Varkenshouderij

Foto & video 1269 x bekeken

Laatste bouwfase voor Vernooij

De nieuwe vleesvarkensstal van de familie Vernooij is bijna klaar.

Foto

 • De familie Vernooij bouwt in Beusichem (Gld) een nieuwe vleesvarkensstal met 2.700 plaatsen. Boerderij.nl volgt de stalbouw op de voet. Bekijk ook de drie eerdere fotoreportages over het storten van de put en de wanden, het plaatsen van de roosters en het plaatsen van de prefabwanden en het dak

  Foto's Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal wordt achter de bestaande stallen gebouwd.

 • De bovenkant van de dakgoten, aan de zijwanden van de stal, bevinden zich op 3,48 meter. De regenafvoerpijpen moeten nog worden geplaatst. Op de prefabelementen zijn nu nog enkele natte plekken zichtbaar. Het heeft de afgelopen weken veel geregend. Het bouwterrein heeft er ook onder te lijden.

 • De bouwtekening van de stal. Wat opvalt zijn de zes getekende ramen in de zijwanden. In werkelijkheid zijn het er twaalf (zie afbeelding 1).

 • De nieuwe stal heeft twee kappen. Tussen de beide kappen loopt de centrale gang. Op de bovenste afbeelding is de voorkant van de stal zichtbaar.

 • De luchtwasser wordt aan de voorzijde van de stal geplaatst. „Dat heeft te maken met de stand van zon ten opzichte van de stal.”, vertelt Theo Vernooij. „De luchtinlaat bevindt zich nu aan de achterzijde van de stal. Die wil je niet aan de zonzijde hebben. Dat kan al snel twee graden schelen in de stal.”

 • De luchtwasser wordt geplaatst op een dikke laag zeebeton. De wasser wordt voor de beide kappen langs geplaatst en is 18 meter lang en 2,60 meter hoog. Vernooij heeft gekozen voor een chemische luchtwasser van Inno+ (95 procent reductie). „We hebben hier geen last van burgerwoningen. Ik kan deze wasser in de toekomst eventueel ombouwen naar een combiwasser. We wilden echter optimale reductie van de uitstoot van ammoniak. Op die manier kan ik ook de meeste varkens houden.”

 • De luchtwasser heeft een capaciteit van 200.000 kuub lucht, vertelt Theo Vernooij. De ventilatoren van de luchtwasser zijn al geleverd.

 • Bouwlieden zorgen dat het luchtkanaal goed wordt geïsoleerd.

 • Op deze betonplaat worden nog enkele voersilo’s geplaatst. Vernooij blijft ook in de nieuwe stal gebruik maken van de bestaande voerweger en voermenger. Links is de ingang van de hygiënesluis zichtbaar. Daarboven wordt de luchtwasser geplaatst.

 • Een kijkje in de stal. Deze week wordt begonnen met het installeren van de kunststof hokinrichting. Vernooij heeft een paar dagen vrij genomen om mee te helpen met de stalbouw. De stal heeft twaalf afdelingen van zestien hokken. Per afdeling worden 224 varkens gehouden. Zij hebben 0,80 vierkante meter tot hun beschikking.

 • Een close-up van het Custers-plafond. Vernooij raakte tijdens zijn werk als voorlichter voor De Heus in gesprek met Cor Custers. „Het voordeel van plafondventilatie is met name het veiligheidsaspect. Je kunt heel rustig ventileren. We werken er ook mee in de andere stallen. Daarbij is ook de begeleiding van Cor Custers erg prettig.”

 • Tien procent van de lucht komt binnen via de luchtinlaat boven het voerpad. Met de gordijnen is het mogelijk om de luchtinlaat te sturen. Vernooij wijst op het belang van een goede isolatie. „De aangevoerde lucht is koud en de stal is warm. Dan moet je letten op koudebrugvorming.”

 • De familie Vernooij houdt op vrijdag 17 december een open dag. Bezoekers zijn ’s middags welkom van 13.00 uur tot 17.00 uur aan de Beusichemse Broeksteeg 4 in Beusichem.


  Voor de open dag is op deze site nog een laatste fotoreportage te zien van deze nieuwe stal. In die fotoserie onder meer foto’s van de luchtwasser, de hokinrichting en de luchtinlaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.