Varkenshouderij

Foto & video 1723 x bekeken

Zeugen in stapjes voeren

Varkenshouder Bert Stegehuis voert sinds vier jaar de dragende zeugen en kraamzeugen met het ‘Tecnofeed’-systeem. Via een traagwerkende vijzel krijgen de zeugen daarmee in porties het voer verstrekt.

Foto

 • Bert Stegehuis (42) houdt in het Gelderse Hengelo 600 Topigs 50-zeugen. In 2005 bouwde hij een nieuwe dragendezeugenstal voor 432 zeugen met groepen van zes zeugen. Hij koos voor het Tecnofeed-systeem van AHC-Cawi. Met het systeem kan hij per groepshok automatisch de hoeveelheid voer aanpassen.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst : Judith Waninge

 • Het Tecnofeed systeem werkt met acht ‘voercurves’. Stegehuis heeft de groepen ingedeeld vanaf 1.100 gram voer per voerbeurt tot 1.700 gram per beurt. Daarnaast is er een handmatige voerstand, die de zeugenhouder tijdens het scannen gebruikt. Eén draai van de vijzel geeft een portie van 63 gram voer. De tijd tussen deze porties is instelbaar en staat nu op 8 seconden.

 • Stegehuis heeft het voersysteem ook in de kraamstal geïnstalleerd. Het voordeel van het systeem, waarmee de zeugen niet in één keer al het voer verstrekt krijgen, is dat ze hierdoor meer voer opvreten en tevens langer blijven staan. Dat bevordert het herstel na het werpen. Ook toevoegen van extra water is door het geleidelijk verstrekken van voer niet meer nodig.

 • De zeugen krijgen in de kraamstal drie keer per dag voer. De voerbeurten zijn om 7.30 uur, 16.00 en om 21.00 uur. De grootte van de acht verschillende voerstanden begint bij 400 gram voer tot 2.500 gram voer per voerbeurt. De pauze tussen de porties in de kraamstal is ingesteld op: 11 seconden. Indien de zeug niet vreet, is er de voerstand 0 (wat betekent dat de zeug dus geen voer krijgt). De topigs 50-zeugen spenen op vier weken leeftijd gemiddeld 29 biggen per jaar.

 • Na het spenen meet medewerker Henk Schoneveld (33) de spekdikte van de zeugen. Aan de hand van de spekdikte bepaalt hij de groepen van zes zeugen die samen in de dragendezeugenstal komen.

 • De spekdikte schrijft Schoneveld op de rug van de zeug. Dit is handig tijdens de selectie van de dekstal naar de dragendezeugenstal. Het streven is een spekdikte tussen de 12 en 14 millimeter.

 • De spekdikte en de hokindeling voert Stegehuis in het managementsysteem in. De hokkaarten komen in een bak bij de groepshokken te staan. Aan de hand van de spekdikte komen de zeugen in een van de acht voercurven terecht.

 • Elk hok van zes zeugen heeft een besturingskastje in de stal. De nummers op de kastjes komen overeen met de hoknummers. De rode cijfers geven de voercurve aan, van 1 tot 8. De voercurve is eenvoudig bij te stellen door een druk op de knop, mochten de zeugen te vet of te mager zijn.

 • Met wasknijpers boven de besturingskastjes geeft Stegehuis aan in welke voergroep de zeugen opstarten. Blauwe wasknijpers geven aan dat het magere zeugen betreft, rode knijpers betekenen dat het vette zeugen zijn. De zeugenhouder werkt met een hoog-laag-hoog-voerschema. De witte wasknijper met 40 duidt aan welke groepen de vier weken dracht voorbij zijn; dan verlaagt Stegehuis de voergift. Na 80 dagen dracht wordt de voergift weer verhoogd. Een groep gelten is herkenbaar aan een witte wasknijper zonder opschrift.

 • Elk hok is genummerd; dit komt overeen met het besturingskastje in de stal.

 • Als we de stal in lopen, zijn de zeugen rustig terwijl het bijna voedertijd is. De zeugen blijven tijdens de dracht in vaste groepen. De volgende dracht kunnen ze afhankelijk van de conditie weer in een andere groep terecht komen. De gelten zitten wel apart in een hok, maar de rest van de zeugen zijn ingedeeld op conditie.

 • De zeugen krijgen voer verstrekt in een voerbak met afscheidingswanden. De zeugen krijgen gedurende de dracht één voersoort verstrekt. Stegehuis verstrekt een luxere drachtkorrel, maar spaart daarbij een tweede voersoort uit. Het voeren van een tweede voersoort is met dit systeem mogelijk door een extra voerleiding aan te leggen. en door een verdeelstuk op de huidige voerdosator aan te sluiten.

 • In elke dosator past ongeveer 2 kilo voer. Hierdoor vult de voermachine de voerdosators na elke voerbeurt weer aan. In ongeveer een uur tijd zijn alle dosators weer vol.

 • De voerhoeveelheid die de zeugen krijgen, wordt bepaald door het aantal keren dat de langzaam draaiende vijzel loopt. Doordat elke acht seconden een portie van 63 gram valt, is er geen tijd om het voer van de buurvrouw op te vreten. Tijdens het scannen en het enten geeft Stegehuis ze handmatig per hok een aantal porties zodat de zeugen rustig naast elkaar staan.

 • Een dosator met vijzel loopt mee om de hoeveelheden te ijken. Een emmer vangt de hoeveelheid voer op.

 • Elke dag weegt Stegehuis het voer vanuit de ijkemmer. Vooral bij een nieuwe voersoort of een nieuwe bulk met voer moet hij de hoeveelheden aanpassen.

 • De ijkhoeveelheden schrijft Stegehuis op een kalender op. Het voeren met dit Tecnofeed-systeem neemt niet meer dan tien minuten per voerbeurt in beslag. Tevens controleert Stegehuis de zeugen tijdens het voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.