Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Varkenstak op één locatie gesloten

Anton en Anne Uitslag bouwden in Wezep een nieuwe vleesvarkensstal. De varkenstak is daardoor op één locatie gesloten.

Foto

 • Anton (52) en Anne (53) Uitslag houden in Wezep (Gld.) 210 fokzeugen. Ze bouwden een nieuwe vleesvarkensstal voor 1.872 dieren. De stal wordt vrijdag 3 december in gebruik genomen. De drie huurlocaties – waar de familie in totaal 2.000 varkens houdt – worden afgestoten. Het bedrijf is nu op één locatie gesloten.  < Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 70 meter lang en 32 meter breed en voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Naast de varkenstak houdt de familie melkkoeien op het bedrijf. Anton Uitslag is verantwoordelijk voor de varkens. Zijn broer Bertus verzorgt de 80 melkkoeien. De broers hebben 40 hectare grond in eigendom en huren 20 hectare.

 • Anton Uitslag koos voor een chemische luchtwasser (95 procent reductie). „Voor het houden van een kleine 2.000 vleesvarkens moest ik fors terug in de uitstoot van ammoniak. Dat lukt met deze wasser.”

 • De stal telt 13 afdelingen met ieder 144 plaatsen. Daarnaast is er een restafdeling en een afdeling voor 144 gespeende biggen. In de stal komt veel licht binnen, zoals goed te zien is op deze foto. „Ik houd van daglicht in de stal. Dat werkt heel plezierig. Voor de dieren is het ook goed. Ik denk dat het zelfs de diergezondheid ten goede komt”, zegt Uitslag.

 • Deze afdeling is klaar voor gebruik. De familie houdt 12 varkens per hok. „Ik heb diverse hoksystemen gezien. Naar mijn mening krijg je in groepshuisvesting te veel verschillen in de groei van de dieren, vooral in de laatste weken. De daggroei van de dieren ligt in groepshuisvesting soms wel 20 tot 25 gram lager. Met kleine groepen kun je beter sturen met voeren”, motiveert Uitslag zijn keuze.

 • De varkenshouder is een halfjaar geleden gestopt met castreren. Bij zijn handelaar Posthouwer had hij al eens te kennen gegeven dat hij geïnteresseerd was in het houden van beren. Toen Uitslag hiervoor groen licht kreeg, stopte hij meteen met castreren. „Ik werd hier ’s ochtends over gebeld. Ik moest ’s middags eigenlijk castreren. Dat heb ik toen al niet meer gedaan.” Spijt heeft Uitslag nog geen moment gehad. Naast de arbeidsbesparing is de ziektedruk op het bedrijf flink afgenomen. „Onder de biggen is het antibioticagebruik gehalveerd.”

 • Voor de Verba-droogvoerbakken is een extra beschermende coatinglaag aangebracht. Uitslag wil in de nieuwe stal verschillende soorten voer gebruiken, waaronder CCM. „We kunnen voldoende mais verbouwen, meer dan voor de koeien nodig is.”

 • De mestput onder de stal is 1,25 meter diep. In het midden van de stal is de put 1,75 meter diep. Uitslag kan ongeveer 1.700 kuub mest opslaan onder de stal.

 • Een warmterondpompsysteem verwarmt de bolle vloeren. De warmte wordt bij de zware dieren weggepompt en gaat naar de afdelingen met jonge dieren. Uitslag kan eventueel per afdeling bijverwarmen.

 • Via de beide zijgevels komt verse lucht de stal binnen. De varkenshouder werkt met grondkanaalventilatie. De lucht gaat onder de bolle vloer en het waterkanaal door en komt via de voergang de afdeling binnen.

 • Het gros van de leidingen is aan een zijde van de centrale gang weggewerkt. De hogedrukleiding wordt aan de andere zijde geplaatst. „Vanwege de trillingen in deze leiding lijkt ons dat beter", zegt Anne Uitslag.

 • Het waterpaneel in de centrale gang. Van hieruit is het mogelijk medicatie via het water toe te dienen. „Het toedienen van water met een goede zuurgraad draagt ook bij aan de gezondheid van de dieren”, vertelt Anne Uitslag.

 • Het luchtkanaal is goed geïsoleerd met pur.

 • Vanwege de brede opstelling heeft de chemische luchtwasser een relatief laag energieverbruik. „Het uitstroomvak voor de lucht is erg breed. De lucht hoeft niet door een smalle ruimte geperst te worden. Zo besparen we energie”, zegt Anne.

 • Familie Uitslag houdt vrijdag 26 november open dag aan de Vollenhofsweg 9 in Wezep. Bezoekers zijn welkom tussen 13.00 en 16.30 uur.
  Meer informatie over het bedrijf van familie Uitslag staat in Boerderij van dinsdag 30 november.
  Anne Uitslag maakte veel mooie foto's van de stalbouw. Klik hier voor een overzicht.

Eén reactie

 • no-profile-image

  wilco melis

  op foto 12 zie ik het water paneel ik zou de water opbrengst maar in de gaten houden lijken mij vrij weinig maxiflows voor dit aantal varkens en leiding meters in de stal heb hier ervaring mee en tegenwoordig monteren we per afdeling een maxiflow om de druk beter te kunnen regelen

Of registreer je om te kunnen reageren.