Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Enkele nieuwtjes in Hardenberg

De 316 standhouders op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Hardenberg konden veel bezoekers welkom heten. Het aantal productinnovaties was klein.

Foto

 • De Landbouwdagen Intensieve Veehouderij hebben veel weg van een gezinsbeurs. De hele familie is een dagje uit. Het aantal innovaties op de beurs is echter op de vingers van een hand te tellen.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Kees van Dooren

 • Nieuwtje is wel de Mobipig. Dit is een handcomputertje met software die ondersteuning biedt bij het toedienen van geneesmiddelen. Het apparaat is bedoeld om te registreren, maar nog meer om boeren te helpen medicijnen juist toe te dienen en te attenderen op noodzakelijke herhaal- of vervolgbehandelingen. De software-licentie kost €750. De computer is voorlopig gratis. Begin 2011 is ook software beschikbaar van Mobipig om de technische resultaten bij vleesvarkens te bepalen.

 • De impact van stroomuitval is nu veel groter dan vroeger. Zonder ventilatie zit een stal potdicht. Daarom is er meer aandacht voor noodvoorzieningen. Dealer van deze Wilson is installateur Van Heerdt in Lunteren (Gld.). De investering voor een zichzelf controlerend aggregaat op een bedrijf met 1.000 zeugen of 6.000 vleesvarkens bedraagt circa €16.000.

 • Vervolg op de Rescue Desk als alternatief voor pleegzeugen is de Rescue Space. In dit geval wordt een aparte afdeling op het bedrijf ingericht om ‘overtallige’ biggen groot te brengen. De biggen blijven dus niet in de kraamafdeling. Het systeem is volgens verkoper Roy Overesch van stalinrichter Nijenkamp in Lemelerveld (Ov.) bedoeld voor grote bedrijven die een structurele oplossing zoeken om het groeiend aantal biggen per worp op te fokken.

 • Het innovatieve Pro Dromi- kraamhok kreeg belangstelling van veel zeugenhouders. De ontwerpers claimen meer werkgemak, verbetering van de diergezondheid en lagere uitval van biggen. De verzorger hoeft zelden in het hok te stappen. Eventuele mest achter de zeug wordt automatisch in de put geschoven én er is een zelfvangruimte voor biggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ff

  Heb je met al die beurzen als van der most nou niet zo hebberig was en 1 keer in de 2 jaar een beurs in hardenberg organiseerde en het andere jaar den bosch een beurs blijven ze in de toekomst ook goed bezocht

 • no-profile-image

  ikke

  de evenementenhal is niet eens meer van van der most jonguh!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.