Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Kraamhok met veel innovaties

De VarkensNET-netwerkgroep ‘Wat liggen ze er mooi bij’ heeft een nieuw type kraamhok ontwikkeld. Voor zeugenhouders belangrijke uitgangspunten zijn in twee prototypes uitgewerkt.

Foto

 • Onder de bezielende begeleiding van Anita Hoofs van Varkensproefbedrijf Sterksel en Bart Hooijer van Outsight In heeft een groep van 14 zeugenhouders zeven uitgangspunten opgesteld, die zij belangrijk vinden voor een kraamhok. Verijeken Hooijer bv, Verbakel bv, Leenders Roosters bv en Hanselman Constructie hebben de ideeën verwezenlijkt in een kraamhok genaamd Pro Dromi.

  Foto’s: Bert Jansen, tekst: Martin ten Hooven

 • Vier zeer belangrijke aspecten zijn verlaging van de uitval van de biggen, werkplezier, de arbeidsbehoefte en diergezondheid/comfort. Om biggen snel te kunnen pakken voor behandelingen is de biggenruimte vóór de zeug geplaatst, met een zelfvangbiggennest. Dit heeft de werkgroep ‘easy catch’ genoemd.

 • De toegang tot de biggenruimte is afgesloten met spijlen. Die zijn automatisch af te sluiten. Als de zeug gaat staan, drukt zij tegen een voeler. Waardoor de spijlen worden vastgezet en de biggen niet uit de biggenruimte komen. Ook zijn de biggen automatisch vóór het voeren van de zeug op te sluiten of wanneer de biggen behandeld moeten worden.

 • ‘Easy air’ heeft twee aspecten. Onder de trog voor de zeug zitten openingen waar de verse lucht binnenkomt vanuit de ruimte onder de controlegang en het biggennest. Als de zeug behoefte heeft aan extra verse lucht, kan zij tegen het metalen klepje duwen. Extra lucht voor koeling met als uiteindelijke doel om de zeug in warme periodes goed aan het vreten te houden.

 • De bedieningsklepel van dichtbij voor extra lucht bij de kop van de zeug. De spleten van de luchtinlaat zijn duidelijk zichtbaar. De verse lucht komt direct bij de neus van de zeug.

 • De extra luchtstroom onder de trog is ook te benutten om de uitval van biggen door doodliggen te verlagen. Als de zeug gaat staan, drukt zij tegen de gele voeler. Dan start de extra luchtstroom onder de zeug door en werkt als een soort biggenblazer. Biggen hebben een hekel aan deze koude lucht en gaan uit de buurt van de zeug.

 • Bij ‘easy front’ is de kunststof voerbak voor de zeug en de biggen geïntegreerd. De voeropname van zeugen en biggen is in één oogopslag te controleren. Tussen de bak voor de zeug en de biggen zijn openingen gemaakt in de afscheiding.

 • Dit is het Pro Dromi-kraamhok, type II. De zeug wordt in de eerste week voor het werpen opgesloten in de box.

 • Als de biggen ongeveer een week oud zijn, is de box voor de zeug open te klappen. Zo heeft de zeug aanzienlijk meer bewegingsvrijheid.

 • In het Pro Dromi type II is tegen de zijwand van het hok een licht gebogen koelelement geplaatst. De zeug kan tegen deze plaat gaan liggen voor afkoeling. Voor het koelelement ligt een gietijzeren plaat in de vloer die ook voor afkoeling zorgt. Dit ligbed voor de zeug noemt men ‘easy climate’.

 • In het Pro Dromi type I is een koelelement bovenop de box voor de zeug geplaatst. De plaat zorgt voor een frisser klimaat bij de zeug. Dit moet de voeropname bevorderen.

 • ‘Easy Clean’ is een systeem om de mest achter de zeugen te verwijderen. Op de foto is dit het groene rooster in het metalen driehoekrooster.

 • Pneumatisch zakt het groene rooster wat naar beneden.

 • Vervolgens gaat een metalen schraper over het rooster en duwt de mest in de put. In het hok stappen om de mest weg te halen is niet meer nodig.

 • ‘Easy nesting’ moet vooral aan de nesteldrang van een zeug enkele uren voor het werpen. De zeug probeert met de wroetschijf een gat te maken. Deze drang kan zij nu botvieren op een bal op een veer.

 • Een andere manier om aan het nestelgedrag te kunnen voldoen, is een kluwen in elkaar gedraaid stro. Verder onderzoek naar het touw of de bal is nog nodig.

 • ‘Easy play’ is de sjeesruimte van 9 meter voor de biggen rondom de zeugen en door de biggenruimte. Uit de eerste ronde in de hokken bleek dat de biggen hier echt gebruik van maken tijdens het ‘biggenspeelkwartier’.

 • In het komende jaar gaat Varkensproefbedrijf Sterksel de hokken uittesten en waar nodig verbeteren. Ook moet de test een antwoord geven op de return on investment. Het totale concept zal duurder zijn dan het traditionele kraamhok. Er zijn in de toekomst ook onderdelen van het concept toe te passen in kraamhokken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  erg duur, niet praktisch, niet boer vriendelijk, niet simpel en of het dier vriendelijk is valt nog te bezien. Mooi voor een proefbedrijf niet voor de praktijk!

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik denk dat dit kraamhok, met het oog op bijvoorbeeld het star concept van VION, de toekomst is. Met name bij dergelijke concepten zijn er extra strenge maatregelen en ik verwacht dat een kraamhok waar de zeug vanaf één week na het werpen vrij rond kan lopen wel één van die maatregelen kan zijn.

 • no-profile-image

  Bart

  Vormen de afsluitbare spijlen van de biggennest geen gevaar op klemzitten? Op de foto ziet het ernaar uit dat de biggen hun kop erdoor duwen en dan achter de oren vast komen te zitten. Kraamhok is leuk voor bedrijven die meer willen doen, maar zolang de toegevoegde waarde niet betaald wordt door de afnemers niet op mijn bedrijf!

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  ze weten goed hoe men het geld uit de boeren hun knip weten te halen die zakenlui daarbij doel ik ook op de stalinrichters maar goed lobbyen wordt dit misschien in 2015 verplicht en kan de varkenshouder daar weer in investeren

Of registreer je om te kunnen reageren.