Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Zeugenstal met vloervoedering

Marcel Hendriks breidt zijn varkensbedrijf in Erp (N.-Br.) uit van 150 naar 450 zeugen. Daarnaast is er een stal met 600 vleesvarkensplaatsen aanwezig.

Foto

 • Marcel Hendriks staakte al eerder de activiteiten op de tweede locatie van het bedrijf, in het kader van de ruimte-voor-ruimte-regeling. Dat bedrijf telde toen 230 zeugenplaatsen. Er werd vergunning aangevraagd om de thuislocatie in Erp (N.-Br.) daarna uit te breiden naar 450 zeugen. Dit aantal kan Hendriks nog zonder personeel rondzetten. De plannen zijn inmiddels gerealiseerd; de nieuwe stal is bijna klaar.

 • Hendriks investeerde ongeveer €1.700 per zeugenplaats in de bouw van een nieuwe stal. De stal werd door een aannemer gebouwd. Wel heeft de familie van Hendriks veel meegeholpen bij de bouw, zeker in de afrondingsfase.

 • De stal is voorzien van een lichtstraat aan beide zijden van de stal. Hendriks wilde per se geen ramen in de zuidkant van de stal. “De zon schijnt dan recht op de zeugen, en dat is zeker in de zomer een groot nadeel.” In plaats daarvan koos hij voor een melkwitte lichtstraat in de beide zijgevels van de stal.

 • De lichtstraat is voorzien van luchtinlaat-ventielen. Deze kleppen worden nog voorzien van een motortje en kunnen dan door de klimaatcomputer aangestuurd worden.

 • De luchtinlaat voor de kraamafdelingen bevindt zich aan de koele kant van de stal. Om de lucht onder de centrale gang uit te laten komen werd een vier meter breed luchtkanaal onder de putvloer gerealiseerd. Door deze constructie blijven de kraamafdelingen koeler in de zomer.

 • De kraamafdelingen bieden ieder plaats aan 22 zeugen. De kraamafdelingen zijn binnen de nieuwe stal voorzien van een aparte put. Zo kan Hendriks de mest met relatief lage gehaltes op zijn eigen grond uitrijden.

 • Om aan de maatlat te voldoen is de stal voorzien van hoogrendements tl-verlichting.

 • De dekstal/wachtstal is voorzien van boxen met uitloop. De stalinrichting is grotendeels zelf geïnstalleerd. De stal bevindt zich naast de kraamafdelingen onder dezelfde kap. De totale stal meet 52 bij 32 meter. De centrale afzuiging richting luchtwasser is voorzien van een energiebesparende Cascade-regeling.


 • Hendriks koos ervoor om het zeugengedeelte volledig nieuw te bouwen. De bestaande zeugenstal wordt omgebouwd tot biggenstal. De stallen zijn vast aan elkaar gebouwd, zoals te zien is aan deze voormalige eindgevel.

 • De zeugen zitten in groepen van zeven. De hokken zijn half rooster en half dichte vloer.

 • De dichte vloer is niet in het werk gestort, maar bestaat uit prefab wafelplaat. De relatief nieuwe platen kocht Hendriks op aanraden van de aannemer. De 2,5 meter lange platen lopen behoorlijk af. Het afschot op deze afstand is ongeveer 14 centimeter. Dit heeft te maken met het voersysteem.

 • De stal is voorzien van vloervoedering. Het voer uit de dosators valt tweemaal daags niet in een trog of bak, maar direct op de betonvloer. Hendriks ging bij collega’s kijken, waarna hij dit systeem koos. De zeugen snappen na een tijdje wat de bedoeling is, zo blijkt uit ervaring van collega’s. Zo zullen zij de plek waar het voer komt niet snel bevuilen.

 • In de dakconstructie is het luchtkanaal met drukkamer voor de luchtwasser te vinden. Extra staanders ondersteunen het geheel.

 • De drinkbakken.

 • Onder de luchtwasser is een wachtruimte voor twee keer zeven zeugen. Bij het spenen kan Hendriks zo alle zeugen “doorschuiven”.

 • De betonnen put onder de wachtruimte bestaat uit twee delen. Een deel voor de opvang van spuiwater, het andere deel voor de kweek van bacteriën in lamellen. Een wortelpakket is niet aanwezig bij Uniqfill.

 • In een kast zijn de pompen van de luchtwasser weggewerkt.

 • De gecombineerde luchtwasser was niet verplicht. Een €10.000 goedkopere chemische wasser was voldoende geweest, maar het chemische sprak Hendriks niet zo aan. Bovendien worden nu ook stank en stof afgevangen, wat in de toekomst wel eens (nog) belangrijker kan worden.

 • Diverse onderdelen van de voerinstallatie, zoals dosators en hoekwielen, zijn afkomstig uit het gesloopte bedrijf. Dit scheelt kosten. Alle biggen (straks ongeveer 200 per week) gaan via een handelaar naar een vaste afnemer. Het bedrijf beschikt over 600 vleesvarkensplaatsen, waar de restbiggen opgelegd worden. Op vrijdag 15 oktober is er een open dag.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vogels

  Succes Marcel met de nieuwe stal, ik ha vandaag gvd gin tijd um te keke.

 • no-profile-image

  Trudie

  Beste mensen,
  Waarom zitten er geen ramen in de stallen zodat de dieren daglicht krijgen.
  Er branden toch ook lampen die energie verbruiken?
  Met groet,
  Trudie Roeten

 • no-profile-image

  Wim

  Beste Trudie op een foto staat een lichtstraat dit is een andere naam voor een aantal ramen naast elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.