Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Opvang in de praktijk

Vleesvarkenshouder Erik Kamphuis uit Arriën heeft op twee locaties 7500 vleesvarkens. Het opleggen van biggen is een belangrijk moment in de cyclus. Kamphuis zorgt voor een goed stalklimaat.

Foto

 • Vleesvarkenshouder Erik Kamphuis uit Arriën heeft op twee locaties 7500 vleesvarkens. Hij werkt met twee vaste vermeerderaars die de biggen via een handelaar naar de twee locaties brengen. De biggen worden in een dichte, geconditioneerde vrachtwagen vervoerd die een constante temperatuur van minimaal 23 graden heeft.
  Erik (op de voorgrond) zit in V.O.F. met zijn ouders. Zijn vader Henk Kamphuis helpt nog volop mee in het bedrijf. „De laatste uitbreiding heeft net plaatsgevonden. In juni van dit jaar hebben we een stal in gebruik genomen met 1920 vleesvarkensplaatsen,” aldus Kamphuis junior. Voorlopig gaan vader en zoon niet uitbreiden aangezien ze financieel op de top zitten. “Eerst maar eens de puntjes op de i zetten. Dus scherper sturen op groei, voerkosten en voerconversie.”


  Tekst: Dick van Doorn, foto's: Jan Sibon

 • „Het transport is al een stressmoment voor de biggen,” zegt Erik Kamphuis. “Dus ze moeten het ook niet nog eens koud hebben. Dan is de kans dat ze ziek worden veel te groot.”
  Voordat de biggen er zijn, worden de hokken met een hogedrukspuit met schoon water schoongespoten. De vleesvarkenshouder ontsmet de hokken niet, wel zorgt hij er voor dat ze goed droog zijn. Verder worden de nippels en de voerbakken vooraf nagekeken op mechanische gebreken.

 • Verder zet Kamphuis voor aankomst in iedere afdeling een heteluchtkanon om de afdelingen extra bij te verwarmen. De stalthermostaat zet hij op 25 graden. „Een goede start is van crusiaal belang in de vleesvarkenshouderij. Zeker als het buiten koud is.” Als de biggen er zijn gooit hij altijd even een kiloschep biks in de trog zodat ze weten waar ze moeten vreten. De voerbak wordt ruim afgesteld zodat ze makkelijk het voer krijgen.

 • Medicatie gebruikt de vleesvarkenshouder bij het opleggen niet, alleen als er iets aan de biggen mankeert. Hij is geen voorstander van het standaard toedienen van medicatie bij opleg. „Mocht er toch iets mankeren, dan kloppen we uiteraard ook bij de vermeerderaar aan. We horen dat liever van tevoren, zodat we daar op in kunnen spelen.”

 • Bij het uitladen gaat Kamphuis geleidelijk te werk. De biggen worden eerst opgevangen in een grote ruimte (veertig stuks) en dan verdeelt over de verschillende hokken.

 • Op borgen en gelten wordt niet gesorteerd, wel op gewicht. De hokken met de kleinere biggen vangt hij standaard op met een babybiggenkorrel.

 • Kamphuis gooit nadat de hokken opgedroogd zijn toch nog even een flinke laag zaagsel in het hok. “Dat is plezieriger voor de biggen en het absorbeert het vocht dat mogelijk nog aanwezig is.”

 • Als kruising wordt de Topigs 20 x Duitse pietrain gebruikt. „Wij leveren hoofdzakelijk aan de Duitse markt. De ervaring leert dat door de jaren heen de export van dit ras voor ons een plus oplevert.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan

  waarom geen gehakseld stro ipv zaagsel en laat de lamp in de afd 1a2 aan .veeel succes en gr

Of registreer je om te kunnen reageren.