de afdelingen gaat met starre vijzels. Er zijn 12 circuits. Doordat bochten ontbreken in het voercircuit is er minder slijtage en minder kans op storingen.

 • In de centrale gang hangt een doseerinstallatie om medicijnen of zuur aan het drinkwater toe te voegen. De kranen bij elke afdeling zijn groen, rood en blauw voor respectievelijk medicijnen, zuur of water.

 • De stal heeft twee restafdelingen of ziekenboegen. Deze afdelingen hebben een oppervlakte van 50 vierkante meter. Hier kan Van Gerwe zieke dieren laten herstellen of achterblijvers op gewicht brengen.

 • De stal heeft een overdekte afleverruimte om de varkens vlot te kunnen laden.
  De investering in de nieuwe stal is €330 per plaats, exclusief de luchtwassers voor de bestaande stallen.

  Op vrijdag 10 december is er een open dag van 13.00 tot 17.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.