Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

2.500 zeugen in Brazilie

Albert van den Broek heeft met zijn broer Hans een gesloten bedrijf met 2.500 zeugen in Brazilië. Varkensvleesproductie is er goedkoop en het bedrijf maakt een groeispurt door.

Foto

 • Albert van den Broek is een tweede-generatie-immigrant. Zijn opa toog in de jaren vijftig naar Brazilië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Samen met zijn broer Hans heeft Albert een gesloten bedrijf met 2.500 zeugen en bloementeelt. Ook hebben ze een eigen slagerij.  Foto’s en tekst: Guus ten Hove

 • De familie Van den Broek woont in Holambra. Deze Nederlandse kolonie ligt op twee uurtjes rijden van Sao Paulo. Net als veel andere katholieke boeren uit Brabant en Oost-Nederland, streek de familie hier neer in de jaren vijftig.

 • Momenteel is Van den Broek één van de weinige varkenshouders in Holambra. In de loop der tijd hebben de meeste boeren zich toegelegd op de teelt van planten en snijbloemen. Voor Albert en zijn broer zijn de varkens het belangrijkst. Deze tak bepaald voor 70 procent hun inkomen.

 • Net als de totale Braziliaanse productie, groeit ook de varkensstapel op het bedrijf van Albert van den Broek. Om de zeugen straks op twee locaties te kunnen houden, wordt deze nieuwe stal gebouwd. Dat kan erg voordelig, want voor circa €1.000 bouwt Van den Broek een zeugenplaats, inclusief de bijbehorende plaatsen voor de biggen en vleesvarkens.

 • Ook op het moment van het bedrijfsbezoek, een zondag, wordt er volop doorgewerkt. Braziliaanse arbeiders verdienen circa €3 per uur.

 • Hoewel Van den Broek een Braziliaan is, gedraagt de ondernemer zich nog als een echte Brabantse varkenshouder. Zo gauw er geld voorhanden is, steekt hij dit in de ontwikkeling van zijn bedrijf. De lasploeg op het bedrijf is zes man sterk.

 • De technische resultaten liggen op een Nederlands niveau. In relatief eenvoudige en goedkope stallen weet Albert 28 biggen te spenen. Het gebruik van de plastic roosters is afgekeken van Nederland. Dit zie je weinig in Brazilië.

 • Bij de kop van de zeug kunnen de biggen een nest in. Dat is vooral ’s nachts belangrijk. Omdat de stallen erg open zijn en niet verwarmd, is zo’n nestje geen overbodige luxe.

 • Enkele kleine biggen krijgen extra vitamines. Op elke 65 zeugen heeft Van den Broek één medewerker. Bijzonder zijn de gezondheidskosten van de dieren; slechts €3,50 per afgeleverd vleesvarken. Dat is inclusief alle medicijnen voor zeugen en biggen. Eén van de sterke punten van Brazilië is dat PRRS er helemaal niet voorkomt.

 • Ook deze biggen zien er goed uit. Het rantsoen van de dieren bestaat voornamelijk uit CCM. Voor het verbouwen van de mais heeft Van den Broek 730 hectare tot zijn beschikking, waarvan 40 hectare in eigendom.

 • Deze kachel verwarmt de biggen met biogas. Bijna elke Braziliaanse varkensboer heeft een vergistingsinstallatie op zijn bedrijf. Vanwege de gunstige temperatuur is het maken van biogas zeer rendabel. Een gesloten bedrijf met 350 zeugen kan eenvoudig 50 kubieke meter gas per uur produceren.

 • Mechanische ventilatie zoals in deze nieuwe zeugenstal van Albert van den Broek, zie je niet vaak in Brazilië. Doorgaans wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie.

 • De opbrengstprijs van de varkens is momenteel €1,35 per kilo levend-gewicht. Dat is een heel goede prijs. Hoelang deze prijs aanhoudt, durft Albert niet te voorspellen. “De prijs schommelt hier tussen €0,85 en €1,70 per kilo levend-gewicht. De Braziliaanse kostprijs ligt rond €1 per kilo levend-gewicht.

 • Om iets meer marge te kunnen maken is Van den Broek een eigen slachterij begonnen in Holambra. Hier verkoopt hij wekelijks 25 tot 30 varkens. Ook ligt er rund- en kippenvlees in de schappen. De overige varkens gaan naar vijf slachterijen die gemiddeld op een afstand van 80 kilometer liggen.

 • Voor trouwe klanten staat er een vaatje pinga (een suikerrietdistillaat) suikerriet in de winkel. Lees meer over varkensland Brazilië in Boerderij nummer 9 van 23 november 2010, in de Editie Varkenshouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vb

  Het sterkste punt is denk ik dat hij 5 slachterijen heeft op 18000 vleesvarkens.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Mooie fotoreportage, alleen jammer dat jullie niks verteld hebben over het spf bedrijf dat de broers van den Broek al, ik denk, zo'n tien jaar hebben. Interessant om hun ervaring daarover te horen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  En VbNL, Goed opletten. Hij laat zijn marge niet liggen bij de braziliaanse versies van Hendrix, For Farmers en CHV maar steekt die twintig of dertig Euro per ton zelf in de zak.

Of registreer je om te kunnen reageren.