Varkenshouderij

Foto & video 2474 x bekeken 1 reactie

Open dag met noviteiten

Jan en Dhylia van de Wolfshaar breidden uit van 1500 naar 2.200 zeugen. De luchtwasser geeft door de bio-reactor nauwelijks spuiwater en de warmte uit de mest wordt hergebruikt om de kraamhokken te verwarmen.

Foto

 • Jan (51) en Dhylia (50) van de Wolfshaar houden 2.200 zeugen, 500 gelten en 500 vleesvarkens op twee locaties. De locatie in Vragender (Gld.) is recent uitgebreid van 800 naar 1.500 zeugen.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Dick van Doorn

 • Om het hele dorp in de gelegenheid te stellen de nieuwe dragende zeugenstal en kraamafdelingen te komen bewonderen, nodigde de maatschap afgelopen zaterdag heel Vragender uit op haar open dag. Uiteraard waren ook een hoop collega-varkenshouders uitgenodigd. Via een loopbrug over het maïsveld kon de dragende zeugenstal worden bereikt. Het begin van de looproute op deze open dag.

 • De bezoekers keken hun ogen uit. In de nieuwe dragende zeugenstal met groepshuisvesting heeft de vermeerderaar 1.220 hokken. Volgens Angelien Lageschaar uit Vragender is het goed dat varkenshouders openheid van zaken geven. “Je komt altijd wel langs zo'n bedrijf, maar het is goed dat je ook eens binnen kunt kijken.”

 • De vernevelingsinstallatie boven de inlaatventielen zorgt er voor dat de temperatuur in de stal binnen korte tijd met zo'n vijf tot zes graden verhoogt of verlaagt kan worden.

 • Het was gezellig druk. Vooral in de kraamafdelingen bleven bezoekers hangen voor een praatje.

 • Door middel van een hendel met drie pijpjes gaat de zeugenbox automatisch omhoog als de zeug gaat staan. “Dit is veiliger dan het oude systeem,” aldus Van de Wolfshaar. “Omdat de zeug omhoog gaat zijn er minder schuivende delen langs de wanden waar oortjes of staartjes tussen kunnen komen. Ook staat het systeem tijdens het zogen niet meer onder druk, terwijl op dat moment het systeem juist continue onder druk stond. Een ander voordeel is, dat bij een storing de zeug naar beneden gaat zodat de biggen erbij kunnen.”

 • Op de afdelingen waar zeugen met biggen liggen waren looptunnels van hout en plastic gemaakt in verband met de hygiëne-eisen.

 • Voor de luchtwasser die vijfentachtig procent van de ammoniak uit de stallucht haalt, was bijzonder veel belangstelling.

 • Uniek in Nederland is zijn de bio-reactoren die door middel van het nitrificatie- en denitrificatieproces de ammoniak uit het spuitwater haalt. Door dit proces is veel minder spuiwater nodig dan gewoonlijk. Het schone water uit de bio-reactor wordt weer gebruikt in de combi-luchtwasser.

 • Een ander systeem waar Van de Wolfshaar gebruik van maakt is de warmtewisselaar die de warmte met lamellen uit de mest haalt. “Deze warmte wordt gebruikt voor het opwarmen van de vloeren van de kraamhokken en de biggenafdelingen. In principe hebben we hier geen energie meer voor nodig.”

 • Aan het einde van de looproute kon er een hapje en een drankje genuttigd worden en een presentatie worden bekeken van de bouw van de stal.

Eén reactie

 • no-profile-image

  André Koot

  Heel goed dat de varkenshouderij zich zo open presenteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.