Varkenshouderij

Foto & video 3156 x bekeken

Innovatief afleidingsmateriaal

Maatschap Beulink zag in het buitenland een alternatief afleidingsmateriaal voor de ketting en het balletje.

Foto

  • Maatschap Remco (35) en Rudy (35) Beulink in Zelhem heeft een vleesvarkensbedrijf met 3.000 dieren. Momenteel breiden ze het bedrijf uit met 960 plaatsen. Ze houden vleesvarkens volgens het Good Farming Star-concept van Vion.
    Foto's: Ronald Hissink, tekst: Martin ten Hooven

  • Remco en Rudy zagen in het buitenland een zogenoemde strokoker. Een van de voorwaarden om vleesvarkens volgens het Star-concept te kunnen leveren is onbeperkte stroverstrekking. De mannen hebben de strokoker verder ontwikkeld. De eerste koker was gemaakt van tyleen. Deze bleek onvoldoende bestand tegen de sloopkracht van varkens.

  • De buis is nu gemaakt van 10,4 millimeter dik hard pvc. Aan de onderzijde van de buis zit een uitstekend deel van de bevestigingsbeugel. Hierop rust de strobriket. De varkens hebben dan ongeveer een centimeter van de briket om aan te knabbelen.

  • Bij het opleggen van de biggen wordt de koker gevuld met twee briketten van elk 1,5 kilo. Deze zijn gemaakt van zeer fijn gehakseld stro. Het stro is behandeld met een zuur voor de conservering en er is melasse toegevoegd om het stro te binden. De hoeveelheid stro is voldoende voor acht varkens gedurende de gehele mestperiode. De strokosten zijn ongeveer €0,20 per afgeleverd vleesvarken.

  • De varkens spelen niet constant met de strokoker, want er is ook nog een ketting om mee te spelen. De varkens hebben daarnaast ook nog één vierkante meter leefoppervlak ter beschikking. Afleiding genoeg dus. Meer informatie over de het nieuwe afleidingsmateriaal is te vinden op www.strokoker.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.